Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödspatrullen-ledare förnedrade sina rivaler

Fredrik Sjöshult: ”Väldigt viktigt att det blev en dom tillslut.”
Två av ledarna i Dödspatrullen, som ställts inför rätta för olaga tvång mot en ledande aktör i Shottaz.

Som en del av den dödliga konflikten mellan Rinkebygängen Dödspatrullen och Shottaz förnedrades en ledarfigur i Shottaz på film.

Nu döms två män till fyra respektive sex månaders fängelse.

Samtidigt utreds offret för olaga hot – efter att ha sagt via videolänk i rättssalen:

– Jag ska skicka dig till himlen.

Det var i början av augusti 2017 som två ledare för Rinkebygänget Dödspatrullen förnedrade en ledande person i rivaliserande Shottaz.

De två – nu i 25-årsåldern – åtalades för att ha utsatt Shottazmannen för grovt olaga tvång genom att förnedra honom. Bland annat fick offret ta emot flera slag och sparkar, samtidigt som gärningsmännen hotade att skjuta honom. Under tiden filmades han. I klippet hörs gärningsmännen säga:

– Eh vi kommer skjuta dig, eh jag kommer skjuta dig wallah.

– Lägg dig, lägg dig. 

– Eh vart är, vart är min gun, jag kommer skjuta dig om du reser dig upp.

Domen: Fyra och sex månaders fängelse

Shottazledaren har hela tiden krävt att det inte skulle bli någon rättegång, men åklagaren valde att gå vidare med utredningen ändå.

Nu har domen fallit i Solna tingsrätt: Männen döms till fyra respektive sex månaders fängelse för grovt olaga tvång.

Båda döms mot sina nekanden – de hävdar att de inte varit på delaktiga alls. Båda gärningsmännen är dömda för brott sen tidigare. Det handlar bland annat om grovt narkotikabrott för den ena, och grovt vapenbrott för den andra.

En av de åtalade sitter häktad för mord

Rättegången hölls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i början av februari.

Offret, som avtjänar ett fängelsestraff för grov brottslighet, var då med på videolänk från sitt fängelse. Även en av åtalade – som sitter häktad misstänkt för ett dubbelmord utanför Köpenhamn i somras – var med på länk, från Danmark.

När de båda såg varandra på skärmarna började de tjafsa. Och de kunde hålla på i en kvart, trots upprepade försök att få tyst på dem.

– Jag är inte din bror, sa Shottazledaren bland annat.

– Du är oskuld mannen, håll käften, sa en av männen från Dödspatrullen.

”Jag ska skicka dig till himlen”

De bråkade både på svenska och på sitt hemspråk. Sveriges Radios program ”I lagens namn” har översatt hela konversationen – och rapporterar att Shottazledaren också sa:

– Jag ska skicka dig till himlen, mannen.

Två gånger.

Efter att Sveriges Radios reporter Evalisa Wallin visat en transkribering av tjafset i rättssalen för åklagaren valde åklagaren att göra en polisanmälan, eftersom ”jag ska skicka dig till himlen” kan tolkas som ett hot.

Programmet har även sökt rättens ordförande, men hon vill varken kommentera översättningen eller kommentera något annat förrän dom faller i målet om olaga tvång.

Rinkebykonflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen har pågått i drygt fyra år och ett tiotal personer har mördats. Även den andra åtalade Dödspatrullenledaren – som inte sitter häktad i Danmark – avtjänar ett fängelsestraff för grovt narkotikabrott.

 

SE MER: Krimspecial - har gängen blivit råare?

Gängen i Sverige. Har brottsligheten blivit råare?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.