Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chef på McDonald's i Årsta mördades i gängskjutning

Hör räddningstjänsten om branden i Stockholm.
Mannen sköts till döds i Älvsjö på midsommardagen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisinsats efter mordet 20 juni.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Branden på McDonald's.Foto: Janne Åkesson / Swepix

Polisen misstänker att branden som totalförstörde McDonald's i natt var anlagd.

I somras mördades en man som tidigare varit chef på restaurangen.

Mannen, med koppling till Östberganätverket, var misstänkt för grovt narkotikabrott och hade just släppts ur häktet.

Tio i åtta på kvällen på midsommardagen fick polisen larm om en skottlossning i Älvsjö i södra Stockholm. En svårt skadad man hittades – han avled senare på sjukhus.

Mannen, som var i 30-årsåldern, hade bara några dagar tidigare släppts på fri fot efter att ha varit häktad för grovt narkotikabrott i ett omfattande mål med flera misstänkta.

Polisinsats efter mordet i ÄlvjsöFoto: Janne Åkesson / Swepix

Mannen i fråga har tydliga kopplingar till Östberganätverket. Han är tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd, misshandel och vapenbrott men har aldrig straffats med fängelse. Vid tidpunkten för sin död var han fortfarande misstänkt för grovt narkotikabrott.

Jobbade på nedbrända McDonald's-restaurangen

Efter skjutningen slog polisen till mot Östberganätverket. Man utredde, enligt Expressens uppgifter, en intern konflikt som bakgrund till mordet på midsommardagen. Tre personer har varit häktade men släppts.

En av dem är fortfarande misstänkt men är så ung att han vistas på ett ungdomshem i stället för häkte i väntan på åtalsbeslut.

Branden på McDonald's.Foto: Janne Åkesson / Swepix

– Vi får se om det når åtal men vi jobbar på det, säger kammaråklagare Daniel Jonsson.

Den mördade mannen hade enligt Expressens uppgifter jobbat på McDonald's-restaurangen i Årsta som brann ned natten till fredag. Han hade en chefsroll på restaurangen.

Enligt en anhörig till mannen slutade han jobba på McDonald's för 18 månader sedan. Mannen hade ansvar för fler restauranger enligt de anhöriga, inte bara den i Årsta.
Mordoffrets familj säger att de inte tror att branden har med mordet att göra.

”Då tittar vi på det så klart”

Nu meddelar polisen att man misstänker att branden var anlagd – enligt Per Fahlström, presstalesperson, pågår en utredning om mordbrand. Ingen åklagare är i nuläget inkopplad.

Kammaråklagare Daniel Jonsson, som leder utredningen av midsommarmordet, säger om branden:

– Jag har inga uppgifter om att det skulle höra ihop men det är heller inte min utredning. Kommer det fram uppgifter så tittar vi på det så klart.

Utredningen av knarkfallet där mordoffret var misstänkt fortsätter. Mannen i fråga avskrevs från utredningen efter sin död men kammaråklagare Daniel Insulander meddelade då samtidigt att ”i övrigt kommer förhoppningsvis åtal väckas mot övriga misstänkta säljare under senare hälft av september eller början av oktober.”

Expressen har sökt McDonald's för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.