Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröder misstänks ha våldtagit och filmat medvetslös kvinna

Lisa dos Santos, åklagare.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde.
Foto: Christopher Hunt
OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: HENRIK JANSSON

När den yngre brodern våldtog en medvetslös kvinna tog storebror upp sin mobiltelefon och filmade, enligt polisens misstankar.

Nu åtalas bröderna.

– Det rör sig om en allvarlig kränkning av målsägande och ett omfattande lidande, säger Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan. 

Det var efter en festkväll som bröderna, kvinnan och en fjärde person befann sig hemma hos en av bröderna, i en studentlägenhet söder om Stockholm. Kvinnan i sällskapet var medvetslös när den yngre brodern bestämde sig för att våldta henne, enligt polisens misstankar.

Då tog storebror upp mobiltelefonen.

”NN har främjat gärningen ovan genom att vara närvarande under tiden som våldtäkten begicks samtidigt som han filmade våldtäkten med sin mobiltelefon”, står i åtalet.

”Filmade med sin mobiltelefon”

Nu åtalas bröderna för grov våldtäkt respektive medhjälp till grov våldtäkt. Båda nekar.

– Jag kan inte säga mer än att förnekar brott, säger den yngre broderns advokat Gina Samaan.

Den äldre broderens advokat Jimmy Schiöld skriver i en kommentar:

”Min klient förnekar brott. Han har inte gjort sig skyldig till medhjälp till grov våldtäkt. Det bör noteras att åklagaren har ett alternativt yrkande mot min klient, vilket är kränkande fotografering.”

Den fjärde personen kommer att höras som vittne ”angående sina iakttagelser i samband med händelsen till styrkande av gärningarna”. Han var inledningsvis misstänkt men bedöms inte ha varit delaktig, enligt kammaråklagare Lisa dos Santos.

”Min klient mår väldigt dåligt”

Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan i fallet. 

– Hon har blivit utsatt för en allvarlig och grov våldtäkt. Flera personer har varit närvarande vid gärningen och en av gärningsmännen har också filmat händelsen, säger hon.

– Min klient mår väldigt dåligt.

Filmen har säkrats av polis och kommer att vara huvudbevisning under den kommande rättegången.

Båda bröder är tidigare ostraffade i Sverige sånär som på fortkörningsböter. I den yngre broderns fall kan utvisning bli aktuellt eftersom han inte är svensk medborgare. Den äldre brodern är svensk medborgare och riskerar inte utvisning i den kommande rättegången.


Förtydligande: I en tidigare version av artikeln stod att den äldre brodern åtalas för grov våldtäkt och den yngre åtalas för medhjälp. I själva verket är det tvärtom.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.