Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bröllopsgästerna förolämpades – Ndella mördades av misstag

18-åriga Ndella Jack dog av kulor polisen tror var ämnade för maken.
Ndella JackFoto: Privat
Skjutningen i Nacka.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

På bilden från bröllop före strålar Ndella Jack, 18, av lycka.

Tolv dagar senare misstänks två av bröllopsgästerna ha skjutit ihjäl henne med 19 skott när hon låg i sin säng.

Den egentliga måltavlan för skotten misstänks ha varit hennes nya make som förolämpat bröllopsgästerna under festligheterna och startat en intern gängkonflikt som slutade med att Ndella sköts av misstag och en skottlosning i Nacka.

Ndella Jack blev 18 år gammal. Hon sköts ihjäl i Råcksta i västra Stockholm i slutet av augusti. Enligt åklagaren sköt mördarna med två automatvapen in i lägenheten där hon övernattade tillsammans med en ökänd kriminell man som har pekats ut som måltavla för skjutningen.

Hon bodde tillsammans med mannen i en lägenhet i markplan och i åtalet beskrivs hur skotten gick in genom fönstren.

”Ndella Jack har träffats av ca 19 skott”, konstaterar kammaråklagare Maria Hävermark och lägger till att mannen ”var nära att träffas av skotten”. Skotten ”centrerades mot sängen” och det är enligt åklagaren ett skäl att tro att skyttarna visste hur lägenheten såg ut eftersom fönstren var förtäckta.

Om motivet säger åklagaren:

– De åtalade är alla före detta kompisar till mannen och jag påstår att motivet är en konflikt som uppstått mellan dem.

Polisutredningen ger en bild av hur gängkonflikten spårade ur efter sommaren i samband med Ndella Jacks bröllop i Gambia med den utpekade måltavlan. Kompisgänget åker till Gambia för festligheterna och två av bröllopsgästerna har nu åtalats för mordet på Ndella Jack.

Bröllopet slutade med kaos i gänget

På en bild från bröllopet syns de misstänkta mördarna tillsammans med brudparet. Ndella Jack har då tolv dagar kvar att leva.

Ndellas nyblivna make beter sig illa mot de två männen under festligheterna som slutar med kaos och flera i gänget åker hem från Gambia i förtid.

I Stockholm försöker ledarna i det kriminella gänget mäkla fred men Ndellas make motsätter sig det. Han anklagade en av bröllopsgästerna som senare misstänks för mordet på Ndella för att ha stulit en väska från honom. Den ska ha innehållit två tunga skjutvapen, 300 000 kronor och två handgranater.

Dagen före mordet går Ndellas make med på att träffa några andra i gänget på en krog på Södermalm i Stockholm. Mötet ska ha slutat med att han sagt att ”han skulle jaga och döda” vännerna som nu blivit hans fiender. Ett vittne ska också sett hur flera män jagade Ndellas man med pistol den kvällen.

Natten efter mördas Ndella Jack.

Ndella Jack mördades strax efter Karolin Hakim

Några dagar tidigare sköts läkaren Karolin Hakim ihjäl i Malmö där hennes kriminelle pojkvän också pekats ut som den egentliga måltavlan för den skjutningen.

Två veckor efter mordet på Ndella utsattes mannen för ett nytt mordförsök i Nacka när massvis med skott avlossades med automatvapen mot en taxi som stannat vid ett hyreshus. Skotten spreds över ett stort område.

Den utpekade måltavlan satt i bilen men han träffades inte av kulorna. Det gjorde däremot en taxichaufför och en musikstudent som bodde flera våningar upp i hyreshuset. Studenten träffades i ögat.

En av Ndellas misstänkta mördare åtalas för mordförsök tillsammans med en annan man efter den skjutningen. De åtalas också för vållande till kroppsskada för skottet som träffade musikstudenten och framkallande av fara för en rad personer som fanns i huset.

Karolin Hakim och Ndella JackFoto: Privat

Den utpekade måltavlan för skotten i Råcksta och Nacka har efter skjutningarna dömts för vapenbrott. Den polisutredningen visade bland annat att han letat efter ett vapen och efterlyst hämnd för mordet under Ndellas begravning.

Han har dömts till två års fängelse för grovt vapenbrott.

Enligt åklagaren utsattes han för ett mordförsök i samband med att Ndella Jack sköts till döds. Han är därför också målsägande och kommer att förhöras i den kommande rättegången som börjar den 20 april.

De åtalade männen har under utredningen nekat till brott.

– Utredningen har bland annat bestått av tekniska undersökningar, förhör och analyser av de misstänktas rörelsemönster, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.