Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför kan barn som mördar bli medborgare

Mördaren fångades av gymmets övervakningskamera.
Foto: Polisen
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard.
Foto: OLLE SPORRONG

Den 17-årige pojke som sköt ihjäl Fredrik Andersson på ett gym förra året blev svensk medborgare när han var misstänkt för mordet.

Helt enligt reglerna.

En lagändring föreslogs under den förra regeringen, men migrationsminister Maria Malmer Stenergard har inget besked om när den kan införas.

– Frågan bereds i regeringskansliet, säger hon i en kommentar.

Med ett blått munskydd för ansiktet och en pistol i handen gick den då 16-årige gärningsmannen in på Delta gym i Stockholm den 28 mars förra året. 

Hans mål tros ha varit att mörda en Bandidosmedlem som var på gymmet.

I stället sköt han ihjäl den 54-årige ordningsvakten Fredrik Andersson, som också var på gymmet för att träna, och som konfronterade honom.

Fredrik Andersson, 54, var inte måltavla för dådet på Delta gym i Stockholm men sköts till döds när han konfronterade den 16-årige gärningsmannen.

I fredags dömdes pojken för mord. Han dömdes även för grovt vapenbrott och för allmänfarlig ödeläggelse efter att han slängt in en handgranat i en restaurang.

Straffet blev två år och elva månaders sluten ungdomsvård. För en gärningsman över 18 år hade straffvärdet uppgått till 18 års fängelse.

Anhölls för mord – blev svensk medborgare

När han mördade Fredrik Andersson var han medborgare i Armenien. 

Den 6 april reste han till Armenien, enligt egen uppgift inte för att fly, utan för att mönstra. Den 11 april anhölls han i sin frånvaro, misstänkt för mord. Tre dagar senare blev han svensk medborgare och den 9 juli greps han på Arlanda.

Det var inget misstag att den mordmisstänkte pojken fick svenskt medborgarskap. Minderåriga som har permanent uppehållstillstånd och har bott i Sverige i minst tre år blir svenska medborgare om deras vårdnadshavare gör en anmälan om det. Det finns inga krav på skötsamhet.

Lagändring dröjer

I betänkandet ”Ändrade regler i medborgarskapslagen”, som beställdes av den förra regeringen föreslogs bland annat en ny regel om att 15–17-åringar inte ska få svenskt medborgarskap om de varit misstänkta eller dömts för allvarlig brottslighet.

Lagändringarna föreslogs träda i kraft den 1 januari 2023. Så har det inte blivit. Den nya regeringen har valt att inte gå fram med en proposition.

”Frågan bereds i regeringskansliet. Regeringen avser att gå fram med flera förslag för att skärpa kraven för svenskt medborgarskap”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i en skriftlig kommentar.

Hon hälsar via sin pressekreterare att hon inte har några ytterligare kommentarer.

Ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, mördades på gymmet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.