Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna avslöjar Bandidos hemliga liv: ”Vill inte synas”

Den första svenska Bandidos-avdelningen etablerades i Helsingborg.
Från vänster: Andre Al-Nasser, Robert Loforsen, Tommy Olsson, Ted Blomquist, Ozan Sarikaya, Jeffrey Ong, Ulf Joakim Lundberg, Aghvan Baghdasaryan, Jonas Bång, Axel Wilhén, Ahmed Mohamed, Andreas Olsson.
Foto: Polisen
Bilder från polisen.
Foto: Polisen
Jeffery Ong och Ahmed Mohamed bär Ozan Sarikaya på axlarna på dennes bröllopsfest.
Foto: polisen
Bilder från polisen.
Foto: Polisen
André Al Nasser visar upp sin Bandidos-väst med titeln ”Sergeant at arms” i samband med en poliskontroll.
Foto: Polisen

De tolv männen runt bordet utgör kärnan i Bandidos Stockholmsavdelning.

Vicepresidenten Ozan Sarikaya är misstänkt huvudman i en massiv vapen- och narkotikahärva.

Mångårige medlemmen Aghvan Baghdasaryan sitter häktad misstänkt för mord och mordförsök.

I en razzia har polisen beslagtagit tusentals bilder och protokoll som avslöjar Bandidos inre liv – nu kan Expressen publicera unikt material.

I april förra året gjorde polisen ett omfattande fynd i ett parkeringsgarage i Skärholmen i södra Stockholm.

I två stulna bilar fanns, dolt under presenning, 37 skjutvapen varav 13 automatkarbiner. 200 kilo ammunition av olika slag. Sprängkapslar, sprängdeg, radioutlösare och krutstubin.

– Vissa av de här vapnen är tänkta att användas i krig, sa polisens utredningsledare Jonas Lindberg då.

I bilarna fanns även mer än tio kilo narkotika – kokain, amfetamin, ecstacy och cannabis.

37 vapen hittades i de två bilarna, varav 13 automatvapen.
Foto: Polisen
Flera kilo cannabis låg paketerat i en av bilarna. I bilarna fanns också dokumentation och lappar med telefonnummer och andra uppgifter som kopplats till Bandidos.
Foto: Polisen
Vapen- och knarkgömman låg i två stulna bilar, dolda under presenning.
Foto: Polisen

Utredningen ledde polisen till Bandidos. Den 7 november i fjol slog man till mot mc-gängets klubblokal i Stockholm. 

Där greps Ozan Sarikaya, 31, som enligt polisen är vice president i Bandidos Stockholmsfilial. 

– Min uppfattning är att det är hans roll i Bandidos som är anledningen till att han innehaft de vapen och den narkotika man hittat, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.

Sarikaya är åtalad för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. När rättegången avslutades förra veckan yrkade åklagaren på åtta års fängelse. I väntan på dom har Sarikaya försatts på fri fot, vilket är en stark indikation på att han antingen kommer att frikännas helt, alternativt dömas till ett fängelsestraff kortare än två år.

– Med ett så här högt straffvärde tyder det egentligen inte på något annat än att han kommer bli frikänd. Han är naturligtvis oerhört glad och lättad över att ha blivit försatt på fri fot, säger hans försvarsadvokat Peter Dahlqvist. 

Inför rättegången skrev Peter Dahlqvist i ett mejl till Expressen:

”Min huvudman har förnekat det åklagaren lägger honom till last men i övrigt utnyttjat sin rättighet att inte svara på frågor under förhör”.

Enligt polisen uppfyller Bandidos samtliga av EU:s uppställda kriterier för organiserad brottslighet. Inför en rapport i fjol gjordes utdrag ur belastningsregistret på 100 personer inom mc-gängets svenska gren. 88 procent av dem var dömda för sammanlagt 2 096 brott.

Polisens ritning över Bandidos klubblokal i södra Stockholm.
Foto: Polisen

Razzian mot Stockholmsavdelningens klubblokal ger en unik inblick i Bandidos inre liv.

Fastigheten i södra Stockholm är stor med sällskapsrum med bar, kontor, flera sovrum, biljardrum och bastu, enligt en ritning i polisens utredning.

Undergrupperingarna Bad Breed och X-Team, som internt kallas ”teamet”, har dessutom egna rum i fastigheten.

I mötesrummet samlas varje vecka Bandidos fullvärdiga medlemmar för obligatoriska möten.

Polisen har beslagtagit ett stort antal mötesprotokoll som visar alltifrån vilka som är schemalagda att städa eller hålla vakt, till mer allvarliga frågor som beslut om vem som ska tas in eller kastas ut ur klubben.

Ett protokoll från april i fjol sammanfattar kort:

”Bear Jaw (namn) är utsparkad och alla är släppta i tingsrätten.

Supportertröjorna och klistermärkena blir klara till festen.

(Namn) gör i ordning i gästrummet.

(Namn) muckar 24 juni (preliminärt) och han ska med på National Run.”

Längst ner på varje sida i protokollboken, som är på engelska, står ”Glöm inte våra bröder i fängelset!”.

I kassaboken finns bokföring över vardagliga intäkter och utgifter som klubben haft. I den framgår att varje medlem betalat 2 000 kronor i månadsavgift.
Foto: Polisen
Bandidos kassabok beslagtogs.
Foto: Polisen
I razzian hittade polisen tystnadsavtal som samtliga av klubbens medlemmar undertecknat.
Foto: Polisen

I beslag finns också klubbens kassaböcker. I dem bokförs små och större vardagliga utgifter samt medlemmarnas skuldsaldo. Av listorna framgår att fullvärdiga medlemmar betalat in månadsavgift på 2 000 kronor.

På en minneslapp står att Stockholmsavdelningens president Jeffrey Ong betalat 5 000 kronor för buggsvepning.

Vid husrannsakan hittade polisen elektroniska enheter som innehåller många tusentals bilder från olika Bandidos-evenemang.

Bandidos tystnadsavtal gäller på livstid

Samtliga medlemmar har skrivit under ett tystnadsavtal där de förbinder sig att inte avslöja något om Bandidos verksamhet till journalister, på sociala medier eller på annat sätt utan skriftligt medgivande från presidenten. 

Kontraktet löper livet ut, oavsett om man är kvar i klubben eller inte. Den som bryter mot avtalet bestraffas med en miljon danska kronor i böter.

– Det är en sluten organisation. De vill inte blotta sig och all information som lämnar grupperingen ska gå genom ett och samma rör, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och expert på kriminella mc-gäng. 

– Bandidos är toppstyrt, mer toppstyrt än Hells Angels. Många beslut fattas på europeisk nivå.

De utgör kärnan i Bandidos

Utredningen i den aktuella vapen- och knarkhärvan visar vilka medlemmar som utgör kärnan i Bandidos, både i Stockholm och på nationell nivå.

Anders Gustafsson, 40, är Bandidos Sverigepresident, enligt polisen. Han är baserad i Värmland men av utredningen framgår att han står i nära kontakt med Stockholmsavdelningen. Gustafsson dömdes till fyra års fängelse för grov misshandel och utpressning 2008. För tre år sedan dömdes han till villkorlig dom för olaga hot och skadegörelse.

Möte i Bandidos klubblokal.Från vänster: Andre Al-Nasser, Robert Loforsen, Tommy Olsson, Ted Blomquist, Ozan Sarikaya, Jeffrey Ong, Ulf Joakim Lundberg, Aghvan Baghdasaryan, Jonas Bång, Axel Wilhén, Ahmed Mohamed, Andreas Olsson
Foto: Polisen
Sverigepresidenten Anders Gustafsson.
Foto: Polisen

■ Jeffery Ong, 32, är Stockholmspresident och har tidigare drivit egen tatueringsstudio. Han bär ”expect no mercy”-märket på sin väst, som enligt polisen delas ut till den som utfört ett våldsdåd för klubbens räkning. Ong är dömd för bland annat vapenbrott, narkotikabrott, stöld, skadegörelse och dopingbrott. Han bor utomlands och ställdes enligt protokoll från hösten 2018 inför ett ultimatum att flytta hem eller byta avdelning. Efter ”samtal om framtiden” med Sverigepresidenten bestämdes att Ong ska vara på plats i Stockholm vid minst ett veckomöte i månaden.

■ Polisens utredning pekar ut Ozan Sarikaya, 31, som vice president i Bandidos Stockholm. Förutom ”expect no mercy”-märket på västen har han samma motiv tatuerat på bröstet. Sarikaya har funnits i Bandidos-sfären i mer än tio år och klättrat i hierarkin via supportergrupperingen X-Team. När Jeffrey Ong inte kunnat delta på ”p-möten” med de andra avdelningspresidenterna har Sarikaya blivit ombedd att närvara i hans ställe.

Ozan Sarikaya, av polisen utpekad som Bandidos vice president i Stockholm, med ”Expect no mercy”-tatuering på bröstet.
Foto: Polisen
Jeffery Ong, arm i arm med Ozan Sarikaya.
Foto: Polisen

I april frikändes Sarikaya från förberedelse till mord. Han har tidigare avtjänat fyra års fängelse för medhjälp till mordförsök.

■ Andre Al-Nasser, 34, är baserad i Stockholm men har enligt polisen ett officersuppdrag som ”Sergeant at arms” i Bandidos Central Scandinavia. I den rollen ansvarar han för säkerhet och medlemsdisciplin för avdelningar i Sverige, Norge, Serbien och Bulgarien. Al-Nasser dömdes till sju års fängelse för mordförsök 2009 efter att ha knivhuggit en man i samband med att han skulle driva in en skuld för Bandidos räkning.

Son till bankrånaren Janne Olsson

■ Andreas Olsson, 43, bär märket ”expect no mercy”. Västens utsmyckning visar också att han har en officersroll på internationell nivå samt att han är med i Bandidos ”pr-team”. Han dömdes senast 2007 till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Innan dess dömd för utpressning och bankrån. Olsson har egen registrerad juristbyrå och han är son till den pensionerade bankrånaren Janne Olsson som tog gisslan vid Norrmalmstorgsdramat 1973.

■ Joakim ”Gecko” Lundberg, 50, fick under 2018 ett särskilt västmärke som belöning för att han varit medlem i Bandidos i tio år. I utredningen skriver polisen att man ”tolkar” tillgänglig information som att Lundberg har rollen som kassör och sekreterare för avdelningen. Lundberg är endast dömd för mindre allvarliga trafikförseelser.

■ Aghvan Baghdasaryan, 31, har varit fullvärdig medlem i Bandidos under flera års tid, men av protokoll framgår att han degraderats genom att han under delar av 2018 fick bära titeln ”prospect”. Baghdasaryan sitter nu häktad, misstänkt för mord och mordförsök i samband med en skjutning i Borlänge i början av året. Han är tidigare dömd för bland annat grov misshandel och narkotikabrott kopplat till hans medlemskap i Bandidos.

Via försvarsadvokat Tobias Enochson nekar Baghdasaryan till de aktuella mordanklagelserna.

■ Ahmed ”Manolo” Mohamed, 31, figurerar på flera bilder där han bär Bandidos-väst med ”expect no mercy”-märket. Enligt polisen är Mohamed även tongivande i det kriminella Bredängsnätverket. Mohamed har en lång historia av våld och har dömts för bland annat grov misshandel, försök till medhjälp till mord, människorov, rån, utpressning och grovt narkotikabrott.

Ahmed ”Manolo” Mohamed är medlem i Bandidos, men även tongivande i det kriminella Bredängsnätverket.
Foto: Polisen

■ Jonas Bång, 28, bekräftar via sin advokat att han är medlem i Bandidos Stockholmsavdelning. Bång dömdes i höstas för narkotikabrott, ringa narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Tidigare är han dömd för brott mot knivlagen och trafikförseelser.

■ Tommy Olsson, 47, är mångårig medlem i Bandidos och dömdes 2015 till fem års fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och ringa dopningsbrott. I domen pekas han ut som dåvarande ”Sergeant at arms”-officer för Bandidos Stockholmsavdelning. Olsson tog nyligen över posten som vd för ett städbolag.

■ Robert Loforsen, 38, är bland annat dömd för misshandel, olaga hot, olaga tvång, dopningsbrott och narkotikabrott. Har som mest dömts till nio månaders fängelse för misshandel, 2007.

Bandidospresidentens oro

■ Ted Nordin Blomquist, 41. I ett beslagtaget protokoll daterat i mars 2018 står att ”Ted får 10-årspatch i år”. Dömd för trafikbrott, bokföringsbrott, rattfylleri. Har tidigare varit registrerad på flera byggbolag.

■ Alex Wihlén, 28, är dömd till flera kortare fängelsestraff, som högst fyra månader, för olika fall av misshandel, försök till rån, olaga hot och brott mot knivlagen. Wihlén var en av de 13 personer som befann sig i Bandidos klubblokal när polisen gjorde razzia i november.

Bild på gruppen.
Foto: Polisen

Två grundpelare inom Bandidos är att fullvärdiga medlemmar ska ha en Harley Davidson-motorcykel till sitt förfogande under säsong och att man har god uppslutning på andra avdelningars fester och sammankomster.

Inför en stor fest i Danmark sommaren 2018, vände sig Sverigepresidenten Anders Gustafsson till Ozan Sarikaya för att uttrycka oro. Det framgår av omfattande telefonavlyssning som polisen haft mot den misstänkte.

– Men det får inte vara mer knas nu alltså, vi måste bli många svenskar, sa presidenten i samtalet och fortsatte:

– Försök att få så många ner på hoj då som möjligt för det, fan vad folk krånglar nu alltså det är fan nästan pinsamt känner jag.

Inspelat samtal

Telefonavlyssningen visar också att Sverigepresidenten krävt att Sarikaya tar ansvar för att det är tillräckligt med folk i klubblokalen i Stockholm. I ett telefonsamtal sa han till Sarikaya:

– Varför är det bara Tommy här? Ni ska vara två, ni har sergeantmöte också. Det står på mejlen, kom för en vecka sen.

– Kom igen nu, du har en sekreterare väl eller har du inte det?

Ett annat inspelat samtal från våren 2018 är mellan Ozan Sarikaya och Dany Moussa, som var ledare för supportavdelningen X-Team Södertälje när de utgjorde ena parten i en blodig konflikt med Södertäljenätverket.

En konflikt som resulterade i regelrätt krig och dubbelmordet på Dany Moussas bröder Eddie, 26, och Yaacoub, 40, som sköts ihjäl på spelklubben Oasen i Ronna den 23 januari 2009. 

18 personer dömdes 2013

Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri avtjänar i dag livstids fängelse, dömd för att ha anstiftat tre mord i konflikten. Sammanlagt 18 personer med koppling till nätverket dömdes under en stor rättegång 2013 – varav 17 fick fängelsestraff. 

I samtalet ger Sarikaya Moussa en uppsträckning för att Dany Moussa visat ambitioner att gå med i Bandidos. Inspelningen är nu del av utredningen för att visa Sarikayas höga ställning i organisationen. I den säger han:

– Så här är det Dany, klart och tydligt alltså förstår du, så länge jag är med i den här klubben, så länge jag lever kommer du inte komma med här. Det är ingen idé ens att du försöker.

Expressen har sökt samtliga Bandidos-medlemmar som nämns i artikeln. Själva eller via ombud har de avböjt att kommentera.

RÄTTELSE: I en första version av texten stod det att Ozan Sarikaya fortfarande sitter häktad, det stämmer inte. I väntan på dom har han försatts på fri fot, vilket är en stark indikation på att han antingen kommer att frikännas helt, alternativt dömas till ett fängelsestraff kortare än två år.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.