Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren slipper livstid efter historisk HD-dom

Senaste nytt i Expressen TV.
Tommi Marttila.
Foto: Polisen
Högsta domstolen.
Foto: Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Högsta domstolen dömer mördaren Tommi Marttila, 46, till 18 års fängelse i en historisk dom. 

Marttila fick 18 års fängelse i hovrätten och HD fastställer nu domen. 

Samtidigt slår HD fast att det nya normalstraffet för mord är 16 års fängelse.

Den 1 januari 2020 skärptes straffet för mord. Tidigare var normalstraffet 14 års fängelse, men efter skärpningen har landets hovrätter utdömt 16 års fängelse. Lagskärpningen innebär också att livstidstraffet ska utdömas i en majoritet av fallen. Nu har Högsta domstolen, HD, tagit upp en morddom som fälldes efter skärpningen. 

HD:s avgörande väntas bli vägledande för kommande morddomar. 

Fallet rör Tommi Marttila som dömts i både tings- och hovrätt för att ha skurit halsen av Johan Fröberg, 53. Mannen dömdes först till livstids fängelse för mordet, men hovrätten ändrade domen till 18 års fängelse – vilket fick riksåklagaren att överklaga domen till HD. 

Johan Fröberg blev Tommi Marttilas offer.
Foto: Privat

Högsta domstolen går nu på hovrättens linje och dömer Marttila till 18 års fängelse för mordet. HD slår också fast att normalstraffet numera är 16 års fängelse för mord om det inte finns försvårande omständigheter, och skriver om hur lagskärpningen ska tolkas vid kommande morddomar:

”En sådan förändring får verkningar även för tillämpningen av den tidsbestämda delen av straffskalan. Som utgångspunkt efter lagändringen motsvarar straffvärdet för ett tidsbestämt straff vid mord enligt Högsta domstolen fängelse i sexton år. För att påföljden ska bestämmas till ett längre tidsbestämt fängelsestraff måste omständigheterna vara försvårande samtidigt som de inte är av det slaget att de bör föranleda livstids fängelse.”


NYA LAGSTIFTNINGEN

Den 1 januari 2020 skärptes straffet för mord.

  Tidigare var normalstraffet 14 års fängelse. Livstid utdömdes vid försvårande omständigheter.

Med lagskärpningen är det meningen att en majoritet av morden ska straffas med livstid.

Hittills har straffskärpningen i hovrätten tolkats som att normalstraffet för mord ska vara 16 års fängelse och Högsta domstolen delar den uppfattningen i sin vägledande dom.

Skäl för livstid kan numera vara:

att gärningen föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös.

• Mord som tidigare lett till fängelse i 15-18 år bedöms nu i stället leda till fängelse på livstid.

Källa: Riksåklagaren, Svea hovrätt, regeringen◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.