Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagade advokaternas resa till toppen: Miljonerna och tjänsterna för gängen

Står i nära kontakt med ett av Sveriges mest kriminella gäng.
Ekrem Güngör.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Amir Amdouni.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Advokaterna uppges framför allt ha haft kontakt med Vårbynätverkets utpekade ledare. 32-åringen sitter häktad för en lång rad brott, bland annat mordförberedelser och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.
Foto: Polisen
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.
Foto: MICKE LUNDSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Advokatbyrån Devlet har tjugodubblat sin vinst på fem år – och grundaren Ekrem Güngör är en av landets bäst betalda brottmålsadvokater.

Güngör marknadsför sig med landslagsstjärnor i fotboll samtidigt som han gör anspelningar på maffiafilmer.

Nu anklagas han och yngre kollegan Amir Amdouni för att läcka hemlig information till Vårbynätverket under smeknamnen ”kungen” och ”prinsen”.

Amdouni väljer att kommentera för första gången:

– De enda brott mot tystnadsplikten som förekommit är de offentliga tjänstemän, sannolikt poliser, som läcker hemlig information.

April 2011. Södertörns tingsrätt avkunnar dom i ett mål mot en man som åtalats för att ha rånat Pressbyrån i Tullinge. Mannen frias.

Pressbyråns målsägandebiträde, jur. kand. Ekrem Güngör vid Advokatfirman Salmi & Partners, ersätts med 7 821 kronor.

Åtta år senare – mars 2019. En av medlemmarna i det kriminella gänget Dödspatrullen döms i Svea hovrätt till fängelse i sju år och fyra månader. Mannens försvarsadvokat Ekrem Güngör får för sina uppdrag i tingsrätt och hovrätt ersättning av allmänna medel med 1 440 761 kronor. 

Det senaste decenniet har karriären gått snabbt uppåt för Ekrem Güngör, 41.

Ekrem Güngör en av de bäst betalda

Den 30 mars 2012 antas han som medlem i Advokatsamfundet. Samma år registrerar han sitt eget bolag, Advokatfirman Devlet AB. Verksamheten börjar i blygsam skala. År 2014 finns bara en anställd, och omsättningen är 699 000 kronor.

Fem år senare har omsättningen vuxit till 20 212 000 kronor. Antalet anställda har utökats från en till tio.

Ekrem Güngör har under flera år placerat sig på topplistan över de advokater som fått ut mest i ersättning från staten för sina uppdrag som offentliga försvarare. Enligt en sammanställning som Dagens juridik gjorde i december förra året hamnade han på plats sju med en ersättning på totalt 8 122 934 kronor under det föregående året. 

Under åren 2016–2020 har Güngör totalt dragit in över 32 miljoner kronor från Domstolsverket som offentlig försvarare.

Välkända privatkunder

Advokaten har också haft uppdrag för flera prominenta privatklienter, bland dem landslagsspelaren Victor Nilsson Lindelöf, som han företrädde i en agenttvist 2016:

”Advokat Ekrem Güngör var ombud för Benfica- och landslagsspelaren Victor Lindelöf. Victor var väldigt nöjd över utgången i målet”, skrev byrån i ett inlägg på Facebook.

Ekrem Güngör har också haft besök av andra landslagsspelare på kontoret, som poserat på bilder med honom.

Expressen har sökt fotbollsspelarnas agent för att utreda kopplingen, utan framgång.

Under taxeringsåret 2020 hade Güngör en sammanlagd inkomst på drygt 3,1 miljoner kronor, medan hans kollega Amir Amdouni tjänar strax under en miljon.

För närvarande har de två advokaterna 65 pågående ärenden bara i Södertörns tingsrätt, enligt Dagens juridik

Citerar gangsterfilm

På Ekrem Güngörs Instagramkonto, där det tydligt framgår att han är advokat, refererar han flera gånger till gangsterkultur. Bland annat publicerar han citat från filmen ”Scarface” och dess huvudperson Tony Montana.

”Om du jävlas med mig jävlas du med den bäste.”

Och:

”Jag säger alltid sanningen, även när jag ljuger.”

Ekrem Güngör anspelar på gangsterfilmen Scarface i sina publiceringar på Instagram.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Debatt om advokatetik

Hösten 2019 utbryter en debatt om advokatetik. Det handlar bland annat om att försvarsadvokater använder sig av gangsterromantik i sin marknadsföring och använder en retorik i rättssalarna som ska imponera på klienterna.

”En brottmålsadvokat kan i dag sälja in sig själv och sina tjänster till tonerna av skottlossning”, skriver åklagaren Lisa dos Santos i en debattartikel i Aftonbladet.

Advokatbyrån Alphas delägare Rodney Humphreys, Peter Nilsson och Mattias Ahlkvist varnas av Advokatsamfundet för en film de publicerat på Instagram, där de iförda solglasögon och med whiskyglas diskuterar vad man ska göra om polisen kommer: ”Är tyst”.

Under hösten 2020 varnas Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson för att ha brutit mot god advokatsed genom att avslöja hemlig information. Justitiekanslern vill att han utesluts. Processen är pågående.

En annan advokat sparkas från ett stort pågående gängmål efter att hon smugglat in ett kärleksbrev till en gängmedlem i häktet.

Amir Amdouni tvingas hoppa av från sitt uppdrag som försvarare för en misstänkt för mordet i Kungens kurva, efter en skrivelse från åklagaren. I sitt svar skriver Amdouni att han var ”tvungen att frånträda uppdraget av advokatetiska skäl”. Under hösten får han också en varning av Advokatsamfundet för att ha ljugit för polisen i syfte att få tala med en gripen klient, noterade Dagens juridik på torsdagen.

Anklagelsen: Läcker hemligheter till gängkriminella

Och så 2021. Som Expressen avslöjade på onsdagen har två chefsåklagare anmält Devlet-advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni till JK och till Advokatsamfundet. Anklagelsen går ut på att de ska ha försett det kriminella Vårbynätverket med hemlig information om polisens arbete.

De ska ha haft en mobil med den krypterade chattjänsten Encrochat, som fram att den dekrypterades av fransk polis förra våren användes av grovt kriminella i hela Europa för hemlig kommunikation.

I chattarna, där Güngör och Amdouni ska ha kallat sig själva ”kungen” och ”prinsen”, uppges de haft täta kontakter med medlemmar i Vårbynätverket, däribland den utpekade gängledaren.

Enligt Dagens juridik uppger åklagarna i sin anmälan att det är svårt att avgöra i vilka delar Güngör och Amdouni agerar i egenskap av försvarare, privat engagerade advokater eller på annat sätt engagerade i det kriminella Vårbynätverket – att det sammantaget inte ”går att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym”.

Amir Amdouni: Tillbakavisar allt

Justitiekanslern har nu beslutat att inte inleda förundersökning mot de båda advokaterna. JK hänvisar till att Advokatsamfundet har frågan hos sig ”för de åtgärder som kan vara aktuella där”.

Expressen talade på onsdagen med Ekrem Güngör som då sa att han inte sett någon anmälan och inte hade någon kommentar. Han har sedan dess inte gått att nå för en kommentar igen.

Amir Amdouni, 28, väljer nu att bemöta anklagelserna.

– Jag tillbakavisar alla anklagelser om att jag på något sätt brutit mot tystnadsplikten som grundlösa och ser med tillförsikt fram emot prövningen av åklagarens anmälan. De enda brott mot tystnadsplikten som förekommit är de offentliga tjänstemän, sannolikt poliser, som läcker hemlig information från utredningar som bland annat Expressen sedan väljer att publicera, säger han.

”Prinsen”: Har genuint engagemang

Under 2019 trädde den unge och relativt nyblivne advokaten Amir Amdouni in i styrelsen i Devlet. Amdouni, från Stockholmsförorten Skärholmen, har varit en lovande fotbollsspelare men lade ner elitsatsningen för att satsa på juridikstudierna.

Güngör och Amdouni tar sig an flera mål som rör gängrelaterad brottslighet. Bland annat i rättegångar där medlemmar i det kriminella Vårbynätverket står åtalade för grova brott. 

– Den verksamhet som jag bedrivit i Advokatfirman Devlet har byggt på ett genuint engagemang och hårt arbete. Påståenden om ”konkurrensfördelar” eller ”engagemang i kriminella nätverk” är falska, orättvisa och djupt kränkande för mig. Jag har efter publiceringarna mottagit ett flertal dödshot och känner i dag en stor oro för min och min familjs säkerhet. Även min familj har emottagit dödshot, säger han nu.

Amir Amdouni är starkt kritisk mot hur han anmälts.

– Samtidigt som information läcker ut från utredningarna har polis och åklagare helt nonchalerat ett flertal påstötningar om att påbörja utredningen och hålla ett förhör med mig. I stället för att ge mig en möjlighet att förklara mig har åklagarna valt att i mycket fantasifulla ordalag anmäla mig.

Stefan Bergman, en av åklagarna som anmält advokaterna, säger att han inte vill kommentera Amir Amdounis försvar.

”Daltar med gangsteradvokaterna”

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander säger att man fick in anmälan mot Güngör och Amdouni i måndags. Den har nu skickats till advokaterna som har några veckor på sig att svara.

Enligt Dagens Nyheter väcktes misstankar mot advokaterna redan i somras. Det dröjde åtta månader innan ärendet nådde Justitiekanslern och Advokatsamfundet.

Edwall Insulander kan inte uttala sig om det aktuella fallet närmare, men säger att hon blir oroad av den senaste tidens anmälningar som rör misstänkt misskötsel bland advokater.

– Principiellt är det helt oacceptabelt om advokater bryter mot god advokatsed på ett allvarligt sätt. Det är väldigt bekymmersamt.

Hon ser en risk för att de misstankar som uppdagats kan leda till stora konsekvenser för tilliten till landets advokater. Samtidigt varnar hon för att dra för snabba växlar.

Dana Pourkomeylian, jurist på advokatbyrån Vernia, skriver i en krönika på Dagens juridik, att Advokatsamfundet ”daltar med gangsteradvokaterna”.

”Skäl att rikta in debatten mot en högre nivå”

Hon menar att det skapar en otillbörlig konkurrens.

”När Advokatsamfundet inte utesluter medlemmar som uppenbarligen förmedlat information till häktade klienter med restriktioner, smugglar in brev till häktade utan att de först går via åklagare, läcker ut hemlig information och kontaktar vittnen för att skapa alibin skapas en fri marknad för dessa advokater att – utan kännbara konsekvenser – erbjuda brottsåtalade klienter 'privilegier' som inte finns i resterande advokatkårs verktygslåda.”

Efter de uppmärksammade fallen i vinter skriver åklagare Lisa dos Santos, som initierade debatten, i en kommentar till Expressen

”De exempel vi sett menar jag är symtom på ett större problem. Vi har en bransch som inte är frisk. Det behöver man möta på annat sätt än med enbart enskilda disciplinärenden och tillsättning av en och annan etikkurs.”

Hon fortsätter:

”I debatten kring advokatetiken har frågorna mest uppehållit sig på individnivå, vilket så klart blir naturligt, men med det här dryga året i backspegeln så finns skäl att rikta in debatten mot en högre nivå.”

Leif GW Persson kommenterade anmälan mot advokaterna i TV4 på söndagsmorgonen och ”såg inget försonande”. På frågan om han tror den här typen av handlanden förekommer mer än vad som framkommit, svarade han:

– Ja, det tror jag.

Expressen har sökt Ekrem Güngör. I veckan lämnade han uppdraget som försvarare i ett stort gängmål, efter åklagare Anna Stråths begäran. Advokatsamfundet har inte lämnat någon tidsplan för hur de ska behandla ärendet.



Står i nära kontakt med ett av Sveriges mest kriminella gäng.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.