Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför missade polisen ”Kurdiska räven”

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren om våldsvågen i Stockholm den senaste tiden.
Den 36-årige gängledaren ”Kurdiske räven” från Uppsala greps i Turkiet våren 2022. Men han släpptes och blev turkisk medborgare.
Foto: Mikhail Zeybek / Daily Sabah

”Kurdiska räven” pekas ut som en huvudperson i Stockholms pågående gängkonflikt.

För två år sedan hade polisen långt gångna planer på att fånga 36-åringen. 

Men operation ”Trojan Shield” kom emellan och mannen slank undan, rapporterar Dagens industri.

Nu skyddas han av ett turkiskt medborgarskap.

– Det var synd att vi inte agerade i tid. Nu har han byggt upp ett slags våldsmonopol på distans och använder unga killar som små terrorceller”, säger en poliskälla till Dagens industri.

Polisen misstänker att flera av den senaste tidens många sprängningar och skjutningar i Stockholm kan härledas till en konflikt mellan två utpekade gängledare som går under smeknamnen ”Kurdiska räven” och ”Greken”.

Upprinnelsen uppges vara en maktkamp om narkotikahandeln i Sundsvall.

Båda huvudpersonerna befinner sig utomlands och den senaste veckan har dåd i stället riktats mot deras nära släktingar såväl som utpekade kriminella kumpaner.

”Kurdiska räven”, en 36-årig man från Uppsala, uppges vara en av landets ledande narkotikaimportörer. När Encrochat knäcktes 2020 blev han misstänkt för att vara en av Sveriges största narkotikagrossister. Han flydde ur landet och har sedan dess varit häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Räddades av ”Trojan Shield”

Sedan före jul är han också häktad för förberedelse till mord i södra Stockholm våren 2022.

Men redan i februari 2021 bad Stockholmspolisen att polisens Nationella operativa avdelning, Noa, skulle prioritera att fånga in mannen, rapporterar Dagens industri.

Enligt polisens uppgifter befann han sig då i Irak, och ett gripande och utlämnande bedömdes vara möjligt.

Men operationen fullföljdes inte, enligt Di:s uppgifter beroende på att Noa fick fullt upp med ”Operation Trojan Shield”. Det internationella polissamarbetet sjösattes efter att FBI hade infiltrerat den krypterade chattjänsten Anom, som användes av många svenska kriminella.

Skulle gripas – slank undan

Under hösten 2021 inträffade nya våldsdåd i Stockholm, och polisen misstänkte att de beställts från irakiska Kurdistan. 

På begäran av polisen i norra Stockholm gjorde svenska myndigheter ett nytt försök att fånga in ”Kurdiska räven”. Han kom dock undan.

– Vi fick tecken på att den misstänkte hade känningar bland inflytelserika personer i Kurdistan. När man till slut sparkade in hans dörr visade sig bostaden vara tom. Slutsatsen var att han hade blivit varnad, uppger en person som arbetat med fallet för Di.

Våren 2022 greps han i Turkiet, men släpptes. Mannen, som har sina rötter i Iran, har senare fått turkiskt medborgarskap, vilket skyddar honom mot att utlämnas till Sverige.

Det här är ”Greken” och ”Den kurdiska räven.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.