Två pojkar upplevde i helgen en mardröm på Norra Begravningsplatsen i Solna. Från klockan elva på lördagskvällen till nästan klockan nio på söndagsmorgonen utsattes de för en rad brott med tortyrliknande inslag, enligt misstankarna.
– De mår väldigt dåligt och behöver vara i fred för att kunna bearbeta sitt trauma, säger advokat Jan Cadstedt, som är pojkarnas målsägandebiträde.
Dömdes för mordbrand
En 21-årig man och en 18-åring misstänks för människorov, våldtäkt, grov misshandel och grovt rån. De har nu häktas. Båda nekar till brott.
21-åringen har ett omfattande brottsregister, och så sent som i början av juli dömdes han för mordbrand. I december förra året kastade han molotovcocktails mot en bilfirma. Han satt häktad från mitten av december till mitten av juni, då han släpptes efter rättegången.
Vid brottstillfället var han 20 år gammal, men hade han varit minst 21 år hade straffet blivit två års fängelse.
Åklagare Daniel Insulander hade yrkat på att han skulle dömas för grov mordbrand.
”En ganska ung person”
Domen mot 21-åringen har nu vunnit laga kraft.
21-åringen får visserligen tillgodoräkna sig den tid han suttit häktad, men han har ännu inte börjat avtjäna den återstående delen av strafftiden. Och eftersom han var på fri fot kunde han, enligt polisens misstankar, genomföra de misstänkta våldtäktsrånen.
Rådman Thomas Arvefors var ordförande i mordbrandsmålet. Nu berättar han om beslutet att släppa 21-åringen på fri fot.
– Åklagarens häktningsyrkande var att han skulle vara häktad endast om han dömdes för grov mordbrand. Det är rätten i och för sig inte bunden av, men det här var en ganska ung person. Åklagaren menade väl att 21-åringen skulle kunna undandra sig straffet, som hade blivit avsevärt längre, om han dömts för grov mordbrand, säger Arvefors.
Normalt är det obligatorisk häktning för mordbrand, eftersom minimistraffet är två år. 21-åringen släpptes därmed på grund av ungdomsrabatten.
Domaren: Det gick tokigt
Om att 21-åringen släpptes och nu misstänks för grova brott, säger rådman Thomas Arvefors:
– Det fanns inte några särskilda indikationer på fortsatt allvarlig brottslighet för hans del, och det påstods inte heller av åklagaren. Det gick tokigt i den här situationen. Det är väldigt tråkigt.
Daniel Insulander säger att han inte ser hur han skulle kunna ha gjort någonting annorlunda.
– Efter en förhandling är det tingsrättens beslut. Då äger inte jag den frågan mer.
Han hänvisar vidare till Kriminalvården.
Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården, betonar att han uttalar sig generellt och skriver i ett mejl att:
”Efter domen vunnit laga kraft kontrollerar Kriminalvården att inga formella hinder för verkställighet föreligger. Sedan beslutar Kriminalvården inom någon vecka, var den fängelsedömde ska infinna sig för att avtjäna sitt straff och skickar beslutet. Senaste dag för inställelse kan variera, men är maximalt hundra dagar från beslut är taget”.