Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödsskjutningar i Sverige 2022 – hela mörka listan

Polisinsats i samband med mord i Fisksätra.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

63 personer. 

Så många dödades i skjutningar i Sverige 2022, med skenande våldsspiraler i flera svenska städer.

Här är hela den dystra listan över alla dödsskjutningar under året – och en del av konflikterna bakom morden.

10/1: Jakobsberg

En man hittas skjuten till döds i en bil. Polisen hade tidigare kopplat 27-åringen till det kriminella nätverket Headshotligan med rötter i Tensta och tillsammans med andra i ligan hade han varit misstänkt för ett mord i Jakobsberg 2019. Han friades senare från den anklagelsen.

14/1: Malmö

En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl i sin bostad vid Värnhemstorget i Malmö.

18/1: Helsingborg

En man på elsparkcykel öppnar eld och skjuter ihjäl en 40-årig man i en bil. Vid tidpunkten för mordet ställdes en släkting till mannen inför rätta för mordplaner mot en annan gängkriminell i Helsingborg.

Mordplatsen i Helsingborg.
Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

22/1: Malmö

I stadsdelen Lindängen hittas en 37-årig småbarnspappa svårt skottskadad och han dör senare av skadorna. Mannen var tidigare dömd för flera brott men polisen uppgav direkt efter mordet att de inte såg någon direkt koppling till stadens gängkonflikter.

25/1: Norsborg

En mamma saknar sin son och reagerar på att en bil står och varvar. När hon går dit hittar hon sonen ihjälskjuten. Norsborg har av polisen klassats som ett utsatt område och har länge haft problem med gängbrottslighet.

28/1: Linköping

En tidigare ledare för Bandidos undergruppering X-team mördas en tidig fredagsmorgon när han är på väg till jobbet.

Linköping i januari.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN

29/1: Rinkeby

En ung man hittas skottskadad i ett trapphus och han dör senare. Mordet kopplas till en konflikt kring den nya Rinkebygrupperingen Skorpionerna.

4/2: Borås

En 70-årig man skjuter ihjäl en 55-årig man i en lägenhet.

9/2: Fisksätra

En ung man från Örebro hamnar i knivbråk med ungdomar från det lokala kriminella nätverket i Fisksätra centrum – och skjuts ihjäl. En 18-årig man har efter kraftig ungdomsrabatt dömts till fängelse i sex år och två månader för mordet.

11/2: Kalmar

I ett nytt gängkrig mellan två lokala grupperingar mördas en man på öppen gata. Det är det första av tre mord i Kalmar under 2022.

13/2: Skarpnäck

I södra Stockholm tar en konflikt mellan olika grupperingar ny fart med mordet på en 18-åring i Skarpnäck centrum. Han har länge funnits med i polisens gängkartläggningar, umgåtts med kända kriminella och dömts för grovt vapenbrott.

17/2: Hörby

En butiksägare mördas på öppen gata en sen kväll. Två män på cykel flyr från platsen efter att mannen skjutits med flera skott från nära håll.

22/2: Södertälje

En man som av polisen pekas ut som ledande inom det kriminella Södertäljenätverket skjuts ihjäl när han sitter i en bil som tillhörde en SD-politiker.

Mordplatsen i Södertälje.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

28/2: Söderhamn

I en skjutning med flera kända kriminella inblandade mördas en man och skadas en annan. Åklagaren beskriver senare mordet som ”en avrättning”.

4/3: Haninge

En man som sitter i en bil utanför Bandidos klubblokal skjuts ihjäl. Mannen saknar uppenbara kopplingar till det kriminella nätverket.

6/3: Kalmar

På Ängö mördas en man och skjutningen kopplas till den pågående gängkonflikten i Kalmar.

Linus Bergh mördades i Lidköping.
https://datawrapper.dwcdn.net/sGldA/1/

20/3: Lidköping

Linus Bergh, 36, skjuts ihjäl i en mc-lokal i Lidköping. Han hade tidigare varit medlem i Hells Angels men blivit utslängd och då sökt sig till konkurrerande Satudarah.

28/3: Stockholm

Ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, mördas när han tränar på Delta Gym i Vasastan i centrala Stockholm. Andersson ingrep när skytten försökte attackera en känd Bandidosman och bakgrunden till det misstänks vara en konflikt mellan mc-gänget och det kriminella Bro-nätverket.

5/4: Norsborg

En 19-årig man som är på väg hem för att äta middag skjuts ihjäl utanför sin bostad. Han var tidigare ostraffad men hade av polisen kopplats till kriminella nätverk i området.

10/4: Södertälje

Mattias Tamer, 21, skjuts till döds när han besöker sin brors grav på en kyrkogård i Södertälje. Brodern, och två morbröder till honom, har tidigare mördats i Södertäljes gängkonflikt.

Mattias Tamer mördades på kyrkogården i Södertälje.
Foto: Privat/Fredrik Sjöshult

10/4: Skarpnäck

Ytterligare en ung man mördas i Skarpnäck. Skjutningen äger rum på ett torg i centrum.

13/4: Karlshamn

En 23-årig man hittades skjuten till döds i ett garage. En annan man grips och enligt polisen var båda inblandade kända för mindre allvarlig brottslighet tidigare.

14/4: Tärnaby

En man i 80-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem och en 20 år yngre släkting till honom grips för mordet.

15/4: Vallentuna

En kvinna och hennes barn mördas i en bostad och mannen som misstänks för dådet tog därefter sitt eget liv.

28/4: Göteborg

Skottlossning utbryter på ett gym i stadsdelen Tuve och en man som tränar mördas. Mordoffret var tidigare dömd för grova brott.

20/5: Örebro

Polis larmas till en trafikolycka i stadsdelen Varberga men på plats hittas en mördad man i en bil. Han har blivit skjuten med flera skott och efter mordet flyr två maskerade män på moped. Offret är en företagare som byggt upp ett miljonföretag.

Skottlossningen i Örebro.
Foto: BLALJUSBILDER

22/5: Kalmar

Våldsspiralen i Kalmar fortsätter med ännu ett mord som kopplas till Norrliden som av polisen tidigare klassats som ett utsatt område. Det är en ung man som skjuts vid en lågstadieskola.

23/5: Eskilstuna

En lång konflikt mellan kriminella grupperingar i staden resulterar i en ny dödsskjutning där en 25-årig man faller offer. Han mördas i ett bostadsområde på eftermiddagen.

George Afram och George Chamoun
Foto: Privat

29/5: Örebro

På en skolgård i Örebro mördas två unga män – George Afram och George Chamoun – sent på kvällen. Skottlossningen äger rum i samma utsatta område, Varberga, där en man mördades i en bil nio dagar tidigare.

7/6: Kristianstad

En man i 30-årsåldern hittas död efter att polis larmats om skottlossning.

10/6: Södertälje

Årets tredje dödsskjutning i Södertälje. Det är en ung man som hittas ihjälskjuten i bostadsområdet Blombacka efter larm om skottlossning under tidig morgon.

23/6: Solberga, Stockholm

Polisen får larm om skottlossning i södra Stockholm och en timme senare hittas en skjuten man i Solberga. Han avlider senare.

7/7: Hisingen, Göteborg

En 22-årig man som nyligen släppts från ett fängelsestraff skjuts ihjäl på Hisingen. I flera år hade han varit en del av gängkonflikten i Biskopsgården.

14/7: Farsta, Stockholm

På eftermiddagen larmas polis till Farsta efter larm om skottlossning och en svårt skadad man hittas. Polisen meddelar senare att mannen dött av sina skador.

19/7: Alby, Botkyrka

På morgonen den 20 juli hittas en man i 20-årsåldern skjuten till döds i ett litet skogsområde. Han tros ha legat där i upp till tolv timmar sedan kvällen innan.

20/7: Tumba, Botkyrka

På kvällen larmas polis återigen till Botkyrka, nu till ett bostadsområde i Tumba. En man i 25-årsåldern hittas skjuten utanför en port och avlider av sina skador.

22/7: Malmö

Polisen får larm om flera smällar vid Heleneholm. Samtidigt förs en man till sjukhus, i en privat bil, med allvarliga skador. Han avlider senare.

26/7: Nacka

En 17-åring med kopplingar till Stockholms gängmiljö hittas död i ett skogsparti söder om Stockholm.

28/7: Malmö

En man hittas död vid Lindängsbadet den 1 augusti. Polisen misstänker att han skjutits och kopplar fyndet till larm om höga smällar på platsen den 28 juli.

30/7: Örebro

En man i 20-årsåldern skjuts till döds utomhus på lördagskvällen i stadsdelen Vivalla, som finns på polisens lista över särskilt utsatta områden.

7/8: Hässelby, Stockholm

Utanför en restaurang i Hässelby skjuts en man i 30-årsåldern ihjäl. Han vårdas inne på restaurangen men hans liv går inte att rädda.

10/8: Vårberg, Stockholm

En 26-årig man skjuts ihjäl på en innergård i Vårberg i södra Stockholm. Han dör på platsen.

19/8: Hyllie, Malmö

En 31-årig man skjuts ihjäl och en kvinna skottskadas allvarligt inne på köpcentret Emporia.

Ett stort antal poliser utanför köpcentret Emporia efter att skottlossning utbrutit en fredagseftermiddag.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

25/8: Helsingborg 

En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i närheten av Filborna arena och en man i samma ålder grips snabbt. Polisen konstaterar att det handlar om en gängskjutning.

25/8: Haninge 

En man i 25-årsåldern som i flera års tid har tillhört det kriminella Östberganätverket skjuts ihjäl på en gata i Haninge söder om Stockholm. 

23/9: Kristianstad

En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i Gamlegården i Kristianstad. 

30/9: Ronna, Södertälje

En 19-årig man skjuts till döds med flera skott vid en fritidsgård i stadsdelen Ronna i Södertälje.

1/10: Ronna, Södertälje

Den första oktober skjuts en man i 40-årsåldern till döds i Ronna. Dödskjutningen blir den andra i Södertäljestadsdelen på lika många dagar.

6/10: Saltskog, Södertälje

En 19-åring skjuts till döds och en 16-åring skadas allvarligt i en skjutning i Saltskog i Södertälje.  Det är den femte skjutningen i Södertälje på två veckor – och den tredje dödsskjutningen på en vecka.

11/10: Märsta

En man i 25-årsåldern skjuts till döds på en parkeringsplats. Vittnen hörde sex till åtta smällar enligt polisen mannen sköts i bröstet.

16/10: Bergsjön, Göteborg

En taxichaufför skjuts till döds när han parkerat och klivit ur sin bil i Bergsjön i Göteborg.

21/10: Södra länken, Stockholm

En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl inne i Björktunneln, en infart till motorvägstunneln Södra länken, vid Gullmarsplan i Stockholm vid 16.45 på eftermiddagen. 

En fredagseftermiddag i rusningstid skjuts en man i 20-årsåldern till döds i en bil i Björktunneln vid Gullmarsplan i Stockholm.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

25/10: Barrsätra, Sandviken

En 16-årig pojke hittas livlös på en cykelväg efter att ha blivit skjuten. 

1/11: Bäckby, Västerås

Klockan 16.47 larmas polisen om en skottlossning i Bäckby. En man i 20-årsåldern hittas allvarligt skadad och dör av sina skador. Två kvinnor, också de i 20-årsåldern, greps som misstänkta för medhjälp till mord.

5/11: Sätra, Gävle

En man i 25-årsåldern blir skjuten på kvällen 5 november. Polisen bekräftar omkommen under natten.

8/11: Rösered, Göteborg

En man i 20-årsåldern hittas skottskadad i en bil på en parkering vid klockan 08 på morgonen. Mannen konstateras senare död.

22/11: Teleborg, Växjö

En man i 70-årsåldern hittas skjuten i ett bostadsområde. Snart meddelar polisen att han dött av sina skador.

4/12: Blombacka, Södertälje 

En 25-årig man skjuts till döds i ett bostadsområde. Tre män grips snart skäligen misstänkta för mordet.

13/12: Luleå

En man i 60-årsåldern skjuts ihjäl i ett bostadsområde Luleå på luciakvällen. En man i 30-årsåldern häktas senare misstänkt för mord.

25/12: Rinkeby, Stockholm

På juldagsmorgonen hittas en man, som senare identifieras som Mehdi ”Dumle” Sachit, skjuten i Rinkeby. Han förs till sjukhus men avlider sedan till följd av sina skador. Enligt uppgifter har Mehdi ”Dumle” Sachit tidigare varit en central gestalt i ”Dödspatrullen”.

31/12: Vällingby, Stockholm 

En man i 20-årsåldern skjuts till döds och ytterligare två personer skottskadas efter en skjutning utanför McDonald's i Vällingby under nyårsaftonskvällen.

Siffrorna som summerar dödandet är tydliga.

I slutet av juli rapporterade polisen först att 40 människor skjutits ihjäl. Nu har den siffran rättats till 42 döda i skjutningar.

Det kan jämföras med 24 döda under samma period 2021.

I procent innebär det en ökning av dödsoffer för skjutvapenvåldet med 75 procent.

Totalt under 2021 inträffade 45 dödsskjutningar – i år sköts totalt 63 personer ihjäl.

Polisens statistik över antal döda efter skjutningar sträcker sig tillbaka till 2017.


”Polisen intresserade av en parkering här”

”Febril” aktivitet – Linnea Lundström på plats

Polischefen: ”Vi är inne i en grov våldsspiral”

Polisen höll PK om Emporia-skjutningen: ”Vi har ett mycket svårt konfliktläge”

Kommunalrådet efter skjutningen: ”Vi behöver ta krafttag”

Två män i 20-årsåldern ihjälskjutna

Skolan håller stängt efter dödsskjutningen: ”Det går inte att bo kvar här”

Två unga män sköts ihjäl på en skolgård i Örebro på söndagskvällen – Expressens Daniel Ingmo på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.