Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödspatrullens mördare har anlänt till Sverige

24-åringen har misstänkts för flera dödsskjutningar de senaste åren – men aldrig dömts eller ens åtalats för mord.
Livstidsdömde Mohamed Abdigahni Ali, 24, pekas ut som en av de fyra grundmedlemmarna i ”Dödspatrullen” och den som ledde mordkommandot i Köpenhamn 2019. Om han inte får stanna i Danmark vill han hellre utvisas till Somalia än avtjäna straffet i Sverige.
Polisens övervakningsbilder från dubbelmordet i Herlev 2019. Redan nu har två av männen som dömdes anlänt till riksintaget på Kumlaanstalten för att börja avtjäna sina straff i Sverige.
Mohamed Ali anger den starka hotbilden mot honom som ett av skälen till att han inte vill avtjäna sitt straff i Sverige. Han har fått avslag i flera instanser och sätter nu sitt hopp till att fallet tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen.

Mördarna från ”Dödspatrullen” dömdes till långa fängelsestraff i Danmark.

Nu har de flyttats till Sverige – och den första tiden på Kumlaanstalten har varit våldsam.

Samtidigt kämpar den utpekade ledaren Mohamed Ali med näbbar och klor för att slippa avtjäna sitt livstidsstraff i svenskt fängelse.

Det framgår i Expressens nya podd ”Krimrummet”.

https://embed.radioplay.io/?id=102740&country_iso=se

Det har gått två och ett halvt år sedan det brutala dubbelmordet i Köpenhamn.

Fem män från Rinkebygänget ”Dödspatrullen” dömdes senare till långa fängelsestraff för morden på två män i det rivaliserande nätverket ”Shottaz”.

Nu är fallet aktuellt på nytt eftersom mördarna ska flyttas till Sverige. Flera av dem mot sin vilja.

Redan i månadsskiftet till december anlände de två första männen till riksintaget på Kumlaanstalten, framgår i Expressens nya podd ”Krimrummet”.

Krimrummet är Expressen nya podd med kriminalreporter Kim Malmgren Han har bevakat den framväxande gängkriminaliteten under flera år och i podden pratar han med gäster som ger olika perspektiv på aktuella brottsfall och fenomen.

En av dem är Benjamin Owusu Afriyie, 26, som är dömd till livstids fängelse. Den andre är en 19-åring som var minderårig när dubbelmordet utfördes. På grund av sin ringa ålder dömdes han till 16 års fängelse.

Sedan ankomsten till Kumla har den yngre av de två mördarna fått flera varningar efter larm om våld och hot mot andra fångar och mot personal.

Bara dagar efter att 19-åringen anlänt varnades han efter att en medfånge slagits blodig. Övervakningskameror visade att 19-åringen och två andra män gått in i fångens rum i samband med våldet.

Dödspatrullen vill inte till Sverige

Tre av de fem mördarna från Dödspatrullen sitter fortfarande kvar i Danmark. I en rad olika överklaganden framgår att de inte vill flyttas till svenskt fängelse.

En av männen som nu tar till alla medel för att slippa svenskt fängelse är livstidsdömde Mohamed Abdigahni Ali, 24. Han pekas ut som en av de fyra grundmedlemmarna i ”Dödspatrullen” och den som ledde mordkommandot i Köpenhamn 2019.

Han vill stanna i Danmark i första hand. I andra hand vill han bli utvisad – till Somalia.

I överklagandet anger han en rad olika orsaker för varför han inte vill bli flyttad till Sverige. Det menar bland annat att det finns en stor hotbild mot honom eftersom han pekats ut som en ledare för ”Dödspatrullen”.

Han har också hävdat att hans huvudsakliga hemvist inte är i Sverige, utan i Spanien.

Hittills har han inte fått något gehör för sina protester. Han har hittills fått avslag av Kriminalvården, förvaltningsrätten och kammarrätten. Enligt hans advokat Martin Persson sätter Mohamed Abdigahni Ali nu sina förhoppningar till att Högsta förvaltningsdomstolen vill ta upp fallet.

Ur arkivet. Dödspatrullens ledare Mohamed Ali och hans kumpaner Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail döms till livstids fängelse för mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.