Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angelica om pojkvännens våld: ”Jag grät och bad”

I SVT:s ”Veckans brott” berättar Angelica om relationen med pojkvännen som övergick till fysisk och psykisk misshandel.
Angelica var 15 år gammal och hade sportlov när hon förälskade sig i en 21-årig man. En bit in i förhållandet tog allt en vändning. Angelica upplevde att pojkvännen försökte kontrollera och isolera henne. Med tiden övergick det också från psykisk till fysisk misshandel.

Angelica var 15 år gammal när hennes pojkvän började misshandla henne.

– Vänner och familj undrade varför jag hade massa blåmärken på armarna, säger hon i SVT:s ”Veckans brott”.

En ny studie visar att Angelica inte är ensam – våld i nära relation bland ungdomar är ett utbrett problem.

Angelica var 15 år gammal och hade sportlov när hon förälskade sig i en 21-årig man. De två blev ett par och till en början var det en harmonisk relation. De umgicks mycket, var kärleksfulla mot varandra och visade känslor.

– Jag blev väldigt kär väldigt snabbt, och det gjorde mig nog lite blind också, säger Angelica, som i dag är 21 år gammal, i SVT:s ”Veckans brott”.

En bit in i förhållandet tog allt en vändning. Angelica upplevde att pojkvännen försökte kontrollera och isolera henne. Med tiden övergick det också från psykisk till fysisk misshandel.

Familjen undrade om blåmärken

– Han nöp mig så mycket att jag låg och grät och bad honom sluta, men han förstod aldrig det. Nypningarna gick över i blåmärken. Vänner och familj undrade varför jag hade massa blåmärken på armarna och på bröstet, säger Angelica.

Vid ett annat tillfälle kulminerade ett simpelt bråk om en cykel i att pojkvännen slog henne med knytnäve.

Angelica mådde dåligt och fick sämre betyg. När hon avslutade förhållandet vägrade pojkvännen acceptera hennes beslut. En natt ringde han henne 50 gånger. Andra gånger hotade han att dyka upp vid hennes skola och praktikplats, berättar Angelica i programmet.

Angelica är i dag 21 år gammal.
Foto: SVT / Veckans brott

Pojkvännen dömdes för våldet

För att få pojkvännen att sluta tog Angelica kontakt med polisen. De tog anmälan på allvar och pojkvännen dömdes så småningom för misshandel mot henne i två fall, där han erkände gärningarna.

– Jag kände hela tiden ett enormt stöd från polisen och mina nära, vilket jag inte förväntade mig. Jag tror att det var därför det tog så lång tid för mig att anmäla. Man har hört skräckhistorier att de inte tar dem vidare överhuvudtaget.

En ny studie från Stockholms universitet, som är den första i sitt slag i Sverige, visar att Angelica inte är ensam om att ha genomlevt dessa problem.

Ny studie: Våld vanligt bland unga

I en enkätundersökning med drygt 700 gymnasieungdomar som är eller har varit i en nära romantisk relation svarar:

17 procent att de har utsatts för fysiskt våld.

40 procent att de har utsatts för psykiskt våld. 

29 procent att de har utsatts för sexuellt våld.

Sibel Korkmaz, doktorand i socialt arbete vid Stockholms universitet, är en av forskarna bakom studien. Hon menar att det inte är ovanligt att unga tjejer blir utsatta för sexuellt våld redan i sin första romantiska relation.

– Det kan vara att man har blivit pressad eller fysiskt tvingad till kyssar men också penetration eller samlag. Där kan vi se tydliga könsskillnader, att det är betydligt fler tjejer som rapporterar den typen av våld i nära relation, säger Sibel Korkmaz i ”Veckans brott”.


Avsnittet av Veckans brott sänds i kväll 21.30 på SVT1 och från 20.00 på SVT Play.

Åsa Witkowski, verksamhetschef för patientverksamheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid, om våldet i hemmet och få polisanmälningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.