Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chaufför dödshotade och våldtog kvinna i svarttaxi

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Efteråt berättade kvinnan vad som hänt för sina rumskamrater, som hjälpte till att larma polis.Foto: Dina Trifonova / Colourbox

För 200 kronor skulle kvinnan bli hemskjutsad efter utenatten i Stockholm.

I stället blev hon våldtagen av svarttaxichauffören, som nu döms till två och ett halvt års fängelse och tio års utvisning.

Kvinnan hade varit ute på krogen i södra Stockholm i september 2018. Utanför erbjöd sig en svarttaxichaufför att köra hem henne. Men hemfärden förvandlades till en mardröm när chauffören förgrep sig på henne.

”Han har betvingat målsäganden, som inte deltog frivilligt genom att hålla fast och kvarhålla henne i sitt fordon, greppa kring hennes huvud (...)”, står i åtalet. Under våldtäktsförloppet sa chauffören att kvinnan ”skulle dö om inte gjorde som han sa”.

Chauffören: Hon våldtog mig

Efteråt berättade kvinnan vad som hänt för sina rumskamrater, som hjälpte till att larma polis.

I polisförhör uppgav chauffören att det i själva verket var han som blivit våldtagen.

Under rättegången ändrade han sig och hävdade att han menat att allt skedde på kvinnans initiativ. Solna tingsrätt köper inte förklaringen utan dömer chauffören till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt och tio års utvisning till Irak.

”Hon är lättad”

Han ska också betala drygt 140 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Jessica Engman har företrätt kvinnan som målsägandebiträde.

– Vi är nöjda med domen som är en viktig upprättelse för min klient. Hon är givetvis lättad att tingsrätten både beslutade att häkta den tilltalade i samband med förhandlingen samt att han ska utvisas från Sverige, säger hon.

– Domen innebär ett efterlängtat avslut efter en mycket traumatisk händelse.

 

LÄS MER: Så köps och säljs ungdomsmorden i Sverige (PREMIUM)

LÄS MER: Kvinnliga fångvaktare blev kära i grovt kriminella män (PREMIUM)

LÄS MER: Han beställde skjutningar – avslöjar varför unga dör (PREMIUM) 

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.