Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carolins mördare får straffet tidsbestämt

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Toni Alldén får nu sitt straff tidsbestämt.
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
Här i Gällivare gömde Toni Alldén kroppen 2008.
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Toni Alldén dömdes till livstids fängelse för mordet på Carolin Stenvall i Gällivare 2008.

Nu 13 år senare får Alldén straffet omvandlat till tidsbestämt meddelar Örebro tingsrätt, rapporterar SVT Nyheter.

Carolins mördare berättar i tingsrättsförhören att han varje dag lever med ”skam”, ”skuld” och ”ångest”.

Risken att Toni Alldén, dömd för mordet på 29-åriga Carolin Stenvall, åter ska begå brott av allvarlig karaktär är låg. 

Den bedömningen gör Örebro tingsrätt som under fredagen meddelar att Alldén får sitt livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt, rapporterar SVT Norrbotten.

Alldén lämnade redan 2018 in en ansökan om att få sitt straff tidsbestämt men fick då avslag med motiveringen att han avtjänat för kort tid i fängelse.

Levde när han skött

Toni Alldén dömdes 2009 till livstidsfängelse efter att ha erkänt att det var han som mördade Piteåbon Carolin Stenvall som försvann under en bilresa till Kiruna 2008. Hon var på väg dit för att gå på en anställningsintervju men kom aldrig fram – och sex veckor senare påträffades hon död. 

Alldén hade mött Stenvall av en slump på en rastplats utanför Gällivare. 

Enligt Alldén hade de börjat bråka och påstod att han knuffat Carolin så att hon föll och därefter slog i huvudet i en dragkrok. En stund senare sköt Alldén Carolin med två skott, och hävdade att han gjorde det eftersom Carolin redan var död. 

Men enligt tingsrätten var Carolin fortfarande i livet när Toni Alldén avlossade skotten. 

”Ångerfull”

Nu får 63-åriga Toni Alldén straffet tidsbestämt till 24 år. Beslutet bygger på yttrande från Kriminalvården, Rättsmedicinalverket och förhör i tingsrätten. 

I Kriminalvårdens yttrande står det att Alldén gjort sig skyldig till viss form av misskötsel men att Alldén sedan 2018 skött sig.

Så här motiverar tingsrätten beslutet: ”att den misskötsamhet som lagts honom till last inte är av sådan art eller omfattning att den utgör ett hinder för en omvandling till ett tidsbestämt straff”

I förhör med tingsrätten ska den morddömda Alldén ha sagt att han varje dag lever med skam, skuld och ångest för det brott han har begått.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.