Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakgrundskollen trasig: Dömda såg ostraffade ut

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Inom vissa yrken krävs att man lämnar ett utdrag ur belastningsregistret till arbetsgivaren för att kunna bli anställd.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Polisen har skickat 41 felaktiga belastningsregisterutdrag till personer som bland annat ska arbeta med barn.

I flera fall är utdragen helt tomma trots att personerna har begått brott.

– Vi tycker att det är extremt allvarligt. Vi har lämnat felaktiga uppgifter. Det är därför vi vidtar de åtgärder vi kan, säger Liselott Ringborg vid polisen.

Inom vissa yrken krävs att man lämnar ett utdrag ur belastningsregistret till arbetsgivaren för att kunna bli anställd.

Det gäller bland annat om man ska arbeta inom förskolan, grundskolan eller med barn med funktionsnedsättning.

Den som själv vill kontrollera sina uppgifter i belastningsregistret kan också begära ut ett utdrag.

Det är polisen som sammanställer och skickar uppgifterna. Men från den 19 november 2019 till 13 januari har totalt 450 utdrag ur belastningsregistret till enskilda personer innehållit för få eller för många uppgifter.

– Det är beklagligt och mycket, mycket allvarligt, säger Liselott Ringborg, enhetschef med ansvar för registerutdrag vid polismyndigheten..

Dömda ser ut att vara ostraffade 

De flesta utdragen gäller personer som för egen del velat veta vad som står om dem i registret. Men 41 fall handlar om personer som har begärt ut utdrag som de ska visa upp för en arbetsgivare. 

– Det är något enstaka utdrag som har för många uppgifter. De flesta har för få, säger Liselott Ringborg.

I åtta av dessa 41 fall har personer fått belastningsregister som har varit helt tomma, trots att det borde ha funnits uppgifter där. De ser alltså ut att vara ostraffade fast de har dömts för brott.

För personer som ska arbeta med barn ska registerutdraget innehålla uppgifter om domar för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån.

Alla berörda personer har kontaktats

Liselott Ringborg uppger att man har sökt igenom alla de 41 fallen avseende domar där det framgår av brottsrubriceringen att den utsatta personen är ett barn men inte hittat något sådant fall.

Det betyder dock att man har missat om någon exempelvis är dömd för brott som mord eller grov misshandel.

Alla berörda personer har kontaktats, enligt Liselott Ringborg.

– Vi har bett dem att returnera sina felaktiga utdrag, och de har naturligtvis fått nya som vi har uppmanat dem att visa för potentiella arbetsgivare.

Polisen: ”Vi får göra en insats”

Den som begär ett utdrag ur belastningsregistret anger inte vilken arbetsgivare man ska visa det för. Polisen vet därför inte vilka arbetsgivare som har erbjudit de 41 personerna anställning. 

– Vi kommer att följa upp det och försöka hitta arbetsgivare, säger Liselott Ringborg.

Det låter svårt?

– Vi får göra en insats för att lösa den problematiken.

Hur kunde det bli så här?

– Det är tyvärr ett mänskligt misstag i samband med en uppdatering av mjukvaran som plockar ut informationen, säger Liselott Ringborg.

– Det här felet kommer absolut inte att upprepas. Det har vi täppt till nu.

I vissa fall kan myndigheter begära belastningsregisterutdrag direkt från polisen. Det gäller till exempel när socialtjänsten beslutar om vård av barn eller ungdomar. Men inga felaktiga utdrag har skickats till myndigheter, enligt Liselott Ringborg.

Få koll på de senaste nyheterna: 

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.