Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boende vill förhindra våldsamma upplopp

Inrikesministern om de planerade koranbränningarna i Sverige.
Rasmus Paludan.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I slutet av augusti ledde en Koranbränning i Rosengård i Malmö till upplopp.Foto: FRITZ SCHIBLI
Moosa Assal.Foto: Privat / Privat
Lina Mohageb har engagerat sig för att det ska bli lugnt i Järvaområdet i helgen.Foto: Privat / Privat

Den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan vill bränna Koranen på flera platser i Stockholmsområdet på lördag.

Nu engageras lokalsamhället för att förhindra att oroligheter provoceras fram.

– Det är mycket känslor. Men det viktiga nu är att man kanaliserar de här känslorna i rätt riktning, säger lokalprofilen Moosa Assal.

Polisen har avslagit Rasmus Paludans och hans parti Stram kurs ansökan om demonstrationstillstånd. Myndigheten anser att det finns risk för att en situation som innebär ”allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet” uppstår.

Paludan skriver i ansökan att syftet är att demonstrera för yttrandefrihet och att ”håna och förnedra” islam.

I slutet av augusti ledde en Koranbränning i Malmö till upplopp i stadsdelen Rosengård. För att undvika att något liknande sker i Stockholm i helgen har boende engagerat sig för att det ska vara lugnt på gatorna.

Hets mot folkgrupp

Att elda upp eller trampa på en helig bok är i sig inte brottsligt. Däremot kan det vara brott om syftet är att kränka religionsutövarna.

– Hets mot folkgrupp uppstår inte bara enbart för att en grupp blir upprörd. Det krävs något mer. Exempelvis om man bränner Koranen utanför en moské medan fredagsbönen pågår och sedan säger något som kan utgöra missaktning mot trosutövarna när de kommer ut, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Men att ge sig på själva religionsåskådningen måste ändå vara tillåtet och acceptabelt. Det är mycket omständigheterna i övrigt som avgör om det ska utgöra hets mot folkgrupp.

Religiösa symboler är sedan avskaffandet av trosfridsbestämmelsen på 1970-talet inte längre skyddade. Eftersom brännandet är en åsiktsyttring är det heller inte förargelseväckande beteende.

”Om man däremot i samband med att man bränner en urkund uttalar sig nedsättande om den religiösa gruppen, kan förfarandet som helhet betraktas som hets mot folkgrupp, i detta fall muslimer”, skriver den ideella föreningen Juridikfronten i ett mejl till Expressen.

”Varför vill man splittra?”

Redan på torsdagskvällen var Moosa Assal runt i Rinkeby för att besöka moskéer, föreläsa och prata med ungdomar. Över 4 600 personer såg hans livesändning på Instagram från stadsdelen.

– Jag jobbar i området och är härifrån. Jag känner många aktörer. Och efter det som hände i Malmö vill vi mana till lugn, säger han.

Moosa Assal jobbar som fritidsledare på Blå huset i Tensta och för Fryshusets avhopparverksamhet Passus. Enligt honom har ett 15-tal moskéer haft möte inför helgen.

– Vi behöver pusha på så att det blir en förändring framöver. Så att man inte håller på så här och skapar oro, splittring och hat i ett samhälle som inte vill ha det.

– Sanningen är den att just i Rinkeby har det varit väldigt lugnt. Alla man pratar med, även på nätet, vill inte att det blir upplopp. Det är fint när folk enas för någonting gott. Jag hoppas det blir lugnt.

Han säger att brännandet av Koranen inte handlar om att demonstrera för yttrandefrihet.

– Det är klart att det är provocerande. Vi som är muslimer tror ju på den. Men inte bara det. Vi som bor i Järva, vi har massor av andra saker som vi tacklas med just nu och resurserna läggs på det. Varför vill man komma från ett annat land och förstöra för oss? Varför vill man splittra?

Anordnar trygghetsvandringar

Via Facebook-uppropet ”STHLM mot hat” har andra boende i Järvaområdet engagerat sig för att bevara lugnet under helgen.

– Vi vill hjälpas åt så att det inte sker sammandrabbningar. Vi tittar på aktioner som är icke-våldsamma och coronasäkra, säger en av initiativtagarna, Lina Mohageb.

Bland annat har man inspirerats av en aktion som använts mot nynazister i Tyskland.

– För varje minut som högerextremisterna manifesterar så donerar man en peng. Vi har valt att donera till Muslim Aid och Trygga Järva. Då blir det som en donation i deras namn. Det blir ett ställningstagande utan att man agerar våldsamt, säger Lina Mohageb.

”Det gäller att inte falla för det”

Även öppet hus på fritidsgårdar samt trygghetsvandringar på dag- och kvällstid är planerat.

– Vi försöker också få folk att spela musik högt. Det är mest för att avväpna situationen så att inte folk reagerar med ilska som i Malmö, säger Lina Mohageb.

Hon påpekar att högerextremisterna vill skapa kaos.

– Man får försöka se det för vad det är, de retas, men det gäller att inte falla för det. Det är inte värt konsekvenserna. Det är de boende här som drabbas.

Ökad polisnärvaro

Polisen har kraftsamlat inför helgen och höjt sin beredskap. Kravallutbildad polis från Göteborg har kallats in och totalt är runt 1 000 uniformerade poliser med i insatsen, enligt uppgifter till Expressen.

– Vi samverkar med övriga samhället för att upprätthålla tryggheten. Det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet är i gång. Vi är ute på platser, pratar med folk och svarar på frågor. Det är en hög polisiär närvaro, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.

Redan i torsdags morse uppges representanter för Stram kurs ha bränt en Koran i Rinkeby. Efter att videoklipp av händelsen spridits inledde polisen en utredning om hets mot folkgrupp.

Demonstranter i Malmö stoppade trafiken, tände eld och kastade sten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.