Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröderna misstänks ha infiltrerat Säpo åt Ryssland

I flera års tid punktmarkerades han av Säpo.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peyman Kia misstänks ha spionerat för Ryssland.
Hör allt om fallet i senaste avsnittet av Krimrummet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Utredningen liknar en spionfilm där en svensk agent säljer hemligheter till Ryssland.

I flera års tid punktmarkerade Säkerhetspolisen en av sina tidigare anställda – med telefonavlyssning, nattliga räder på arbetsplatsen och genomsökningar av bankfack.

Nu står Peyman Kia och hans lillebror Payam Kia åtalade i Sveriges största spionskandal i modern tid.

– Jag har pratat med personer inom Säkerhetspolisen som säger att de är helt chockerade av detta, säger Expressens Leif Brännström i veckans avsnitt av Krimrummet.


Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/sveriges-storsta-spionharva&theme=spacewhite

I september i fjol blev det känt att Säpo bedrev en hemlig utredning mot två män som anklagades för grovt spioneri.

Förra veckan – när åklagare åtalade bröderna Peyman Kia och Payam Kia – stod det klart att det handlar om en spionskandal av sällan skådade mått.

Under sin karriär lyckades Peyman Kia stiga i graderna och avverkade befattningar på Tullverket, Säkerhetspolisen, militära underrättelsetjänsten och Livsmedelsverket innan han greps.

Det är framför allt tiden på Säpo och Must som är av intresse i utredningen. Där hade han tillgång till mycket känslig information som enligt åklagare sedan ska ha förts vidare till ryska underrättelsetjänsten GRU i utbyte mot pengar.

Fallet tas upp i veckans avsnitt av Krimrummet. Podden gästas av Expressens reporter Leif Brännström som säger att Säpo uppfattade en läcka redan 2013. I början av 2017 hade man kopplat läckaget till Peyman Kia och då inleddes en intensiv spaningsinsats mot honom som pågick i flera års tid.

Flera tidiga morgnar, innan banken öppnade, var Säpo på plats och kontrollerade Kias bankfack. Allting genomsöktes och fotograferades innan det lämnades tillbaka i exakt samma skick för att inte röja att man varit där.

Samma sak skedde på Kias dåvarande arbetsplats på Livsmedelsverket.

Delar av förundersökningen är fortfarande belagd med sekretess av hänsyn till nationens intressen. I detta ingår kopplingarna till Ryssland.

Krimrummet leds av Expressens reporter Kim Malmgren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Spioneriet ska ytterst ha beställts av Putin”

Expressens Leif Brännström förklarar: Det här handlar åtalet om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.