Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökände rånaren sköt Olsson Lilja vid hjärtat

Billy Rieloff Aspillaga döms för attacken mot Henrik Olsson Lilja.
Nu döms veteranbrottslingen Billy Rieloff Aspillaga, 55, till tolv års fängelse för dådet.Foto: POLISEN
Henrik Olsson Lilja.Foto: TT
Polisinsats efter skjutningen.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

I en våldsam kamp i trapphuset lyckades advokat Henrik Olsson Lilja klara livhanken.

Veteranbrottslingen Billy Rieloff Aspillaga, 55, sköt en kula nära Olsson Liljas hjärta – och döms nu till tolv års fängelse.

Fredagsmorgonen den 6 september i fjol attackerades brottmålsadvokaten Henrik Olsson Lilja av en främmande man vid sitt hem på Kungsholmen i Stockholm.

”När han öppnade hissdörren, som är vänsterhängd, hörde han ett vagt flåsande från trappan, som ligger till höger om hissen. Han började gå åt vänster, mot sin lägenhetsdörr. Samtidigt blev flåsandet alltmer högljutt och han förstod därför att någon befann sig i trappan. Han vände sig då om och såg Billy Rieloff Aspillaga, som var klädd i keps och huvtröja, komma springandes upp för trappan med enorm kraft. Han hann notera att Billy Rieloff Aspillaga bar vapen och riktade detta mot hans hjärta”, beskriver Stockholms tingsrätt händelseförloppet.

Olsson Lilja: ”Jag agerade”

Kulan träffade intill hjärtat men genom en närkamp lyckades Olsson Lilja klara sig.

– Vi människor har en självbevarelsedrift och den kan visa sig på olika sätt. En del hamnar i chocktillstånd och gör ingenting. Andra flyr och en del agerar. Jag agerade, har han sagt i en intervju med Dagens juridik

Veteranbrottslingen Billy Rieloff Aspillaga, 55, menar att han bara skulle skrämmas och att syftet inte var att mörda Henrik Olsson Lilja. Men det köper inte Stockholms tingsrätt, som dömer ut tolv års fängelse för mordförsök.

– Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde, säger Erland Koch, rådman. 

Ökänd rånare

Billy Rieloff Aspillaga började med brott som tonåring på 80-talet och har flera gånger dömts för grova rån mot banker och värdetransporter.

Han var en del av Södertäljeligan som i mitten av 90-talet begick flera brutala rån där det sköts mot poliser och andra. Billy Rieloff Aspillaga dömdes efter den rånserien till 13 års fängelse.

Totalt har han genom åren dömts till fängelse i drygt 33 år.

Han har också rymt från fängelse och häkte tre gånger. Den mest spektakulära rymningen var när han och två andra sågade sig ut med en rondellslipp från Kumlabunkern 2004.

Nu ska Rieloff Aspillaga, utöver att sitta i fängelse på nytt, betala 220 000 kronor i skadestånd till Henrik Olsson Lilja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.