Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chattarna avslöjade Semir Hasooni – döms till livstid

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Semir Hasooni, 23, döms till livstids fängelse för mordet i Beckomberga.
Foto: Polisen
Efter mordet flydde Semir Hasooni till Tyskland, och sedan vidare till Irak.
Foto: Polisen

22-åringen lurades in i en fälla – och blev skjuten till döds framför ögonen på sin flickvän i Beckomberga i Stockholm.

Flera månader senare greps en svensk man i Frankfurt misstänkt för mordet – men han släpptes fri i brist på bevis.

Så småningom kunde fallet lösas med chattloggar från FBI:s krypterade app Anom.

Nu döms Semir Hasooni, 23, till livstids fängelse.

Det var den 2 november 2020 som en 22-årig man begav sig till Beckomberga i Stockholm. Enligt uppgifter i utredningen var han på platsen för att sälja narkotika – men möttes i stället av en man beväpnad med pistol.

22-åringen sköts till döds med flera skott. Mordet skedde i ett bostadsområde och framför ögonen på hans flickvän, som också befann sig på platsen.

I utredningen riktades misstankarna tidigt mot 23-årige Samir Hasooni, hemmahörande i Tensta. När Solna tingsrätt meddelade sin dom på onsdagen dömdes den tidigare ostraffade Hasooni till livstids fängelse.

Pekades ut

I förhör pekade flickvännen ut Samir Hasooni som skytt. Senare i utredningen drog hon tillbaka sina uppgifter. I rättegången spelades det tidigare förhöret upp, vilket domstolen menar har haft påverkan på utgången.

– Tingsrätten anser det visat att flickvännen därefter har påverkats att ändra sina uppgifter. Hennes tidigare berättelse har enligt tingsrätten tillräckligt stöd i den övriga utredningen för att läggas till grund för en fällande dom, säger rådmannen Evelina Säfwe i ett pressmeddelande.

I utredningen finns uppgifter om att ett triangeldrama ska ligga bakom skjutningen. Tingsrätten är försiktig i den delen och väljer att inte slå fast något motiv.

När polisen följde Hasoonis spår under utredningen kunde man se att han lämnade Sverige kort efter mordet, tagit sig till Tyskland och sedan vidare till Irak.

Greps i Frankfurt

Flera månader senare kunde han gripas i Frankfurt. Han häktades misstänkt för mordet – men bevisningen räckte inte till åtal och han försattes på fri fot.

I början av juni förra året gjorde polisen ett nytt genombrott – och den misstänkte mördaren greps återigen. Det nya bevismaterialet kom från den krypterade chattjänsten Anom, som amerikanska FBI utvecklade i hemlighet för att få insyn i kriminella personers kommunikation. På tjänsten kallade sig Semir Hasooni för ”Soldier”.

Flera andra personer stod åtalade i målet.

Fler dömda

En annan 23-åring döms till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

En 40-årig man får tre år och åtta månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott, skyddande av brottsling, anstiftan av skyddande av brottsling och anstiftan till grovt vapenbrott.

En 22-åring döms till tre års fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott och medhjälp till försök till grovt vapenbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.