Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Artistens kriminella liv – jagas för mord

Man hittades död på en gräsmatta i Knivsta – nu jagas den misstänkte artisten för mordet.
Artisten efterlystes tidigare i veckan.
Foto: Polisen
Den 12 oktober hittades en död man på en gräsmatta i ett litet samhälle utanför Knivsta.
Foto: Utryckning Uppsala

I den framgångsrike artistens låtar uttrycker han att han vill skjuta sina fiender i huvudet.

I samma låttexter redogör han för sina egna framtidsutsikter: Döden eller livstids fängelse.

Artisten har i en intervju med TV4 sagt hans låttexter visar hur tufft det är i den kriminella världen. 

Nu jagas han av polis – misstänkt för mord, enligt uppgifter till Expressen.

Den 12 oktober hittades en död man på en gräsmatta i ett litet samhälle utanför Knivsta. Han var då delvis bränd och skjuten i huvudet. 

Mannen, i 25-årsåldern, misstänks ha mördats i en fastighet i Saltsjö-Boo i Nacka kommun och sedan dumpats i Knivsta, enligt SVT:s uppgifter. Han var utländsk medborgare.

Enligt uppgifter till Expressen har spåren i utredningen lett till en känd svensk artist, vars låtar har flera miljoner spelningar på plattformar som Youtube och Spotify. Nu jagas han av polisen, som anhållen i sin frånvaro misstänkt för mordet.

Tidigare i veckan efterlystes han tillsammans med en annan man. Informationen som då spreds till tjänstgörande poliser var att duon senast hade setts till i Stockholm helgen den 11-13 oktober, samt att artisten betraktades som farlig och potentiellt beväpnad med skjutvapen.

På fredagen greps den utpekade kumpanen i en bostad i Stockholm. På måndagen häktades han misstänkt för mord – men artisten är såvitt känt fortfarande på fri fot.

Mannen har varit kriminell längre än han har varit artist. Han har dömts till flera fängelsestraff för olika våldsbrott – och de första stegen in på den musikaliska banan tog han när han satt i fängelse.

I tidigare intervjuer har han berättat hur han ansökte om – och fick tillstånd – att ta in studioutrustning på ett svenskt högsäkerhetsfängelse.

Den 12 oktober hittades en död man på en gräsmatta i ett litet samhälle utanför Knivsta.
Foto: Utryckning Uppsala

Gjorde succé från fängelset

Låtarna som han skrev och producerade i fängelset blev en omedelbar succé och den gryende artisten blev hyllad av flera profiler i musikbranschen redan innan han avtjänat sitt straff.

När Expressen når en person som tidigare samarbetat med artisten säger han att han inte känner till uppgifterna om att artisten söks av polis. 

– Jag har inte haft kontakt med honom på många år. 

En annan samarbetspartner till artisten har sagt till Expressen att han har svårt att tro att artisten är skyldig. 

– Han är oskyldig, det är allt jag har att säga. 

Hans låttexter är hämtade från gangsterlivet. Våld- och drogromantik blandas med nattsvarta beskrivningar av den misär som den kriminella livsstilen för med sig. I flera låtar säger han att han kommer att fortsätta leva samma liv till den dag han antingen blir dödad eller dömd till livstids fängelse.

Han har tidigare medverkat i ett program i TV4 och pratat om sin musik och kriminella livsstil. 

I intervjun pressade programledaren den misstänkta artisten om att glorifiera kriminalitet genom musik. 

Programledaren frågade hur man kommer ur kriminalitet och sa att artisten har en stor chans när han kommer ut från fängelset. 

Artisten svarade att hans musik var ”långtifrån romantiserande” och berättade att det var ett tufft liv att inte veta om någon står utanför med ett skutvapen, att bära skyddsväst och att inte veta om det är sista gången man får krama sin mamma. Men han trodde inte att han skulle kunna komma ur kriminaliteten - någonsin. 

Artisten efterlystes tidigare i veckan.
Foto: Polisen

Våldsamt liv

Turerna i rättssystemet visar det våldsamma liv som artisten levt – både i närtid och längre tillbaka i tiden.

I början av 2019 dömdes han i tingsrätten till fyra månaders fängelse för att ha misshandlat en kvinna på en restaurang när hon inte svarade på hans närmanden. I hovrätten frikändes han senare på samma åtalspunkt på grund av en teknikalitet. Hovrätten höll med tingsrätten om att kvinnan fått skador i samband med händelsen, men inte i vilken del av förloppet. Eftersom åklagaren snävat in sin gärningsbeskrivning skrev hovrätten i sitt resonemang att det inte gick att döma artisten.

Om två veckor är han kallad till ännu en rättegång där han står åtalad för två olika misshandelsfall. Målet är nu utsatt för andra gången – första gången dök artisten inte upp.

En av åtalspunkterna rör en misshandel i fängelset 2017. Tillsammans med en annan man misstänks han ha utdelat flera slag och sparkar mot kroppen och huvudet på en medfånge.

Den andra punkten rör en krogmisshandel i Norrköping i slutet av samma år. I utredningen berättar flera vittnen om hur artisten, i samband med tumultet, skrek om att det kriminella nätverket Lejonen från Stockholm skulle hämnas på de som bråkade med honom.

Personer från samma kriminella nätverk har artisten tidigare nämnt i sina låtar.

Dömd för flera brott

Innan artisten började med musiken dömdes han för flera brott – bland annat misshandel, rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott – till ungdomsvård och kortare fängelsestraff.

2012 dömdes han till tre år och sex månaders fängelse för fyra personrån, ett försök till samma brott och tre fall av övergrepp i rättssak.

Vid ett tillfälle gick han fram till en främmande man på en parkering, visade honom en revolver i innerfickan och sa: ”Det här är ett rån men jag vill göra det på ett schyst sätt”.

Efter att brottsoffret tagit ut 10 000 kronor i kontanter och lämnat över till honom lät han honom gå.

Vid ett annat rån, även då beväpnad med en revolver, krävde han 40 000 av en man för en påstådd knarkskuld. Om denne inte betalade skulle han bli ”skjuten högt”, underförstått i huvudet.

Uppskjuten frigivning

Innan det förra straffet var fullt avtjänat dömdes han 2014 för ny brottslighet, denna gång till två års fängelse för ett butiksrån. Artisten hotade butikspersonalen med kniv medan två maskerade medhjälpare plockade på sig varor värda drygt 120 000 kronor.

När han släpptes ur fängelset 2016 var det med uppskjuten villkorlig frigivning på nio dagar. Åtgärden är sällsynt och används endast när Kriminalvården bedömer att en fånge har misskött sig allvarligt under tiden i fängelse.

2017 dömdes artisten igen till ett års fängelse för en, enligt tingsrätten, ”rå och hänsynslös” grov misshandel där minst två gärningsmän sparkade på en ung man som låg på marken. När polis grep in slog artisten flera slag mot huvudet på en polisman. Vid tidpunkten var artisten påverkad av både amfetamin och kokain.

Flera olika polisområden har varit inblandade i den nu pågående utredningen om mordet, då man misstänker att mordet har skett på en annan plats än där kroppen senare hittades. Utredningen är numera samordnad och leds från Stockholm.

Brottsstatistik i Sverige 2018 - här är siffrorna. Sammanställning av Brås senaste rapport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.