Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombmannen flyr i väg på cykeln – sedan smäller det

Här flyr gärningsmannen – sedan detonerar sprängladdningen.

Mannen smyger fram till byggnaden och sätter ner spränganordningen.

Sedan hoppar han upp på sin cykel och trampar raskt från platsen.

Ögonblick senare briserar bomben.

Nu släpper polisen övervakningsfilmen från dådet vid nattklubben Birger Jarl i Uppsala – och vädjar om hjälp.

Vid klockan 03.15 natten till den 13 januari inträffade en explosion i anslutning till nattklubben Birger Jarl i Uppsala.

Husfasaden, en bil och en container skadades vid händelsen, men inga personskador uppstod.

Hittills har polisen arbetat intensivt med fallet – men inte gjort några gripanden.

Dådet och gärningsmannen fångades på film från en övervakningskamera och nu släpper polisen videosekvensen i hopp om att tips från allmänheten ska leda utredningen framåt.

Cyklade från platsen

Filmen visar hur en man går runt på parkeringsplatsen med något i handen innan han går mot byggnaden och försvinner ur bild. Kort därefter kommer han springande tillbaka, hoppar upp på sin cykel och trampar från platsen.

Ögonblick senare sker explosionen.

– Filmen är visserligen lite grynig men det går att känna igen en person på annat vis än en sedvanlig porträttbild, till exempel genom rörelsemönster. Det finns folk där ute som vet vem den här personen är, och det finns förmodligen en handfull som vet vad som ligger bakom, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

Han fortsätter:

– Förhoppningen är att någon av dessa hör av sig till oss. Det hade inneburit ett jättekliv framåt i utredningen.

Samma natt som Östermalmsbomben

Han poängterar att sprängdåd ofta är svårutredda. Dels för att bevisning förstörs i detonationen men också för att de vanligtvis sker i miljöer präglade av gängvåld eller grov organiserad brottslighet.

– Ju närmare vi kommer till att ringa in en gärningsman, desto mindre intresserade är folk av att prata med oss. Det är ett bekymmer i den här typen av ärenden, säger Eronen.

Samma natt som sprängningen i Uppsala inträffade skedde ytterligare ett sprängdåd på Östermalm i Stockholm.

– Som polis ogillar man slumpen, så självklart har man tittat på det. Men de senaste uppgifterna från förundersökningsledaren går att säga att finns några kopplingar dit. Det är för tidigt att säga något om det i nuläget, säger Eronen.

Här fångas bombmannen på kamera – sen smäller det

Se våldsamma explosionen på Östermalm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.