Dömda mördaren försökte trycka ut ögonen på anhörig

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Enligt uppgifter försökte den morddömde mannen trycka ut ögonen på en anhörig.
Foto: Susanne Lindholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

En dömd mördare som dödade sin exflickvän misstänks för att ha misshandlat en nära anhörig på ett ytterst brutalt sätt.

Enligt uppgifter till Expressen ska den tidigare dömde våldsmannen försökt trycka ut ögonen på den anhörige under misshandeln som skedde i Luleåområdet.

– Det rör sig om så omfattande skador att de förväntas ge bestående allvarligt handikapp, säger åklagare Jonas Fjellström.

Mannen, som är i 50-årsåldern, dömdes för att ha mördat sin flickvän och släpptes efter avtjänat straff.

Nu är han återigen misstänkt för en ny attack mot en nära anhörig. I tisdags häktades han, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel.

– Offret är en vuxen man och den vuxne mannen är närstående till den misstänkte, säger åklagare Jonas Fjellström.

Enligt uppgifter till Expressen ska den tidigare dömde våldsmannen försökt trycka ut ögonen på sin anhörige och sprutat kokande vatten på denne.

Våldsoffret spelade sedan död för att undkomma misshandeln och lyckades senare få hjälp av grannar att ta sig till sjukhus, enligt uppgifterna.

– Det rör sig om så omfattande skador att de förväntas ge bestående allvarligt handikapp, säger Fjellström.

Mannen nekar till brott

Mannen nekar till anklagelserna.

– Han förnekar brott. Inställningen är att han har haft ett visst handgemäng med målsäganden och båda har viftat med armarna. När han lämnade platsen hade han ingen uppfattning om några skador. Har det uppkommit skador har det varit en olyckshändelse och inte hans mening, säger försvarsadvokat Mattias Jaldeby.

Enligt åklagaren finns det ingen konflikt mellan offret och den misstänkte som kan förklara händelsen.

– Misstanken är att det här ska det här ha skett helt och utan förvarning eller liknande, säger åklagare Jonas Fjellström.

Men den bilden delas inte av försvaret.

– Det kan ha funnits en viss bakomliggande, äldre konflikt som har blossat upp i samband med aktuell händelse. Det kan man väl säga, säger försvarsadvokat Mattias Jaldeby.

Enligt tidigare domar i förvaltningsrätten lider mannen av en allvarlig psykisk störning. Rätten beslutade i en dom från mars i år att han fortsatt skulle få öppen psykiatrisk tvångsvård i upp till sex månader. Åklagaren är också av uppfattningen att mannen befann sig under vård när händelsen inträffade.

– Det vill jag inte kommentera överhuvudtaget, säger försvarsadvokat Mattias Jaldeby.

Ska genomgå psykundersökning

Tingsrätten har beslutat att mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten rättpsykiatrisk undersökning.

Mannen ville bli dömd till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin exflickvän, men hovrätten utdömde ett fängelsestraff, även om de slog fast att han lider av en sjukdom som kan ha påverkat hans agerande.  

Expressen har sökt mannens anhöriga, som inte vill uttala sig.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.