Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brödernas brutala död: Gängmord och polisjakt

Kardo mördades i Husby.
Foto: Privat
Mohammed dog i kraschen på E4.
Foto: Privat
Lavin dog i kraschen på E4.
Foto: Privat
Mordet i Husby.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Abraham Sandy
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Dödsolyckan på E4.
Foto: Läsarbild

I juni sköts hennes storebror Kardo ihjäl i Husby centrum.

Elva månader senare dog hennes lillebror Mohammed och hans kusin Lavin efter en polisjakt på E4 – några veckor innan släkt och vänner skulle samlas på hans studentmottagning.

Det här är systerns ord om mordet mitt på dagen på ett välbesökt torg och storebrors val i livet, familjens besvikelse efter mordrättegången och biljakten som slutade med den andra broderns död.

Expressen i juni förra året: Man sköts ihjäl på torg i Husby.

Det var hennes bror Kardo.

Expressen nu i maj: Tre män döda i olycka på E4.

En av dem var hennes lillebror Mohammed.

Hon är systern som på ett år brutalt har förlorat båda sina bröder och nu har hon bestämt sig för att berätta om bröderna och visa upp sina bilder av dem.

Hennes familj har stark förankring i Husby och det var också där bland restauranger, torgstånd och massvis med folk som hennes storebror Kardo jagades och sköts ihjäl.

– Det är det värsta tänkbara att ens bror blir avrättad så hänsynslöst. Det är fortfarande svårt för mig att acceptera att jag aldrig kommer få träffa honom igen och höra hans röst. Nu finns han bara i passerade stunder och minnen. Som så många andra unga män i förorten, säger systern.

– Jag plågas av tanken att det fanns personer där ute som ville min bror så illa att de var redo att ta hans liv.

Gängmannen jagade Kardo på torget

Abraham Sandy har dömts för mordet. Han var 18 år vid dödsskjutningen och efter kraftig straffrabatt blev straffet fängelse i nio år och tio månader. Om han varit över 21 år gammal hade han fått livstids fängelse för mordet.

Övervakningsbilder från Husby centrum visar i efterhand hur Kardo rör sig lugnt på torget före mordet. Han hälsar på en grönsakshandlare när skyttarna plötsligt dyker upp och öppnar eld.

Han försöker fly ett hundratal meter men faller till slut ihop och skjuts till döds av de två männen.

Mördarna i Husby.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Abraham Sandy dömdes ensam för mordet. En annan ung man åtalades också för mord men friades. Även två misstänkta medhjälpare gick fria i rättegången.

– Mordet visar på brister i det svenska rättsväsendet. Hur mycket bevisning ska krävas för att fälla? Jag tycker att att tingsrätten blundade för all bevisning och blundade för sanningen, säger systern.

– Det finns ingen känsla av upprättelse och jag har därför ingen tillit till det svenska rättsväsendet. Det är inte bara vi med personlig koppling till min bror som känner att rättsväsendet har svikit. Detta fall svek alla som bor i förorterna, som numera måste acceptera faktumet att ett så besinningslöst mord kunde ske så öppet utan konsekvenser.

– Skotten avlossades på ett välbesökt torg, mitt på ljusa dagen, där både vuxna och barn fanns inom kulornas räckvidd.

Systern: ”Folk var rädda för att vittna”

I rättegången blev bilderna från övervakningskamerorna runt torget avgörande eftersom Abraham Sandy kunde identifieras med hjälp av bilderna. Trots att torget var välbesökt lämnades inga avgörande vittnesmål från personer på plats i utredningen mot de misstänkta.

– Jag vet att folk var rädda för att vittna eftersom dessa personer inte kommer lämna dem i fred och göra dem illa om de vittnar. Därför vågade ingen säga något, säger systern.

Hennes bror har under de senaste åren kopplats till den kriminella grupperingen Husbynätverket. Han har tillhört den äldre delen av nätverket, enligt polisens underrättelseuppgifter.

”Hade fel vänner”

Systern känner inte igen de uppgifterna och menar att han inte tillhörde något gäng utan levde för sig själv.

– Han hade fel vänner runtom sig som alltid drog in honom i problem som knappt hade med honom att göra, säger hon.

– Trots att han hamnade i fel banor i livet försökte han sitt yttersta att inte falla tillbaka i de banorna igen. Men han drogs ständigt tillbaka trots allt stöd från familjens håll. Detta är inte resultatet av en dålig uppväxt, utan resultat av fel vänner under tidig ålder samt med känslan av utanförskap i samhället, säger systern.

På senare år har en yngre del av nätverket klivit fram och kallat sig Husbys hyenor och hamnat i konflikt med de äldre i nätverket.

Abraham Sandy var en av de yngre gängmedlemmarna.

Konflikten mellan yngre och äldre i Husby

Den mördade Kardo har en dom för ett grovt våldsbrott bakom sig. Han dömdes för ett knivbråk utanför en krog i Stockholm 2012 och för mordförsök efter att hans syster attackerats av en man samma år. Systern hade följt med en kompis till ett möte med en man i Kista.

Han blev våldsam och hotfull. Systern hotades med kniv och ringde då efter Kardo.

Han kom dit med ett hagelvapen, sköt ett skott efter den flyende mannen utan att träffa och senare dömdes han till fyra års fängelse för mordförsök.

När hans syster ska minnas sin bror säger hon nu:

– Kardo en var fin person som alla tyckte om. Han var lojal, hade karisma och var stöttade. Han var en sån där villkorslöst pålitlig person. Han fick tiden att gå snabbt när det var tufft, som ett plåster på såren. Det viktigaste för honom var hans nära och kära och han gick längder för att se oss le.

Fick strida för begravningen

Samtidigt som Kardos familj väntade på mordrättegången kämpade de för att få begrava honom i Irak. Han hade själv uttryckt att han ville begravas i hemlandet och hans föräldrar har planerat att flytta hem efter mordet – och då ville de ha nära till graven.

Efter Kardos död fick familjen besked att en begravning brådskade på grund av platsbrist hos Rättsmedicinalverket och de försäkrade sig då om en tillfällig begravning i Spånga.

Men när de ville flytta graven till Irak sa kyrkogårdsförvaltningen nej. De tvingades överklaga till länsstyrelsen och fick rätt. Kyrkogårdsförvaltningen fortsatte striden i förvaltningsrätten som dock också gav familjen rätt.

Några veckor efter att Abraham Sandy dömts och de tre övriga åtalade männen frikänts i mordrättegången kunde familjen föra Kardo till den sista vilan i Irak.

Systern om sin döde lillebror: ”Han sista år i livet gick till att sörja”

Sex veckor efter att familjen till slut tagit farväl av honom i Irak dog hans 18-årige lillebror Mohammed i en våldsam bilkrasch på E4 norr om Nyköping lördagen den 14 maj.

– Han sista år i livet gick till att sörja vår storebror och att känna sig glömd av samhället samt rättsväsendet, säger systern.

Bilderna av Kardo, Mohammed och Lavin som systern valt att dela med sig av.
Foto: Privat

Polisen försökte stoppa bilen med Mohammed, hans 17-årige kusin Lavin och en vän till dem norr om Norrköping på lördagskvällen men de stannade inte, enligt lokaltidningen Södermanlands Nyheters uppgifter.

Det var en vanlig trafikkontroll som då blev en biljakt på E4 norrut. 

En polispatrull från Östergötland följde efter bilen med Mohammed och i Nyköping anslöt fler lokala polispatruller.

Polischefen i Nyköping, Johan Levin, har för tidningen beskrivit att det ”flyende fordonet håller en hög hastighet, gör flera omkörningar och har ett farligt körsätt”.

Biljakt i sju mil

Sju mil efter att biljakten börjat i Norrköping kraschade den jagade bilen in i en mötande minibuss vid ett vägarbete i Tystberga norr om Nyköping där det saknades skydd mellan vägbanorna och hastigheten var begränsad till 70 km/h.

Föraren av minibussen, Mohammed och hans kusin Lavin dog direkt i den våldsamma kraschen. En svårt brännskadad vän till Mohammed drogs ut ur det brinnande bilvraket och har vårdats med svåra skador.

– Olyckan med min andra bror ska inte blandas med mordet på Kardo. Olyckan var just det, en olycka, säger systern.

– Vi vet inte än vad som skedde under jakten, det vi vet är att poliserna jagade dem under längre tid än nödvändigt och tillåtet och provocerade fram olyckan genom att hetsa dem. Det är polisens ansvar att se till att polisjakter inte leder till olyckor. I detta fall var inte min bror, vår kusin och deras väns liv viktigt nog för polisen. Varför de flydde vet vi inte.

Nyköpings polischef Johan Levin säger:

– Jag kan egentligen inte uttala mig eftersom polisens agerande utreds av Särskilda åklagarkammaren men jag kan säga att det har funnits ett bra avstånd mellan den undflyende bilen och polisen.

En förundersökning pågår om polisens agerande vid dödsolyckan. Just nu samlar överåklagare Anders Jakobsson in fakta om det som hänt och före midsommar räknar han med att fatta beslut om fortsättningen av utredningen.

”Svartmåla inte min lillebror och vår kusin”

Mohammed var ostraffad men efter olyckan har Aftonbladet publicerat uppgifter om att fynd av kläder i bilen väckt misstankar om att de utfört en klädstöld.

– Jag har hört den uppgiften men det blev ju en brand i bilen och jag vet inte hur skadade kläderna som fanns där var efteråt. Jag har dock inte hört någon plats där det skulle skett en eventuell stöld, säger polischefen Johan Levin.

Polisen har varit tydlig med att det handlat om en ”sedvanlig trafikkontroll” och att skälet till efterföljandet var för hög hastighet och att föraren ”inte stannade på polismans tecken”.

Dödsolyckan på E4.
Foto: Läsarbild

Ingen av kusinerna Mohammed eller Lavin hade några kända gängkopplingar.

– Det är fel av media att svartmåla min lillebror och vår kusin genom att skriva om det de gissar är stöldgods och att de flydde för att de inte ville åka fast, säger systern.

– Vi vet dock att min bror och vår kusin inte var kriminella, de hade inget att dölja och kläderna var min brors kläder som han hade shoppat samt ombyte för gymmet. Han hade, med säkerhet, inte kört rattfull eller haft något i bilen han inte borde ha.

Planerade lillebrors studentmottagning

– De uttalanden som gått ut om min lillebror och kusin visar bara på hur lätt svensk media drar slutsatser kring unga killar från förorten. De profileras direkt, utan att uppgifterna ifrågasätts eller underbyggs.

Hennes lillebror skulle tagit studenten i juni och systern beskriver en blygsam kille med stort hjärta som fokuserade på skolan och sina framtidsplaner.

Nu tvingas familjen till en ny begravning i stället för studentfirande som de sett fram mot.

– Vi pratade om hans mottagning, vilken lokal som skulle passa för vår stora familj och vilken smak på tårtan han ville ha. Han kommer aldrig få springa ut. Aldrig plugga vidare. Aldrig få skapa en karriär eller starta familj. Det här är vad hans korta liv blev.

Systern är nu ensam kvar i familjen med sina föräldrar.

Se mer: 

Bil och minibus inblandade i krocken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.