Det senaste året har 23-årige Yasin Mahamoud – mer känd som artisten Yasin – gått från att vara en populär rappare till att vara en av landets största artister. Hans låtar har spelat tiotals miljoner gånger på Spotify och Youtube och när P3 Guldgalan gick av stapeln i helgen belönades han med dubbla priser.
Lyssnarna röstade fram honom till seger i kategorierna årets artist och årets hiphop/rnb – men på under det direktsända evenemanget lyste kvällens huvudperson med sin frånvaro.
Han var inte på plats – utan satt i stället i häktescell, misstänkt för stämpling till människorov.

Yasin Mahamoud: Inga kommentarer
Nu är utredningen avslutad och på tisdagsmorgonen åtalades Yasin Mahamoud, mot sitt nekande, för stämpling alternativt förberedelse till människorov.
– Han förnekar brott. Han förnekar såväl påståendet om stämpling som påståendet om förberedelse till människorov, säger Mahamouds advokat Frida Wallin.
Yasin greps på nyårsafton. Vid lunchtid den 1 januari hölls första förhöret med honom på arresten i Flemingsberg. Han nekade till brott men vägrade i övrigt att svara på frågor. Ytterligare ett förhör hölls den 27 januari. Inte heller då var Yasin intresserad av att svara på frågor.
Under de två förhören sa han ”ingen kommentar” 186 gånger.
Kammaråklagare Anna Stråth skriver nu i åtalet att rapparen ”beslutat att bemäktiga sig och föra bort samt spärra in (den andra artisten) i syfte att skada honom till liv eller hälsa och att utöva utpressning.”
– Hans roll har varit att lura målsägande, som alltså tror att de är vänner, säger Anna Stråth.
DET HÄR ÄR ÅTALET
Misstankarna mot Yasin Mahamoud och kidnappningen av den kända artisten är en av en lång rad brottsmisstankar i ett mycket omfattande åtal där bevisningen till stor del utgörs av Encrochat-utdrag. Det är totalt 16 åtalspunkter, och 30 personer står åtalade.
De misstänkta brotten är bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, rån och människorov.
28 av de 30 åtalade är häktade.
De mest uppmärksammade åtalspunkterna är åtalspunkt 1-5, samt åtalspunkt 9-10.
Åtalspunkt 1-5 gäller försök till mord, synnerligen grovt vapenbrott och stämpling till mord. Det rör sig om en infekterad konflikt mellan två pojkar från samma kvarter som i vuxen ålder utmärk sig som ledare i kriminella kretsar. Ledaren för Vårbynätverket har långtgående planer på att mörda sin rival. I Expressens rapporteringar har vi kallat ledaren för ”Mujaheed” och rivalen för ”Torpeden”.
Åtalspunkt 9-10 gäller människorov, rån, grovt vapenbrott, försök till grov utpressning, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Detta är alltså den omtalade kidnappningen av en känd svensk artist som skedde i april förra året. Rapparen Yasin är åtalat för inblandning i planeringen av kidnappningen.
”Yasin Mahamoud har även för att utföra och/eller främja gärningen utrustat sig med en pistolreplika, särskilt ägnad att användas som hjälpmedel vid brottet.”
Det var i slutet av mars som Yasin Mahamoud enligt åtalet blev kontaktad av en vän, en tidigare ungdomslandsslagsspelare i fotboll, angående kidnappningsplaner mot en känd artist. I en sammanfattning av sin bild av förloppet skriver åklagaren Anna Stråth:
”(Fotbollsspelaren) är sedan flera år tillbaka vän med Yasin Mahamoud. De har bl.a. suttit på anstalt tillsammans. Mahamoud, som är medlem i det kriminella gänget Shottaz, är också en känd rapartist.
FÖR DIG MED PREMIUM: Pojkarna från kvarteret som blev dödliga rivaler
Skulle träffa artisten vid studio
”(Fotbollsspelaren) involverar i slutet av mars Mahamoud i planerna om att kidnappa (artisten). Tillsammans bestämmer de när det ska ske och hur de ska gå tillväga. Planen är att Mahamoud ska vara tillsammans med (artisten) och rapportera sådana uppgifter till (fotbollsspelaren) att (artisten) kan föras bort.”
I slutet av mars skulle Yasin och den andra artisten träffas i anslutning till en studio i centrala Stockholm. Då hade Mahamoud enligt åklagaren fått en så kallad Encrotelefon så att han skulle kunna kommunicera med fotbollsspelaren och avslöja var den andra artisten befann sig. Tanken var att sedan föra artisten till en plats som förberetts med förnedringsredskap.
”Encron brukas vanligtvis av (en annan misstänkt). (Fotbollsspelaren) kontaktar (en ytterligare misstänkt) för att säkerställa att de har en lägenhet och 'redskap' redo. Han vill att buntband, tejp, hundkoppel, stringtrosor, hundskål och en 'skön kniv' ska finnas på plats. Mahamoud bär under kvällen en pistolatrapp”, skriver Anna Stråth.
”Yasin Mahamoud varit brukare av encrokontot 'Somecrab' i anslutning till och under brottstillfället den 30-31 mars och att han deltagit i planeringen av gärningen och organiserat brottets utförande.”
Bevisen mot Yasin Mahamoud
”(Fotbollsspelaren) och Mahamoud har kontakt och planerar hur bortförandet ska gå till. Mahamoud föreslår att han ska ta med (artisten) i en bil, och att (fotbollsspelaren) m fl ska dra ut (artisten) när de stannar vid rödljus.”
Enligt åtalet var planen att artisten skulle kidnappas vid studion i centrala Stockholm. Men han åkte i stället till en annan studio och planen ändrades till att kidnappa honom där i stället. Till sist visar det sig att artisten ska åka hemåt.
Expressen har tagit del av Encrochattar som ingår i förundersökningen. Där skriver kontot ”Somecrabs”, som enligt polisen användes av Yasin Mahamoud under kvällen:
”Följ efter oss med bilen jag ska ta er till end skön röd ljus”
”DRA it han”
”Out han från bilen”.
Senare, klockan 01.54 på natten, skriver ”Somecrab”:
”Bror vi har haft span”
”Vi får avbryta det här”
Åklagaren Anna Stråth tolkar chatten:
”När Mahamoud och (fotbollsspelaren) upptäcker att det är mycket poliser ute aktuell natt, avbryter de planen.”
I bevisningen mot Yasin Mahamoud ingår bland annat Encrochattar och förhör med ett vittne som ska berätta att han och den andra artisten båda var bokade i den aktuella musikstudion samt med en polis som ska vittna om att Mahamoud, vid en kontroll under natten, bar en pistolreplika.
Kidnappades två veckor senare
Två veckor efter det avbrutna misstänkta kidnappningsförsöket utfördes ett nytt – som nu genomfördes. Drygt tio personer åtalas för inblandning i människorovet. Yasin Mahamoud är inte en av dem.
– Han åtalas inte, och har aldrig varit misstänkt för, att ha varit delaktig i det som påstås ha varit ett människorov i april månad, säger Frida Wallin, Mahamouds advokat.

Bland de åtalade finns fotbollsspelaren, en annan framgångsrik rappare, samt de utpekade ledarna för Rissne- och Vårbynätverken. De åtalas för kombinationer av brotten människorov, rån och grovt vapenbrott.
Artisten i fråga utsattes för en kidnappning där han blev misshandlad och rånad på en klocka och två guldkedjor. Han blev också rispad med kniv i ansiktet och pistolhotad, enligt misstankarna.
”Förnedrad, misshandlad, hotad, fotograferad”
Efteråt utsattes han för ett utpressningsförsök – med hot om att förnedrande bilder från människorovet skulle läckas på nätet om han inte betalade miljonbelopp. Kammaråklagare Ida Arnell:
– Det handlar om oerhört allvarlig brottslighet. Han har blivit förnedrad, misshandlad, hotad med både kniv och pistol och bestulen på sina värdesaker, fotograferad. Efter det har han även blivit utpressad.
– Det man reagerat på är att det är många personer som är inblandade i själva brottet, själva människorovet, och de har också diskuterat sinsemellan vilka som ska bruka våld mot honom.
Senare föreslog en av de misstänkta att de skulle ”spränga lite”, enligt åtalet – att de planerade att placera en bomb vid artistens mammas bostad. Bomben sprängdes aldrig eftersom det var ”poliser utanför”, enligt åtalet.
”Vi pippar hans karriär”
Någon betalning blev inte av, och hotet om att läcka de känsliga bilderna verkställdes. I en krypterad Encrochat skriver Vårbynätverkets ledare, enligt åtalet, att det är ”lika bra vi pippar hans karriär”.
Kidnappningsmålet är en del av ett större rättsfall där sammanlagt 30 personer åtalas för ett stort antal allvarliga brott. De flesta av dem ingår i det kriminella Vårbynätverket. Bevisningen grundar sig till stor del på chattloggar från Encrochat, och de misstänkta brotten rör bland annat mordplaner, sprängdåd samt synnerligen grova vapen- och narkotikabrott.