”Avvikande” väska på Arlanda ledde polisen till 170 miljoner

Två män åtalas för pengasmuggling.
En liten liten del av beslaget på Arlanda.
Foto: Polisen
Pengarna smugglades inpackade i grönprickiga bioavfallspåsar från kommunen.
Foto: Polisen
De tre resväskorna stoppades av tullen i samband med att 35-åringen försökte flyga till Istanbul.
Foto: Polisen
Den 50-årige matthandlaren misstänks ha styrt 35-åringen i samband med smugglingsresorna.
Foto: Polisen

När tullpersonal gick igenom mannens bagage fann man mer än 25 miljoner kronor i kontanter.

Det visade sig bara vara toppen på isberget.

Nu åtalas en 50-årig matthandlare och en 35-årig butiksägare för att ha smugglat närmare 170 miljoner kronor ut ur Sverige.

Pengarna kopplas till brott – men varifrån de kommer är alltjämt ett mysterium.

Det var på eftermiddagen den 12 maj som 35-åringen från Södertälje checkade in tre resväskor på Arlanda inför sin flygresa till Istanbul.

Tullpersonal bedömde att en av väskorna var ”avvikande”. När man röntgade den såg den ut att vara full av pengar. Vid en genomgång av mannens bagage visade sig misstanken stämma. Förutom ett tunt lager av kläder högst upp var samtliga tre väskor fullastade med kontanter.

Svensk valuta, norsk valuta, euro och amerikanska dollar till ett värde av drygt 25 miljoner kronor. Sedlarna låg tätt packade i buntar, omslutna av grönprickiga bioavfallspåsar från kommunen.

”Ingen kommentar” om pengarna

I de första förhören berättade mannen att han blivit lurad. Att han skulle åka till Turkiet för att få läkarvård för sin onda rygg och att någon erbjudit att betala hans flygresa om han tog med sig trycksaker från Sverige. Att förpackningarna var fulla med pengar hade han ingen aning om, påstod mannen i förhör.

I senare förhör – när han konfronterades med fynd från utredningen – var han mindre pratsam och svarade återkommande ”ingen kommentar”.

Utredningen visade nämligen att mannen gjort återkommande resor från Arlanda till Istanbul från mars fram till att han greps i maj. Under de två månaderna handlar det om åtta tur- och retur-resor.

I mannens telefon har polisen hittat Whatsapp-konversationer mellan honom och en 50-årig matthandlare från södra Stockholm. Enligt polis och åklagare visar chattloggarna exakt hur mycket pengar som smugglats vid varje tillfälle, samt olika förnamn om vem pengarna ska gå till.

168 miljoner kronor sammanlagt

Förra veckan åtalades de två männen. De misstänks för grovt näringspenningtvättbrott i samband med åtta smugglingsresor. Båda nekar till brott. Sammanlagt handlar det om motsvarande 168 miljoner kronor som förts ut ur Sverige via Arlanda till Istanbul, enligt åklagaren. Pengarna är fördelade på:

130 miljoner svenska kronor

33 miljoner norska kronor

2,6 miljoner danska kronor

335 000 euro

90 200 amerikanska dollar

10 300 brittiska pund

Smugglingen ”kan antas vara vidtagen i syfte att dölja att pengarna härrör från brottslig verksamhet”, enligt åklagaren. Men exakt varifrån pengarna kommer är alltjämt oklart och såvitt känt utreds inte detta av polis.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.