Dödshot skrevs i blod före mordet på Einár

Polisen Reine Berglund jobbade under mordnatten: ”Oändlig spiral av våld”.
Blodspåren på Nosh and Chow.
Foto: Läsarbild
Polisen samlade bevis efter dådet på Nosh and Chow.
Foto: Marco Blomberg / STHLMNEWS
Polisen samlade bevis efter dådet på Nosh and Chow.
Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS
Einár sköts ihjäl i förra veckan.
Foto: ANETTE NANTELL/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Ett dödshot skrevs i blod efter det knivbråk på restaurangen Nosh and Chow som slutade med att rapparen Einár greps för snart två veckor sen.

Enligt Expressens uppgifter skrev brottsoffret hotet i sitt eget blod.

Han är nu en av sex män som punktbevakas efter mordet på Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl och han är misstänkt för brott efter hotet.

Expressen kunde under onsdagen berätta om Stockholmspolisens fokuslista efter Einármordet. Sex män punktbevakas nu av polis i en aktion där ordern till patrullerna är att de ska stoppas och kontrolleras för att kartlägga konfliktmiljöerna i Stockholms gängkrig. En av dem är Mehdi ”Dumle” Sachit från kriminella nätverket Dödspatrullen.

Mordet misstänks vara kopplat till gängkonflikterna och nu finns det en oro för att det kommer leda till hämndaktioner.

Minst fyra av personerna på fokuslistan var på plats vid knivbråket på restaurangkonceptet Nosh and Chow knappt två veckor före mordet.

Kända från topplistorna och Husbys hyenor

Det handlar om två kända rappare. En av dem greps kort efter knivdådet tillsammans med en släkting och Grönberg. Även mannen som knivhöggs finns med bland de sex män som nu punktbevakas av polis. Han har tidigare kopplats till den kriminella grupperingen Husbys hyenor.

Nu kommer nya uppgifter om dödshot efter knivbråket på Nosh and Chow.

Nils ”Einár” Grönberg var på plats på krogen tillsammans med flera andra artistkollegor. Det handlar om de två kända rapparna men också en popartist.

De fyra artisterna har länge varit med på Spotifys topplistor.

Även Husbymannen som blev knivskuren under kvällen har tidigare hängt i rapparkretsar.

Stor blodpöl på Nosh and Chow

I april kontrollerades han av polis i samband med en musikvideoinspelning i Gröndal tillsammans med flera av de andra rapparna som nu punktmarkeras av polis efter mordet. Polisen kallades till Gröndal i våras efter att ett tiotal individer störde boende i området genom att gasa med bilar och spela hög musik.

I början av oktober uppstod bråk på Nosh and Chow när klockan passerat midnatt. Husbymannen blev skuren och han blödde ymnigt. Han fördes till sjukhus i ambulans och det konstaterades att han bland annat hade skador i nacken.

Efteråt sågs en stor blodpöl på Nosh and Chow.

I blodet noterade polisen också ett hotfullt meddelande.

Enligt Expressens uppgifter hade Husbymannen – som alltså också är en av de som punktmarkeras efter Einármordet – skrivit ett dödshot i blod.

Uppgifter: Skrev dödshotet i blod

Polisen reagerade på skriften och under natten upprättades en anmälan mot Husbymannen. Brottsrubriceringen på polisanmälan är ”stämpling till mord”.

Expressens uppgiftslämnare är dock tydliga med att det inte handlar om mordet på Einár tolv dagar senare.

Stämpling till ett brott innebär att ”en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott”.

Husbymannen har förhörts om brottsmisstanken men släppts på fri fot efter förhöret.

Nils ”Einár” Grönberg flydde från Nosh and Chow efter knivbråket tillsammans med den andra rapparen som var på plats, samt en släkting till denne.

Beskjutna vid musikstudio

Polisen hann upp sällskapet på Biblioteksgatan och de greps. I förhör nekade de till brott och släpptes vid lunchtid på lördagen.

Dagarna som följde eskalerade konflikten runt Einár och hotbilden mot honom ökade.

Tolv dagar efter knivdådet blev två andra rappare beskjutna vid en musikstudio i Sätra. De har båda varit nära Einár under senare tid och samarbetat kring musik.

Strax efter skottlossningen vid studion på onsdagskvällen i förra veckan ringde Einár upp en av de andra rapparna som då satt i en polisbil.

Ett dygn senare mördas Nils ”Einár” Grönberg i Hammarby sjöstad. Mordutredningen leds av åklagare Marina Chirakova som under torsdagen uppgav att det inte gjorts några frihetsberövande efter mordet.

– Inget mer att säga i nuläget, uppger hon.

”Talangfull kille som brann för det han gjorde”

Producenten om tiden i studion: ”Han var väldigt snabb på att skriva”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.