Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De har dödats av misstag i gängens blodiga strider

Måltavlan var egentligen hennes kriminella man
Dia Gaff var med den kvällen när hennes kusin Shayan Gaff blev skjuten.Foto: Privat / Privat

Shayan, Luna, Ndella, Yuusuf, Karolin och nu Adriana, 12 år.

Några i raden av människor som – liksom Adriana som sköts vid macken i Norsborg – mördats med bomber och skott som var ämnade för andra.

– Det är så orättvist, säger Dia Gaff, kusin till lärarstudenten Shayan som sköts med automateld i ryggen.

Klockan 03.27, natten till den 2 augusti, fick polisen in flera larm om en skottlossning i Norsborg söder om Stockholm. En flicka hade skjutits till döds. Offret var tolvåriga Adriana som hade varit ute på en promenad för att rasta sin hund.

Adriana, 12, sköts till döds av gängkriminella.Foto: Privat

Mellan McDonald's och Shell dök plötsligt en vit Audi med flera gärningsmän upp. De öppnade eld och träffade Adriana av misstag. Hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Enligt Expressens uppgifter var de egentliga måltavlorna två unga män med kopplingar till det kriminella Botkyrkanätverket.

Flickan är en av flera som fått sätta livet till för att de varit på fel plats vid fel tillfälle.

Shayan Gaff blev 22 år.Foto: Privat
Dia och Shayan Gaff.Foto: Privat / Privat

Shayan Gaff sköts bakifrån med automatvapen

Den 21 oktober 2018 sköts Shayan Gaff med 13 skott i ryggen när han var på väg hem från en restaurang i Segeltorp med kusinen Dia Gaff, 22.

– Vi hade varit och rökt vattenpipa och fikat. Det var något vi gjorde ofta, berättar Dia Gaff.

Av allt att döma sköt gärningsmannen fel person, enligt polisen. Lärarstudenten Shayan Gaff var ostraffad och hade inte några kända kopplingar till kriminella gäng.

– Det är ingen som ska dö på det sättet, ingen ska bli mördad. Att oskyldiga människor hamnar i kläm så här, det är ingen annan som ska bestämma när du ska dö, säger Dia Gaff.

Det har snart gått två år sedan Shayan dog. När Dia läser om att andra har varit, och är, med om samma sak gör det ont i henne.

– Jag vet inte vad man ska göra för att det ska ta slut. Det har gått snart två år och dödskjutningarna har inte minskat. Politikerna och hela samhället måste ta ansvar, vilket är jättesvårt, men man måste börja någonstans.

Den 4 juli 2019 dömdes 26-årige Hamo Boodaghian till 18 års fängelse för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

Boodaghian är enligt polisen kopplad till ett kriminellt nätverk i Vårby gård som i flera år legat i konflikt med en gruppering baserad kring Rågsved och Hagsätra. Polisen har tidigare kopplat flera skjutningar, varav ett mord, till gängkriget.

Under utredningen påpekade flera personer att Shayan Gaff är väldigt lik en 21-årig medlem i den rivaliserade grupperingen. Tre veckor efter mordet på Shayan sköts 21-åringen och en kamrat till honom i en bil i Hallonbergen.

Luna Mandic blev fyra år.Foto: PRIVAT

Fyraåriga Luna dog av en bilbomb

Fredagen den 12 juni 2015 hade Luna Mandic, 4, varit ute och fiskat med sin pappa Dejan Mandic, 29, och två av hans vänner.

Innan de åkte i väg hade de lämnat av mamman vid Frölunda torg.

– De köpte lite grejor för fisket och när de skulle åka i väg sa hon till mig: ”Mamma, du ska inte följa med oss, jag ska bara umgås med pappa i dag. Men du vet att jag älskar dig, men du måste jobba och tjäna lite pengar så att jag kan få alla presenter jag vill”, har mamman Dusica Perovic sagt.

Vid femtiden fredagseftermiddagen den 12 juni 2015 sprängdes bilen. I den satt Luna, hennes pappa och två av hans vänner. Dusina Perovic åkte direkt till sjukhuset.

– Läkarna sa att jag måste sitta och vänta och jag sa till dem att jag bara kände att det var min dotter. Det är något man bara känner som mamma.

Tjugo i fem på lördagsmorgonen dog Luna Mandic av sina skador.

– Det går inte att beskriva hur det känns. Jag är fortfarande chockad och väntar bara på att hon ska komma tillbaka. Hon var inte ens fem år gammal och hon hade hela sitt liv framför sig. Hon skulle bara åka med sin pappa på en liten semester. Jag bara väntar på att de ska komma tillbaka.

En av pappans kompisar, som satt i bilen, var en ledande gängmedlem i Biskopsgården och misstänktes vara huvudmålet för sprängningen.

Ndella Jack sköts ihjäl av misstag.Foto: Privat

Ndella Jack, 18, sköts ihjäl av misstag

I augusti förra året kom 18-åriga Ndella Jack hem från en kärleksresa i Gambia. Under resan hade hon gift sig med en 33-årig man som under många år haft en kriminell livsstil med flera domar som resultat.

Under bröllopsfesten ska en konflikt ha uppstått och flera av gästerna åkte hem i förtid.

Det kriminella gänget ska ha försökt mäkla fred när de alla väl var hemma i Stockholm igen, men Ndella Jacks make ska ha motsatt sig det.

Natten efter åkte två män till det nygifta parets lägenhet i Råcksta i västra Stockholm och sköt med automatvapen in i lägenheten. Ndella Jack träffades av kulorna och hennes liv gick inte att rädda. Maken klarade sig.

”Ndella Jack har träffats av ca 19 skott”, konstaterade kammaråklagare Maria Hävermark.

Ndellas mamma Ouilimata har sagt:

– Jag fokuserar på Ndella nu och sorgen efter henne. Vi är samlade allihopa och försöker förstå. Vi vet inte hur framtiden kommer att bli.

Två veckor efter mordet på Ndella Jack utsattes mannen för ett nytt mordförsök i Nacka. Fyra män åtalades sedan för inblandning i dåden.

Den 28 maj meddelade Solna tingsrätt att en 23-årig man döms till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök gällande mordförsöket i Nacka. Gällande mordet på Ndella frikändes båda åtalade.

 

Dödade av misstag i gängkrigen

Petar Petrovic, 20, sköts ihjäl på krogen

Den 18 mars 2015 skulle 20-årige Petar Petrovic titta på Champions League-fotboll och äta en bit mat med en kompis på den lokala krogen vid Vårväderstorget i Göteborg.

 

Vid 22.30-tiden gick maskerade män in i lokalen och öppnade eld med automatvapen. Skjutningen var en uppgörelse mellan två kriminella gäng i Biskopsgården. Petar träffades av mördarnas kulor och hans liv gick inte att rädda. 

 

Luna Mandic, 4, dog av en bilbomb

Vid klockan 17.20-tiden på fredagskvällen den 12 juni 2015 larmades polisen om en allvarlig trafikolycka vid Torslandarondellen i Torslanda. En bil hade exploderat. 

 

I bilen satt fyraåriga Luna Mandic, hennes pappa Dejan Mandic och två av hans vänner, varav en av dem en ledande gängmedlem i Biskopsgården.

 

04.40 den 13 juni förklarades Luna Mandic död.

 

Yuusuf Warsame, 8, dog i lägenhetsexplosion

Åttaårige Yuusuf Warsame från Birmingham blev ett offer för gängkriget i Göteborg.

 

I slutet av augusti 2016 kastades en handgranat in i en lägenhet i Biskopsgården. Yuusuf Warsame var i lägenheten för att hälsa på släktingar. En man som var skriven på adressen dömdes kort innan explosionen för morden på Vädervårstorget. 

 

Tandläkaren Rami Amin, 24

Vid tvåtiden på natten den nionde december 2016 sköts den nyexaminerade tandläkaren Rami Amin, 24, ihjäl i Malmö.

 

Enligt polisen hade inte Rami Amin några kopplingar till den undre världen och ingenting tydde på att han var inblandad i något olagligt.

 

Lärarstudenten Shayan, 22, sköts av misstag

Den 21 oktober 2018 var Shayan Gaff på väg hem från en restaurang i Segeltorp med sin kusin när han blev skjuten bakifrån av ett automatvapen.

 

I utredningen fanns ingenting som tydde på att Shayan Gaff ska ha varit den tilltänkta måltavlan. Enligt polisens teori mördades Shayan av misstag. 

 

Karolin Hakim, 31, dödades med sitt spädbarn i famnen 

Småbarnsmamman Karolin Hakim, 31, var ute på promenad när hon mördades på Ribersborg i Malmö.

I sin famn hade hon sitt två månader gamla barn. Pappan till barnet har av polis beskrivits röra sig i kriminella kretsar. Han är också dömd för ett uppmärksammat rån i Danmark där bytet blev över 60 miljoner kronor. 57 av miljonerna är fortsatt försvunna – och polisen ser miljonerna som ett tänkbart motiv bakom attacken.

 

Ndella Jack, 18, sköts ihjäl av misstag 

Bara några dagar efter mordet på Karolin Hakim sköts 18-åriga Ndella Jack ihjäl.

I slutet av augusti 2019 sköt mördarna med två automatvapen in i den lägenhet i Råcksta som Ndella Jack befann sig i tillsammans med den man som pekats ut för måltavlan för skjutningen.

 

Adriana, 12, sköts vid bensinstation

Natten till den 2 augusti 2020 tog Adriana en promenad för att rasta sin hund i Norsborg söder om Stockholm.

Mellan McDonald's och Shell dök plötsligt en vit Audi med flera gärningsmän upp. De öppnade eld och träffade Adriana av misstag. Hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Enligt Expressens uppgifter var de egentliga måltavlorna två unga män med kopplingar till det kriminella Botkyrkanätverket.

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.