Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avgörande tidpunkten: 45 minuter mitt i natten

De båda kvinnorna, 18 och 20 år, misstänks för att ha mördat Tove, 21.
Två kvinnor sitter häktade misstänkta för mordet på Tove i Vetlanda.
Foto: PRIVAT
Sällskapet lämnade nattklubben Nöjet vid 01-tiden på natten den 16 oktober.
Foto: SVEN LINDWALL
Vägen leder till platsen där Tove hittades, 17 dagar efter försvinnandet.
Foto: SVEN LINDWALL

På fredagen kunde Expressen avslöja tidpunkten då polisen misstänker att Tove utsattes för brott.

Enligt de nya uppgifterna rör det sig om ett fönster på 45 minuter – mellan klockan 02 och 02.45.

I dokument framgår nu också att en av de misstänkta skyller mordet på den andra kvinnan.

Vid 01 på natten den 16 oktober lämnade Tove, 21, nattklubben Nöjet i Vetlanda med de två kvinnor, en 18-åring och en 20-åring, som nu sitter häktade för mord, gravfridsbrott och människorov. De gick mot en av de misstänktas lägenhet, en kvarts promenad bort.

Det sista samtalet till Toves mobil kom klockan 01.48. Den tidpunkten bekräftar Rickard Finndahl, chef för grova brott på Höglandet.

– Det var Toves pojkvän som ringde henne. Det finns inga samtal registrerade efter det, säger han.

Bara tolv minuter efter det sista samtalet händer något – men vad? Enligt polisens misstankar är det då händelserna som leder till Toves död startar. 

– Huvuddelen av brottsligheten har pågått mellan klockslagen 02 till 02.45. Det är ett klockslag som vi kommit fram till under utredningens gång, säger han.

Brottsfönster

Utredarnas analyser av förhör och annat utredningsmaterial har alltså gradvis pekat åt ett och samma håll – ett brottsfönster på 45 minuter.

Vilka av de tre brottsmisstankarna som ryms inom tidsspannet vill polisen inte gå in på. 

Expressen har tidigare berättat att polisen kan placera Toves mobiltelefon till den ena kvinnans lägenhet tidigt söndag morgon. 

Expressen har också berättat om polisens uppgifter om att en granne knackade på hos kvinnan efter att ha hört höga dunsar från hennes bostad vid 03 på natten. 

Skyller på den andra kvinnan

På fredagen kom resultatet av en så kallad liten sinnesundersökning. Av den framgår att kvinnan som undersökts inte lider av en allvarlig psykisk störning, enligt P4 Jönköping.

I dokumenten från Rättsmedicinalverket framkom dessutom att den kvinna som nu undersökts skyller på den andra häktade.

Enligt kvinnans berättelse har den andra häktade hamnat i bråk med Tove och de har alla tre gått hem tillsammans för att reda ut bråket. Väl i lägenheten har hon somnat, medan de andra två satt sig för att prata.

Hon håller fast vid att Tove ska ha lämnat lägenheten och att det var vännens beteende dagen efter som fick henne att misstänka att hon hade med Toves död att göra. 

Båda kvinnorna nekar till brott. 

Se mer

Katrin Krantz på plats i Vetlanda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.