Tre medlemmar i Dödspatrullen får livstids fängelse

Dödspatrullens ledare Mohamed Ali och hans kumpaner Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail döms till livstids fängelse för två mord och ett mordförsök.
Dubbelmordet i danska Herlev förra året filmades.
Mohamed Ali, 22, är skyldig till mord enligt dansk domstol.

Dödspatrullens ledare Mohamed Ali och hans kumpaner Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail döms till livstids fängelse för två mord och ett mordförsök.

Två yngre medlemmar döms till 20 års fängelse.

Straffen blir extra hårda enligt dansk lag eftersom dådet i Köpenhamn 2019 var del av ett gängkrig.


Här kan du läsa allt om Rinkebykonflikten.

Två unga män med koppling till Rinkebygänget Shottaz mördades i Herlev i utkanten av Köpenhamn i juni förra året efter att ha lurats i en fälla. Dådet är ett i raden av mord som kopplas till den blodiga Rinkebykonflikten som pågått i flera år.

Fem medlemmar ur rivaliserande Dödspatrullen har under sensommaren stått inför rätta i en mycket uppmärksammad rättegång i Danmark. Den närmar sig nu sitt slut och på fredagen meddelade rätten sitt beslut i skuldfrågan.

Klockan tio på förmiddagen anlände de fem gängmedlemmarna till Glostrups tingsrätt för att få reda på om de är skyldiga. Ledaren Mohamed Ali, 22, var klädd i bakåtvänd Gucci-keps och de övriga var ledigt klädda.

Skrattade – och fick beskedet

Mohamed Ali skrattade i rättssalen strax innan ordföranden lämnade sitt besked: Ali och de fyra kumpanerna är skyldiga till två mord och ett mordförsök. Efter beskedet fortsatte Ali med sina skratt.

Mansor Ismail, 20.
Foto: POLISEN.

Eftersom dådet anses vara en del av ett gängkrig höjs straffvärdet enligt dansk lag. På fredagseftermiddagen kom beskedet att de tre äldre gängmedlemmarna döms till livstids fängelse medan de två yngre får 20 års fängelse.

De livstidsdömda är ledaren Mohamed Ali, 22 och medlemmarna Mansor Ismail, 20, och Benjamin Owusu Afriyie, 25.

Åklagaren vill ha dubbel livstid

Åklagaren Rasmus Kim Petersen sa i sin slutplädering att han gärna skulle se ”dubbel livstid” för de tre äldre gängmedlemmarna, om lagen tillät det.

När straffen meddelades kallade rättens ordförande dubbelmordet för en ”ovanligt rå och hänsynslös” handling.

Alla fem gängmedlemmar meddelade direkt att de tänker överklaga.

De fem dömda gängmedlemmarna

Mohamed Ali, 22

Rinkebybo som i flera år pekats ut som en av Dödspatrullens ledare. Han är bland annat straffad för rån, olaga tvång och grovt vapenbrott. Själv har han konsekvent nekat till att vara en del av Dödspatrullen och hävdar sig i stället ingå i ett kompisgäng som härstammar från ungdomsfotboll.


Benjamin Owusu Afriyie, 25
Till skillnad från de andra fyra mordmisstänkta från Rinkeby kommer han från Hallonbergen. Han är också äldre och har främst haft kontakt med en av de något äldre i Dödspatrullen. Owusu Afriyie har under rättegången beskrivit sig själv som en personlig tränare och festfixare.

Tidigare har han dömts för bland annat narkotikabrott. Han är straffad fem gånger.


Mansor Ismail, 20

Bilder från olika polisutredningar visar hur han umgåtts med andra i Rinkeby centrum som kopplas till en grupp under Dödspatrullens ledarskikt. Han har tidigare straffats för narkotikabrott och då fått ungdomsvård.

Ismail har under rättegången nekat till brott och att han haft något med Dödspatrullen att göra.


19-åring och 18-åring

De två yngsta bland de fem mordåtalade är tidigare ostraffade men de fanns med i utredningen om mordet på pizzerian i Rinkeby. I polisutredningen finns bilder på dem tillsammans med den dömda mördaren Abdirizak Osman. Han har nu fritagits från ungdomshemmet där han avtjänar straffet sluten ungdomsvård.

19-åringen och 18-åringen förhördes flera gånger i mordutredningen och anklagades av polisen för att ändra sin berättelse om vad som hände under mordkvällen.

Båda var 17 år gamla vid tidpunkten för dådet i Köpenhamn.

I domen noterar rätten särskilt att mördarna tigit under polisutredningen.

”Mohamed Ali valde som tre av de andra tilltalade att först uttala sig om saken vid huvudförhandlingen efter att han fått kännedom om alla bevis. Hans förklaring framstår som osannolik och konstruerad”, står i domen.

Ledarens liv innan dubbelmordet

Mohamed Ali, 22, är en Rinkebybo som i flera år har pekats ut som en av ledarna i Rinkebygänget Dödspatrullen. Han är straffad tio gånger tidigare bland annat för rån, övergrepp i rättssak, olaga tvång, grov stöld och grovt vapenbrott.

Senast dömdes han till fyra månaders fängelse för grovt olaga tvång efter att tillsammans med andra från Dödspatrullen ha kidnappat en ledande Shottazmedlem, misshandlat och urinerat på honom. Övergreppet filmades och spreds på nätet.

Mohamed Ali, 22.
Foto: POLISEN

Mohamed Ali har tidigare avtjänat straff på Kriminalvårdens högsäkerhetsavdelning Fenix efter att polisen bland annat hittat bilder på honom där han poserat med vapen. Han dömdes då för grovt vapenbrott.

”Del av kompisgäng”

I andra polisutredningar om Dödspatrullens narkotikahandel har polisen hittat bilder när Ali åker med ledarna på resor utomlands och visar upp sedelbuntar.

Bevisen: Dödspatrullens misstag

• I rättegången om dubbelmordet har fem män från den rivaliserande grupperingen Dödspatrullen ställts inför rätta för att tillsammans ha utfört dubbelmordet.

I rättegången har Dödspatrullens misstag under flykten från mordplatsen varit i fokus.

• Mördarna misslyckades med att bränna upp flyktbilen och i den hittades flera DNA-spår från de fem mordåtalade. Bilen filmades av vittnen på mordplatsen och hittades strax efter dubbelmordet.

• DNA-spåren fanns på bilen, på kläder med spår både från offer och de misstänkta och på vapen som lämnats kvar.

Mohamed Ali har i rättegången nekat till att han är med i Dödspatrullen och menat att han varit en del av ett kompisgäng som kallades för 3MST eftersom han och två andra i tolvårsåldern kallades för ”de tre musketörerna” när de spelade fotboll.

Före konflikten i Rinkeby, som krävt ett tiotal dödsoffer, var han vän med en av de mördade Shottazmännen i Danmark.


Se också:

Fredrik Sjöshult om agerandet från Dödspatrullens ledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.