Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödspatrullens mordiska sommar: Är kod ”röd” nu

Tre gripna för gängmordet i Köpenhamn.
Gängledaren som mördades i Köpenhamn.
Foto: KVP/EXPRESSEN
Enligt uppgifter till Expressen är den häktade mannen en av ledarna för ”Dödspatrullen” – som haft en blodig gängkonflikt med ”Shottaz”.
Shottaz
Foto: POLISEN / POLISEN
Polisinsats efter en av skjutningarna som kopplas till konflikten mellan Dödspatrullen och Shottaz.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

”Dödspatrullens” blodiga framfart tvingar polisen att använda koden ”röd” för läget i Rinkeby.

Gänget kan ligga bakom fyra nya mord bara i sommar – dödsskjutningen i Tensta i veckan kopplas ihop med det våldsamma dubbelmordet i Köpenhamn i juni.

– För varje nytt brott uppstår nytt hat och nya konflikter – en ny hämndspiral, säger Frida Nordlöf, tillförordnad chef för polisen i Järva.

Köpenhamn 25 juni. Flera beväpnade och maskerade gärningsmän öppnar eld mot en bil i förorten Herlev.

I bilen sitter tre unga män. En av dem är ledargestalt för ”Shottaz” – ett av två rivaliserande gäng från Rinkeby utanför Stockholm. Han och en till man dör i skjutningen, en tredje överlever.

En av de misstänkta för dubbelmordet i Köpenhamn – enligt polisen är han ”nära toppskiktet” i Dödspatrullen.

Fyra män – i övre tonåren till strax över 20 – från Rinkeby sitter i danskt häkte, misstänkta för dubbelmordet. En av dem, en 20-åring, pekas av polis ut som en av kärnmedlemmarna i ”Dödspatrullen”, som är den andra aktören i Rinkebys blodiga konflikt.


LÄS OCKSÅ:
Gängledaren ville hoppa av – sedan blev han mördad 

De övriga männen rör sig också i sfären kring ”Dödspatrullen”.

Fyra mord i sommar kopplas till ”Dödspatrullen”

Tensta 7 augusti. I en skogsdunge i utkanten av ett bostadsområde ligger en man i 25-årsåldern ihjälskjuten. Också det här mordet kopplas av polis till konflikten mellan ”Dödspatrullen” och ”Shottaz” – hans liv blir det tredje som konflikten skördar bara i sommar. Ingen är gripen.

Mordoffret har enligt Expressens uppgifter kopplingar till båda grupperingar. Han är bland annat dömd för narkotikabrott.

Mordet på en parkering i Uppsala 2017 är ett av de olösta mord som polisen kopplar till ”Dödspatrullen.”
Foto: POLISEN

Han har vuxit upp i Tensta med sin mamma och flera syskon. En kartläggning visar att han aldrig tog studenten men senare försökte läsa på komvux och närde en dröm om att bli lärare.

Mordet på rapparen Rozh i Blackeberg tidigare i somras kan också ha kopplingar till ”Dödspatrullen” – en man kopplad till grupperingen är misstänkt för mordet men försattes tidigt i utredningen på fri fot i brist på bevis.

Kompisgänget splittrades i två läger

Ursprungskonflikten mellan ”Shottaz” och ”Dödspatrullen” går tillbaka till två mord dagarna efter varandra år 2015. Vad som ursprungligen var ett och samma kompisgäng splittrades i två läger och sedan dess har konflikten eskalerat.

Polisinsats efter en av skjutningarna som kopplas till ”Dödspatrullen.”
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

De populära rapparna Yasin Byn och Jaffar Byn – båda dömda för vapenbrott – kopplas till ”Shottaz”-sidan av Rinkebykonflikten. Jaffar Byn berättade nyligen i en intervju med Expressen att han sett 18 personer dö unga och varit på ”fler begravningar än födelsedagsfester.”

Rapparna Jaffar Byn och Yasin Byn poserar med vapen. Båda kopplas till ”Shottaz”-sidan av konflikten.
Foto: POLISEN

LÄS MER: Gängens blodiga krig i förorten

Enligt Frida Nordlöf, tillförordnad chef för Järva lokalpolisområde, har många av killarna som var med när konflikten startade i dag dödats. Sedan har båda sidor fyllts på med nya unga män – som valt sida trots att de inte vet vad bråket handlar om.

Kod röd – aktiv konflikt

Det eskalerande våldet har fått polisen att använda kodord röd – en signal för en aktiv, våldsam gängkonflikt.

– Nu hade vi en skjutning i onsdags. Kopplat till det hade han flera syskon och vänner som kommer att ta ställning till vad de tycker om det här. Om de vill hämnas eller vilka de är för eller emot. För varje nytt brott som sker så uppstår nytt hat och nya konflikter. En ny hämndspiral, säger Frida Nordlöf.

Mordet på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018 är ett i raden av dåd som kopplas till ”Dödspatrullen.”
Foto: POLISEN

Hon slår tillbaka mot bilden av ”självsanering” – att skjutningarna kommer att ta slut när alla inblandade är döda.

– Så ser det absolut inte ut – snarare tvärtom. Det blir bara mer och mer hat och fler konflikter.

LÄS OCKSÅ: Rapparen Jaffar Byn i stor intervju: ”Har sett 18 personer dö unga” 

”Andra livsstilskriminella tycker det är nog nu”

Frida Nordlöf fortsätter:

– För att inte nämna alla familjer som berörs. Vi måste finnas där för dem också. De vill få ut sina söner ur den här konflikten och den här miljön. De vill inte att yngre syskon ska ansluta. Det är ett jättejobb att försöka stoppa en pågående konflikt samtidigt som vi ska förebygga och se till att den yngre generationen inte dras in i konflikten.

Tre män som kopplas till ”Dödspatrullen” som nyligen greps i Spanien i en knarkhärva.
Foto: POLISEN

I så kallade särskilt utsatta områden kring svenska städer klagar polisen ofta över en rådande tystnadskultur – det är svårt att få någon att berätta vad de sett. Men våldet kring ”Dödspatrullen” och ”Shottaz” har nu nått en så allvarlig nivå att denna tystnadskultur börjar luckras upp, enligt Frida Nordlöf.

– Vi får in väldigt mycket tips. Andra livsstilskriminella tycker att det är nog nu, att skjutningarna på öppen gata måste få ett slut.

Gängkonflikten – detta har hänt

22 juli 2015. En 19-årig man blir indragen i ett skogsområde i Bromsten. Där skjuts han bakifrån i ryggen med flera skott. Mannen överlever inte.


24 juli 2015. Två dagar efter mordet i Bromsten dör en 16-åring efter att ha skjutits i huvudet vid en bensinmack vid Brommaplan.

Tre män kopplade till "Dödspatrullen" delges misstanke för mordet på 19-åringen men utredningen läggs ner.


2 december 2016. Två bröder, 24 och 25 år gamla, skjuts till döds på Café Mynta i Rinkeby. Männen uppges vara anhängare till grupperingen som kallar sig ”Shottaz”.

Tre män kopplade till Dödspatrullen anhålls, men ingen av dem häktas och misstankarna skrivs senare av.


13–14 december 2016. Mindre än två veckor efter morden beskjuts en man som enligt polisen har kopplingar till "Dödspatrullen" i Hjulsta. Skytten tömmer ett magasin från en Kalasjnikov mot hans bil. Mannen träffas i benet och ljumsken men överlever och kan själv ta sig till sjukhus.

Dagen efter skjutningen i Hjulsta skjuts en man med tio skott i Tensta och avlider senare av sina skador. Två män med koppling till ”Shottaz” anhålls. Ingen åtalas i slutändan.


31 december 2017. En 20-årig man skjuts till döds i ett parkeringsgarage. Enligt uppgifter till Expressen blir han skjuten med åtta skott från flera vapen i bland annat huvudet. Mannen uppges vara anhängare till Dödspatrullen.


2 januari 2018. Tre män i Dödspatrullens kärna, varav en i sin frånvaro, häktas misstänkta för grovt narkotikabrott. Två av dem sitter alltjämt häktade och den tredje är fortfarande på flykt.


8 januari 2018. En 24-årig man blir ihjälskjuten på en pizzeria i Rinkeby. Mordet beskrivs som en hämnd. Mannen är enligt uppgifter till Expressen anhängare till Shottaz och inblandad i mordet i parkeringsgaraget.


3 maj 2018. Tre män med kopplingar till Shottaz döms för bland annat grovt vapenbrott. Den 22-årige rapparen får 3,5 års fängelse och övriga får två års fängelse.


25 juni 2019. Tre män kopplade till ”Shottaz” beskjuts av flera beväpnade gärningsmän i Köpenhamn. Två dör, varav en ledargestalt för grupperingen. Fyra män kopplade till ”Dödspatrullen” sitter nu häktade i Danmark, misstänkta för inblandning.


7 augusti 2019. En man i 25-årsåldern hittas skjuten till döds i Tensta. Enligt uppgifter till Expressen kopplar polisen mordet till konflikten mellan ”Shottaz” och ”Dödspatrullen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.