Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knutbypastorns straff ändras: Då släpps han

Knutbypastorn Helge Fossmo, 48, är snart en fri man.
Helge Fossmo.Foto: JAN DÜSING
Helge Fossmo 2004.Foto: TV4
Knutby.Foto: Pontus Lundahl / TT

Knutbypastorn Helge Fossmo, 48, är snart en fri man.

I april 2021 släpps han ur fängelset, enligt planen.

– Jag hoppas att jag ska hitta en församling dit jag kan gå och fira gudstjänst och vara en del av trosgemenskapen, säger Fossmo.

Han beordrade sin barnflicka att höja revolvern och mörda hans fru.

För det dömdes han 2004 till livstids fängelse.

Men nu är Knutbypastorn Helge Fossmo – numera Iversen – på väg ut i frihet. Klockan 11 på onsdagen meddelade Örebro tingsrätt sitt besked:

Livstidsstraffet omvandlas till 26 års fängelse. Beslutet innebär att han kan bli villkorligt frigiven i april 2021.

I ett pressmeddelande från tingsrätten står:

”Tingsrättens slutsatser i de delarna är att anstaltsvistelsen skötts relativt väl, att 48-åringen medverkat till att främja sin anpassning i samhället och att det inte föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för återfall i allvarlig brottslighet.”

Knutbydramat

# Tidigt på morgonen den 10 januari 2004 höjde den så kallade barnflickan revolvern i Knutby – och sköt ihjäl Helge Fossmos hustru Alexandra i sängen och skottskadade en granne.

# Mordet och mordförsöket anstiftades av Helge Fossmo enligt hovrätten. Straffet blev livstids fängelse. Barnflickan fick rättspsykiatrisk vård.

# Den senaste tiden har Helge Fossmo tillbringat på klass 3-anstalt, vilket är den lägsta säkerhetsklassen.

I tingsrätten berättade Helge Fossmo, numera Iversen, att han sedan ett år tillbaka sitter på anstalten Sörbyn som har den lägsta säkerhetsklassen. Sammanlagt har han haft 150 permissioner.

”Räknar med att få jobb”

På Sörbyn, som han liknar vid en lantgård, arbetar han i tvätteriet och har också hjälpt till att ta hand om försvarets hundar.

Fossmo vädjade till tingsrätten om att få straffet tidsbestämt till 25 års fängelse, vilket hade inneburit villkorlig frigivning i augusti 2020.

– Jag räknar med att få jobb och boende med hjälp av personliga kontakter. Jag har bra kontakt med min familj och en del av dem är här i dag, förklarade han under tingsrättsförhandlingen om tidsbestämning av livstidsdomen.

Vill fira gudstjänst

Han har kvar sin starka gudstro och hoppas i frihet kunna återvända till kyrkan.

– Jag hoppas att jag ska hitta en församling dit jag kan gå och fira gudstjänst och vara en del av trosgemenskapen.

Åklagaren höll med om att det var rimligt att Fossmos livstidsdom skulle tidsbestämmas men krävde under förhandlingen att han straffet skulle fastställas till minst 28 års fängelse, vilket hade inneburit en längre utslussningsperiod.

Ny Knutbyrättegång nära

Samtidigt som Helge Fossmo är på att slussas ut i samhället närmar sig en ny, omfattande rättegång om misstänkt brottslighet inom Knutbyförsamlingen. ”Kristi brud” Åsa Waldau och två andra tidigare pastorer står åtalade för våldsbrott.

Åtta personer är målsägande i den nya rättegången. Fyra av dessa företräds av advokat Elisabeth Massi Fritz.

– Misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid. Det rör sig om målsäganden som varit farit väldigt illa psykiskt, har hon sagt.

Rättegången inleds i januari.

Fredrik Sjöshult: ”En framgång för Fossmo”

Domstolens besked: Fossmo kan släppas i april 2021.

Helge Fossmos egna ord – därför vill han bli släppt_

Hör Helge Fossmos egna ord från rätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.