Behandlingsassistent på ungdomshem bar pistol

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Pistolen som 30-åringen hade i byxlinningen var av märket sig sauer med kaliber 45 och bortfilat serienummer. Vapnet var skarpladdat med ett magasin som innehöll sex patroner.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
30-åringen bar en skottsäker specialförstärkt väst som ska skydda mot gevärseld.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
30-åring från Sollentuna jobbade som behandlingsassisten på ungdomshem – och är medlem i grovt kriminella Turebergsnätverket, enligt polisen.
Foto: Polisen

Den tidigare ostraffade 30-åringen jobbade som assistent vid ett ungdomshem som behandlar pojkar som hamnat i kriminalitet och missbruk. 

Samtidigt pekar polisens Novagrupp ut honom som medlem i det grovt kriminella Turebergsnätverket – vilket inte stämmer, enligt en släkting.

Nu har 30-åringen fått sparken och dömts till två års fängelse för att ha haft en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. 

– Det enda jag kan säga är att vapnet inte är mitt, sa 30-åringen i förhör. 

30-åringen jobbade som behandlingsassistent på ett ungdomshem. Där stöttade han pojkar med psykosociala problem som hamnat i kriminalitet och missbruk. 

Hemmet drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis. 

Under sensommaren förra året slutade 30-åringen plötsligt att dyka upp på jobbet. 

Stoppades av civilklädda poliser från Novagruppen

Efter en längre tids frånvaro kontaktade enhetschefen polisen för att höra om något hade hänt 30-åringen – och fick då reda på att han satt häktad som misstänkt för grovt vapenbrott i väntan på dom. 

Detta efter att 30-åringen gripits av Stockholmspolisens Novagrupp mot grov, organiserad brottslighet den 19 augusti. 

30-åringen och en anhörig till honom stoppades av civilklädda poliser från gruppen när de befann sig i Arbetsförmedlingens lokaler i Sollentuna. 

Duon kontrollerades eftersom de, enligt Nova, tillhör det grovt kriminella Turebergsnätverket. 

Att 30-åringen skulle tillhöra nätverket förnekas bestämt av en släkting. 

– Han är absolut inte med. Han är inte kriminell, har ett rent belastningsregister och har haft ett vanligt jobb, säger släktingen. 

Expressen har tagit del av belastningsregisterutdrag på 30-åringen som visar att han är tidigare ostraffad. 

Novapolisen som kontrollerade 30-åringen skriver i ett PM: 

”Då jag förklarade för NN att jag skulle kroppsvisitera honom blev han ännu mer nervös och började plocka fram saker ur fickorna. Jag öppnade sedan NN:s jacka och såg att han hade en pistol nedstoppad i byxlinningen. Jag meddelade det till kollegan samtidigt som jag tog ett dubbelt ledgrepp på NN”. 

”Jag drog då mitt tjänstevapen och riktade det mot honom”

Situationen blev därefter turbulent, enligt polisen. 30-åringen ska ha börjat kränga med kroppen och försökt slita sig ur polisens grepp för att springa därifrån. 

”Jag fick tag i NN:s krage och uppfattade då att han började föra sina händer mot byxlinningen där han hade pistolen. Jag drog då mitt tjänstevapen och riktade det mot honom samtidigt som jag skrek att jag skulle skjuta om han inte visade händerna”, skriver polisen. 

Först därefter ska 30-åringen ha hållit upp sina armar och ställt sig mot en vägg. 

30-åringen, som även misstänktes för våldsamt motstånd till en början, gav en annan bild av händelseförloppet under polisförhöret: 

– Och så tar han fram en pistol mot mig, så började jag bli rädd och backade till, alltså så lägger han pistolen på min tinning så säger han rör du dig så skjuter jag dig sa han, alltså, vad är det för någonting. Sen säger de våldsamt motstånd men snälla skämtar du med mig eller du lägger för fan pistol i min tinning, säger 30-åringen i förhör. 

Pistolen var skarpladdad med bortfilat serienummer

Pistolen som 30-åringen hade i byxlinningen var av märket sig sauer med kaliber 45 och bortfilat serienummer. Vapnet var skarpladdat med ett magasin som innehöll sex patroner. 

– Grejen är, jag kan säga nu fortfarande, vapnet var inte mitt på riktigt, säger 30-åringen i förhör och hävdar att någon hade glömt vapnet hemma hos honom dagen innan. 

Enligt 30-åringen hade han stämt möte med personen för att lämna tillbaka pistolen men poliserna hann dyka upp innan. 

30-åringen bar även en skottsäker väst med förstärkt platta som ska tåla gevärseld. 

I förhör berättar 30-åringen att han burit västen efter skjutningen på Malmvägen söndagen den 30 juni, då en släkting till honom miste livet och en annan anhörig skottskadades. 

– Kanske jag blir i tur nästa gång. Och då... då blir det... till och med när polisen kom hem till mig och... för förhör och allting, och då hade jag väst, och dom sa till mig att det var bra att jag hade västen, säger 30-åringen till förhörsledaren. 

30-åringen om motivet bakom mordet på Malmvägen

Han får sedan frågan om motivet bakom skjutningen. 

30-åringen berättar att det varit ett slagsmål på nattklubben Solidaritet. Expressen har tidigare berättat att en misshandel mot en 35-åring på nattklubben samma helg, som personer ur Turebergsnätverket misstänks ha legat bakom, är polisens huvudteori om motivbilden.  

Enligt 30-åringen var han själv inte inblandad i något slagsmål. 

– Jag vet faktiskt inte. Och för att... för ett slagsmål, det är ganska stort att ta ett sånt här steg, så kanske inte ett steg. Att skjuta nån människa, det är inte... alltså, enkelt, det är fan stort, säger han i förhöret. 

I oktober förra året dömdes 30-åringen till två års fängelse för grovt vapenbrott av tingsrätten. 

Sis avskedade mannen som behandlingsassistent

Domen överklagades i början av november. 

Men i slutet av januari fattade Sis beslut om att avskeda 30-åringen från tjänsten som behandlingsassistent efter att domen vunnit laga kraft. 

”En behandlingsassistent på Sis ungdomshem har daglig kontakt med de unga samt har en ställning som förutsätter fullt förtroende hos arbetsgivaren när det gäller vården och behandlingen av de unga. Sis anser att den brottslighet som NN är dömd för är oförenlig med de krav som måste ställas på en behandlingsassistent vid Sis ungdomshem”, står det i beslutet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.