Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två unga kvinnor åtalas för mord på Tove, 21 i Vetlanda

Tove blev 21 år.
Foto: PRIVAT
En 20-årig kvinna och en 18-årig kvinna är misstänkta för mord och brott mot griftefriden.
På fredagen lämnar åklagaren in åtal.
Foto: ANNA HÅLLAMS

Tove, 21, kom aldrig hem efter utekvällen i Vetlanda.

Nu åtalas de två vännerna, 20 och 18 år, för mord och grovt gravfridsbrott.

Åklagaren menar att de agerat ”gemensamt och i samförstånd”.

De höll fast och kvävde Tove, och 20-åringen tände sedan eld på kroppen – två gånger, enligt åtalet.

Idag kom åtalet i det uppmärksammade Tove-fallet i Vetlanda. 

En 20-årig kvinna och en 18-årig kvinna anhölls tidigt i utredningen.

De misstänks ha dödat 21-åriga Tove i 20-åringens lägenhet efter ett bråk som startade under en utekväll. Toves kropp hittades senare i ett skogsområde.

Nu åtalas de för mord och grovt gravfridsbrott. Kvinnorna har begått gärningarna gemensamt och i samförstånd, enligt åklagaren.

Tove dog av kvävning, enligt åtalet. 20-åringen tog strypgrepp på henne, medan 18-åringen hjälpte till att hålla fast henne, menar åklagaren.

Toves kropp hittades efter 17 dagars sökande.
Foto: SVEN LINDWALL

Återvände till kroppen

När Toves kropp placerats i skogen tände 20-åringen eld på kroppen. Hon återvände sedan till platsen och hällde brandfarlig vätska över kroppen, och antände den på nytt, enligt åtalet.

– Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet. Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger senior åklagare Adam Rullman i ett uttalande.

Han skriver i stämningsansökan att gravfridsbrottet ”varit av särskild hänsynslös art” eftersom hanteringen av kroppen syftat till att dölja allvarlig brottslighet och försvårat utredningen.

Har erkänt misshandel

Båda kvinnorna nekar till att ha mördat Tove. Deras berättelser går tvärt emot åklagare Adam Rullmans beskrivning av vad som hänt.

Den 20-åriga kvinnan har erkänt misshandel som ledde till att Tove dog, men säger att det var ”olyckliga omständigheter” som gjorde att Tove miste livet.

Den 18-åriga kvinnan har sagt att hon inte var med när Tove dödades men att hon efteråt känt sig tvingad att vara med och köra i väg kroppen.

Åklagare Adam Rullman har tidigare sagt att misstankarna snabbt stärkes mot kvinnorna, eftersom deras berättelser om vad som hänt natten när Tove försvann inte gick ihop.

Det var sedan mobilpositionering i en av kvinnornas telefoner som kunde leda polisen till Toves kropp.

Misstänks även för brand

Toves pappa och syster är målsägande i en annan del av åtalet, där den 20-åriga kvinnan åtalas för skadegörelse genom att försökt tända eld på deras lägenhetshus tidigare under 2022. 

Sms ur förundersökningen visar att 20-åringen och 18-åringen planerade att träffas kring den tidpunkten, men att 18-åringen skrev att hon inte ”är rädd så men vet inte om det är risky”.

Under brandnatten gjorde 20-åringen sökningar på adressen och även på ”hur man smidigt kan bränna inne någon”.

Rättegången är inplanerad till tre dagar i slutet av mars.

TV: Grannen om mötet på natten med 20--åringen som är misstänkt för mordet på Tove

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.