Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åring döms för mordet på Delta gym

Sköt trebarnspappan Fredrik Andersson av misstag.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALLL

54-årige Fredrik Andersson konfronterade pistolmannen på Delta gym – och fick betala med sitt liv.

Nu döms pojken som var 16 år gammal vid tidpunkten för mordet. Straffet blir sluten ungdomsvård i två år och 11 månader.

Pojken nekar till brott. 

– Jättesynd att en så modig person som visar civilkurage i det här fallet dör, sa han under mordrättegången. 

I dag föll domen mot den pojke som är misstänkt för att ha mördat ordningsvakten Fredrik Andersson, 54.

Förutom morddomen dömer tingsrätten även 17-åringen för allmänfarlig ödeläggelse för att den 20 mars 2022 ha kastat in en handgranat på en restaurang i centrala Stockholm. Han döms även för grovt vapenbrott.

Påföljden för 17-åringen bestäms till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader.  Det samlade straffvärdet för brottsligheten hade för en vuxen person uppgått till 18 år, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. 

Sköt ordningsvakt

Det var i slutet av mars förra som pojken, då 16 år gammal, klev in på Delta gym i Stockholms innerstad. Gymmet är känt för att samla några av huvudstadens mest hängivna kroppsbyggare.

Den här dagen tränade ordningsvakten Fredrik Andersson i lokalerna, känd som vakt på innekrogen Riche men inte inblandad i några kända konflikter. På gymmet fanns också en profilerad Bandidosman.

Mördaren när han kommer till gymmet.
Skytten passerar ett vittne i receptionen.
Foto: Polisen
På väg ned till träningslokalen i källaren.

Han var måltavla i en konflikt med ett kriminellt nätverk i Bro i norra Stockholm och när han la upp en bild från gymmet på Instagram sattes en mordplan i verket, enligt polisutredningen.

Skjutsades till gymmet

Den nu dömde pojken, som då var 16 år gammal, skjutsades till gymmet. Beväpnad med en pistol och med en coronamask över ansiktet syns han på gymmets övervakningskameror.

Efter skottlossningen sprang skytten ut från gymmet, hoppade in i en bil och åkte till en lägenhet utanför stan, enligt domen. På bilen påträffades DNA från 17-åringen. I lägenheten hittades mordvapnet och ett munskydd med DNA från både 17-åringen och mordoffret.

Med hjälp av bevisning i form av bland annat DNA-träffar, signalementsuppgifter och jämförande bilder från övervakningsfilmer kommer tingsrätten fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen, då 16 år, är gärningsmannen. 

Här flyr måltavlan.
Foto: Polisen
Skytten kommer upp från källaren sekunderna efter skottlossningen.
Foto: Polisen
Pojken på väg ut från mordplatsen.

Totalt har fyra personer stått åtalade för inblandning i mordet. 

När det gäller åtalet för försök till mord på den egentliga måltavlan bedömer tingsrätten att bevisningen inte räcker för att det ska vara styrkt att 17-åringen och de tre åtalade männen hade en gemensam brottsplan att döda den utpekade måltavlan. 

17-åringen frikänns därför från försök till mord och de tre männen frikänns från medhjälp till gärningen. De tre männen frikänns också från medhjälp till mord. 

Två av de åtalade männen döms för bland annat narkotikabrott till fängelse.

17-åringen ska betala skadestånd till nära anhöriga till mordoffret och till ett försäkringsbolag för skador på restaurangen.

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/mordet-pa-delta-gym&theme=spaceblue
Tre skott hörs på övervakningsfilm från Delta gym.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.