Dödspatrullen-männen döms till livstid – igen

Fem döms för dubbelmord.
Dubbelmordet i Danmark 2019.
Foto: Polisen
Mohamed Ali (till höger) på ett plan tillsammans med en av de andra ledarna i Dödspatrullen.
Mansor Ismail, 20.

De fem männen – med kopplingar till Rinkebygänget Dödspatrullen – fick strängast möjliga straff i första instans.

Nu döms Mohamed Ali, Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail återigen till livstids fängelse, rapporterar SVT Nyheter.

Övriga två – som var 17 år vid dubbelmordet – får sina straff sänkta till 16 år.

Det har gått två år sedan dådet i Köpenhamnförorten Herlev. En bil med tre passagerare – alla hemmahörande på Järvafältet i Stockholm – blev då beskjuten av en grupp gärningsmän.

Två unga män mördades i dådet. De hade båda kopplingar till Rinkebygänget ”Shottaz”. Under utredningens gång ledde spåren den danska polisen till fem unga män kopplade till det rivaliserande gänget ”Dödspatrullen”, hemmahörande i samma förort.

I fjol ställdes de fem männen inför rätta i domstolen i Glostrup. Männen fälldes alla mot sitt nekande – och straffen innebar långa fängelsestraff.

Tre dömdes till livstid

Domen överklagades och den senaste tiden har ytterligare en rättegång – motsvarande en svensk hovrättsförhandling – hållits. På torsdagen meddelade Østre Landsret i Köpenhamn att samtliga fem bedöms skyldiga även denna gång, rapporterar SVT Nyheter.

På fredagen döms tre av männen återigen till livstids fängelse i den danska motsvarigheten till hovrätten. En av dem är Mohamed Ali, en av de utpekade ledarna för Dödspatrullen. Övriga som nu får sitt livstidsstraff fastställt är Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail.

Två yngre gärningsmän, som båda var 17 vid dådet, dömdes i fjol till 20 års fängelse vardera. Det är det strängaste straffet som någonsin dömts ut till någon minderårig i Danmark.

Nu sänks straffet för dem båda till 16 års fängelse.

DE FEM DÖMDA MÄNNEN

Mohamed Ali, 23

Rinkebybo som i flera år pekats ut som en av Dödspatrullens ledare. Han är bland annat straffad för rån, olaga tvång och grovt vapenbrott. Själv har han konsekvent nekat till att vara en del av Dödspatrullen och hävdar sig i stället ingå i ett kompisgäng som härstammar från ungdomsfotboll.


Benjamin Owusu Afriyie, 26

Till skillnad från de andra fyra mordmisstänkta från Rinkeby kommer han från Hallonbergen. Han är också äldre och har främst haft kontakt med en av de något äldre i Dödspatrullen. Owusu Afriyie har under rättegången beskrivit sig själv som en personlig tränare och festfixare.

Tidigare har han dömts för bland annat narkotikabrott. Han är straffad fem gånger.


Mansor Ismail, 21

Bilder från olika polisutredningar visar hur han umgåtts med andra i Rinkeby centrum som kopplas till en grupp under Dödspatrullens ledarskikt. Han har tidigare straffats för narkotikabrott och då fått ungdomsvård.

Ismail har under rättegången nekat till brott och att han haft något med Dödspatrullen att göra.


20-åring och 19-åring

De två yngsta bland de fem mordåtalade är tidigare ostraffade men de fanns med i utredningen om mordet på pizzerian i Rinkeby. I polisutredningen finns bilder på dem tillsammans med den dömda mördaren Abdirizak Osman. Han har nu fritagits från ungdomshemmet där han avtjänar straffet sluten ungdomsvård.

20-åringen och 19-åringen förhördes flera gånger i mordutredningen och anklagades av polisen för att ändra sin berättelse om vad som hände under mordkvällen.

Båda var 17 år gamla vid tidpunkten för dådet i Köpenhamn.

Mohamed Alis liv som gängledare

Mohamed Ali har i flera år pekats ut som en av ledarna i Rinkebygänget Dödspatrullen. Innan han fälldes för dubbelmordet hade han dömts tio gånger tidigare bland annat för rån, övergrepp i rättssak, olaga tvång, grov stöld och grovt vapenbrott.

Han har bland annat dömts till fyra månaders fängelse för grovt olaga tvång efter att tillsammans med andra från Dödspatrullen ha kidnappat en ledande Shottazmedlem, misshandlat och urinerat på honom. Övergreppet filmades och spreds på nätet.

I andra polisutredningar om Dödspatrullens narkotikahandel har polisen hittat bilder när Ali åker med ledarna på resor utomlands och visar upp sedelbuntar.

Mohamed Ali har i rättegången nekat till att han är med i Dödspatrullen och menat att han varit en del av ett kompisgäng som kallades för 3MST eftersom han och två andra i tolvårsåldern kallades för ”de tre musketörerna” när de spelade fotboll.

Innan konflikten i Rinkeby bröt ut var Ali vän med en av de mördade Shottazmännen i Danmark.


”Barnen leker Shottaz och Dödspatrullen”

Diamant Salihu släpper bok om konfliken som genomsyrar Rinkeby

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.