Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kryläkaren utsatte 43 barn – får sänkt straff

Målsägandebiträdet efter tingsrättsdomen: ”Har verkligen skadat både barnen och föräldrarna”.
Kry-läkaren tillsammans med sin försvarsadvokat Frida Wallin.Foto: JONAS EKSTROMER

Barnläkaren förgrep sig på barn på vårdcentraler över hela landet och via läkarappen Kry.

Han dömdes till tio års fängelse och utvisning – men ville inte ta straffet.

Han överklagade till hovrätten som nu sänker hans straff till sju års fängelse.

I tingsrätten dömdes den så kallade Kry-läkaren till tio års fängelse och utvisning till Spanien, efter att ha begått olika sexuella övergrepp mot 56 barn runtom i Sverige.

”Brotten har skett systematiskt och drabbat ett stort antal brottsoffer, däribland ett femtital barn i åldern två till tolv år”, skrev tingsrätten i ett pressmeddelande då.

Fyra av fallen rör grov våldtäkt mot barn. 46 av dem handlar om grova sexuella övergrepp mot barn. Läkaren dömdes även för 14 fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, 19 fall av sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

Tingsrätten ansåg att brottsligheten hade ett straffvärde på tolv år, men då läkaren förlorade sin legitimation fick han rabatt på straffet som i stället landade på tio års fängelse.

Slipper delar av straffet

Men läkaren ville inte ta straffet. I sitt överklagande hävdar han – precis som under rättegången – att undersökningarna han gjorde på barnens underliv och anus var medicinskt motiverade.

Även offer överklagade tingsrättens dom, och ville att straffet skulle skärpas.

Nu har domen från Svea hovrätt fallit. De sänker straffet från tio till sju års fängelse medan utvisningen på livstid står kvar.

Hovrätten har dömt läkaren för två fall av grov våldtäkt mot två barn, till skillnad från tingsrätten som dömde läkaren för fyra fall av grov våldtäkt mot de två barnen. I hovrätten döms läkaren vidare för grovt sexuellt övergrepp eller andra sexualbrott mot 43 barn.

”Inte varit medicinskt befogat”

– Hovrätten har noga prövat läkarens invändning om att hans undersökningar var medicinskt befogade. Hovrätten har med några få undantag funnit bevisat att läkaren agerat på det sätt som åklagaren påstått samt att detta inte varit medicinskt befogat, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Under tiden i häktet misshandlades Kry-läkaren av en kriminalvårdare. Läkaren och kriminalvårdaren hamnade i någon form av bråk på Kronobergshäktet i Stockholm, varpå  kriminalvårdaren tog strypgrepp på läkaren och tryckte ner honom i sängen i cellen.

Kriminalvårdaren dömdes i slutet av hösten till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.