Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl, 16, höggs i hjärtat – 17-åring åtalas för mord

Dog efter bråk i Uppsala, familjen berättar om sorgen.
Under bråket fick Carl ett knivhugg i hjärtat.Foto: Privat
Familjens sorg är stor efter Carls död.Foto: Privat / Privat

Tonåringarna hade stämt träff – och vid mötet drog en av dem kniv.

16-årige Carl Fredrikson träffades av ett hugg i hjärtat och avled av skadorna.

Nu åtalas en 17-åring för mord.

Det var den 10 januari i år som polis och ambulans larmades till Björklinge i Uppsala kommun efter larm om att en person hade blivit knivhuggen.

16-årige Carl Fredrikson fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Nu åtalas 17-åringen som delade ut hugget.

– Den tilltalade har nekat till brott men vidgått att han var den som höll i kniven när det skedde, säger åklagare Johan Strömbäck.

Hans försvarsadvokat Johan Åkermark säger, till UNT:

– Han förnekar brott på grund av att han blivit påhoppad bakifrån och befunnit sig i en nödvärnssituation. Han har varken haft uppsåt att skada eller döda.

17-åring drog kniv

Han menar att chanserna för en fällande dom är goda. Kniven är i beslag och vittnen fanns på platsen när Carl blev huggen.

Enligt åklagaren hade 17-åringen stämt träff med två ungdomar i Björklinge. Vid mötet hade 17-åringen dragit kniv och varit hotfull.

– Därefter dyker den tredje personen, som är Carl, upp. I samband med att han kommer dit uppstår ett handgemäng och det slutar med att han får en kniv i bröstet, i hjärtat, och han avlider av det, säger åklagaren.

Kort efteråt överlämnade sig 17-åringen till polisen.

Efter Carls död gjorde hans pappas sambo Lena Svanborg en intervju, efter att föräldrarna låtit henne föra deras talan. Hon sa då att Carl hade fått ett samtal från en orolig kompis den kvällen.

”Ingen bråkmakare”

– Då är Carl en naturlig person att ringa till. Han är ganska orädd och han har mycket civilkurage. Han lägger sig i, ifrågasätter och reder upp, men han var ingen bråkmakare, sa Lena Svanborg då.

Familjen var inte ensam om att framhäva honom som en god förebild.

– De har något i skolan som de kallar för Super School. Då fick han åka till Belgien för att vara med i massa olika grenar. Men för att få åka med ska man vara en förebild för andra barn. Inte röka, inte dricka, vara en bra vän och så. Och det var han, har Lena Svanborg sagt.

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.