Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brutal rånvåg riktad mot Stockholms finanselit

Sammanställning av BRÅ:s senaste rapport.
I Stockholm har antalet rån och rånförsök där exklusiva klockor varit målet ökat markant.
Foto: Colourbox

En våg av brutala rån har drabbat Stockholms finanselit.

Under anonymitet berättar flera välbeställda personer för hur de blivit angripna och rånade på klockor, bilar och andra värdesaker.

– Jag funderar mycket på om jag kan bo kvar i Sverige, säger en av dem till Dagens industri.

Personrån har blivit allt vanligare i Sverige under de senaste åren.

Ur statistiken för det senaste året går att skönja ett mönster där kriminella i allt högre grad har riktat in sig på rika offer, visar en granskning som Di har gjort.

I Stockholm har antalet rån och rånförsök där exklusiva klockor varit målet ökat markant. Under hela förra året handlade det om 79 fall. Hittills i år är motsvarande siffra 175.

Flera personer sitter frihetsberövade misstänkta för överfall och rån i Stockholms innerstad.

Blev nedbrottad i hemmet

– De har hittat ett nytt sätt att snabbt komma över stora summor pengar. Exklusiva klockor har ju blivit väldigt populärt i vissa kretsar, även bland kriminella. De används också som betalning, det är lättare att gå runt med några hundratusen runt armen än i en väska, säger polisens förundersökningsledare Daniel Horner till Di.

Di har intervjuat flera olika anonyma finansmän som alla utsatts för olika typer av rån.

En blev pistolrånad på gatan utanför sitt hus. Rånarna försvann med hans klocka värd flera hundra tusen kronor.

En annan blev nedbrottad i sitt hem och tvingades under hot öppna sitt kassaskåp.

Ett brottsoffer säger att han funderar på huruvida han kan bo kvar i Sverige och en annan drabbad att han har minst tio vänner som råkat ut för samma typ av brott.

Antalet säkerhetsrum, rum med förstärkt dörr där de boende kan ta skydd om angripare försöker ta sig in i bostaden, har blivit fler i Stockholms finanselit. Samtidigt berättar flera personer att de har tonat ner den bild de ger utåt, genom att undvika exempelvis dyra bilar eller dyra klockor.

Polisen: ”Visa inte upp klockor”

– Du bör vara försiktig med att visa upp klockor i sociala medier eller i offentliga miljöer”, säger Daniel Horner till Di.

Förra sommaren skedde en rånvåg i Djursholm. Vid ett tillfälle överrumplade beväpnade inkräktare en familj.

I en rånvåg i Stockholms norra förorter var gärningsmännen i första hand ute efter nycklar till lyxbilar.

– Bilstölder har alltid förekommit men att ta sig in i hus och tvinga till sig nycklar är ett nytt tillvägagångssätt. Det är en mycket grov brottslighet som vi ser allvarligt på, säger Per Åkerman på Täbypolisen till Dagens industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.