Dödspatrullens ledare misstänks ha beslutat om mord

Har misstänkts för flera dödsskjutningar de senaste åren – men aldrig dömts eller ens åtalats för mord.
Två av Dödspatrullens ledare: Mannen som nu pekas ut som mordbeställare (t.v.) och den livstidsdömda mördaren Mohamed Ali.
Gängledaren greps för ett år sedan i Spanien och har suttit frihetsberövad där i väntan på att svensk polis och åklagare skulle bli klara med en begäran om utlämning.
Foto: POLISEN

Två mord, planer på ytterligare ett mord, och tre skjutningar som slutat med mordförsök.

Det är några av anklagelserna som riktas mot en av ledarna för ”Dödspatrullen” i polisens ärende ”Liljekonvalj”.

Han pekas ut som beslutsfattare och organisatör bakom skjutningarna.

Svensk åklagare vill nu att han utlämnas från Spanien där han greps för ett år sedan. 

Expressen har tagit del av listan över anklagelser som nu riktas mot en av de fyra ledarna för gänget Dödspatrullen. Namnet fick gänget eftersom man misstänktes mörda mot betalning.

Gängledaren greps för ett år sedan i Spanien och har suttit frihetsberövad där i väntan på att svensk polis och åklagare skulle bli klara med en begäran om utlämning. Eftersom en person som utlämnas från ett annat land bara får åtalas för de brott som han begärts utlämnad för har det varit viktigt för utredarna att ta fram en heltäckande lista.

I listan beskrivs hans roll som beslutsfattare och organisatör under en serie av brott. Han ska bland annat ha fixat pistoler, en automatkarbin, flyktbilar och mobiler med Encrochat inför skjutningarna.

Brottslistan i Liljekonvaljärendet

Polisen har arbetat i ett ärende som döpts till ”Liljekonvalj” och en utredningshandling avslöjar nu brotten som gängledaren anklagas för:

Mord i Uppsala i april 2017 när en man sköts ihjäl. Ledaren anklagas för att under vintern och våren ha beslutat att mordet skulle genomföras, planerat mordet och fixat mordvapen. Han har tidigare suttit häktad för det mordet och fått skadestånd eftersom åklagare då avskrev brottsmisstankarna.

Mord på en ung man i Järfälla i maj 2017. Även det mordet ska han ha beslutat om och ordnat med en automatkarbin.

Ett mordförsök vid en skjutning i Järfälla i april 2020 och ytterligare ett mordförsök vid en annan skjutning i Bandhagen i maj 2020. I planeringen ska han ha använt Encrochat.

Stämpling till mord där han anklagas för att ha beslutat att flera personer ska mördas under april och maj 2020. Han ska också ha sökt efter en torped som skulle utföra mordet när han själv var i Spanien.

Gängledaren (andra personen från vänster) som nu är aktuell i Liljekonvaljärendet och Mohamed Ali.
Foto: Polisen

Han är också misstänkt för rånförsök, synnerligen grov narkotikasmuggling av kokain och ecstasy samt grov penningtvätt efter att ha förvarat och omsatt stora pengar på ett växlingskontor.

Tre andra ledare för Dödspatrullen i fängelse

Gängledaren från Dödspatrullen häktades av Attunda tingsrätt i sin utevaro i ärendet i slutet av förra veckan och därmed kommer han att begäras utlämnad från Spanien.

Vid häktningsförhandlingen uppgav hans försvarare, advokat Clea Sangborn, att hon inte haft kontakt med den misstänkte i Spanien.

Hon kunde därför inte uppge om han erkände eller förnekade brott men uppgav att hennes bedömning av bevisen var att de inte räckte för att häkta honom som på sannolika skäl misstänkt för brotten. Rätten beslutade dock att häkta på just sannolika skäl. 

De tre andra ledarna för Dödspatrullen sitter i fängelse. Två av dem har dömts för grova narkotikabrott och den fjärde, Mohamed Ali, har dömts till livstids fängelse för dubbelmordet i Danmark på två män som kopplas till det rivaliserande Rinkebygänget Shottaz.

Se något mer:
Mohamed Ali: Hellre Somalia än utvisning till Sverige

Dödspatrullens ledare Mohamed Ali har sagt upp sitt medborgarskap i Sverige. Dömdes i fjol till livstids fängelse i Danmark och utvisning för ett uppmärksammat dubbelmord i Köpenhamn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.