Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De mördade Joakim och dumpade kroppen

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Anette och hennes son Joakim, 29.Foto: PRIVAT

Joakim Durhan lurades till en lägenhet i Kiruna.

Där angreps han av Markus Isaksson, Jimmy Larsson och Mattias Sandberg.

De slog ihjäl honom – och dumpade kroppen i en myr. 

I tingsrätten dömdes de för grovt vållande till annans död.

Nu skärper hovrätten straffen och dömer dem för mord.

– Nu får Joakim äntligen vila i frid och jag får äntligen börja mitt sorgearbete, säger Joakims mamma Anette Sturk.

Det var i juli 2019 som 29-årige Joakim Durhan försvann spårlöst.

Polisen fattade misstankar om att försvinnandet inte var frivilligt, och man inledde en förundersökning om människorov.

Efter 18 dagar hittades hans kropp svårt bränd och med bakbundna händer, nergrävd i en myr utanför byn Parakka, drygt nio mil sydost om Kiruna.

Markus Isaksson, 39, Jimmy Larsson, 30 och Mattias Sandberg, 38, greps med någon dags mellanrum några dagar efter Joakims försvinnande. De åtalades misstänkta för mord. Enligt åklagare Anna Bergström lurade de Joakim till en lägenhet i Kiruna, där de utsatte honom för en brutal misshandel och sedan ströp honom till döds. 

Därefter packade de in den kroppen i tyg och körde ut honom i skogen där de grävde ner honom, hällde diesel över honom och tände på.

Markus Isaksson.
Jimmy Larsson.

Så mördades Joakim Durhan

• Med löfte om narkotikaklassade läkemedel lurades Joakim Durhan till barndomsvännen Jimmy Larssons lägenhet i Kiruna natten till den 27 juli förra året. 

Där slog fällan igen. 

• Markus Isaksson och Mattias Sandberg stormade in i lägenheten och gick till attack mot Joakim Durhan som förgäves började slåss för sitt liv. Medan Isaksson matade slag mot Joakim så hoppade Larsson runt och slog och sparkade där han kom åt. Han tog, enligt de andra, även upp en termos som han slog Joakim i huvudet med den så att blodet forsade från pannan. När Sandberg låste fast Joakims kropp i olika grepp så kunde Isaksson ostört sätta sig grensle över Joakims bröstkorg och slå honom i ansiktet så att näsben och okben knäcktes.

Till slut fattade Sandberg, enligt de andra gärningsmännen och tingsrättens och hovrättens dom, ett armlås runt Joakims hals tills han tuppade av. När kroppen efter några minuter började rycka till ska Sandberg på nytt ha tagit ett armlås runt Joakims hals innan han dog. 

Joakim Durhan slutade andas någon gång efter 04, lördagsmorgonen den 27 juli, i barndomsvännens kök i Kiruna. 

• Uppgifter från förundersökningen och domen tyder på att Jimmy Larsson och Markus Isaksson var de som hade motivbilder för att vilja skada Joakim. 

Jimmy Larsson hade känt sig mobbad av Joakim under deras uppväxt. En konflikt om en narkotikaskuld fanns även i bakgrunden, och han ska ha uppfattat sig som hotad av Joakim. 

Markus Isaksson ska ha haft svartsjukemotiv mot Joakim Durhan.

• Några dagar efter att Joakim Durhan anmäldes försvunnen grep polisen de tre männen med någon dags mellanrum. Den svårt brända kroppen med bakbundna händer och lakan över sig upptäcktes först efter 19 dagars febrilt sökande – nergrävd under stockar och stenar i ett skogsområde – efter att en av de tre frihetsberövade gärningsmännen pekat ut platsen.

Friades för mord i tingsrätten

I samband med rättegången i tingsrätten erkände de tre männen grov misshandel. Två av dem erkände även brott mot griftefriden i samband med att kroppen hade flyttats.

Men alla tre nekade till mord – och under rättegången skyllde de på varandra.

Tingsrätten frikände dem för mord och dömde dem i stället för grovt vållande till annans död. Isaksson och Sandberg dömdes till åtta års fängelse, Larsson fick sju år.

Domen överklagades och nu står det klart att hovrätten gör en annan bedömning.

Fälls i hovrätten

Enligt hovrätten är det visserligen inte styrkt att de tre männen hade avsikten att Joakim Durhan skulle dö men däremot att de varit likgiltiga för att det kunde bli utfallet av misshandeln.

Rätten konstaterar att Joakim fick kraftiga slag och sparkar mot hela kroppen samtidigt som han var fasthållen. 

I slutskedet av dödsmisshandeln satte gärningsmännen en socka för hans mun och tejpade för, vilket fick honom att tappa medvetandet en kort stund. Därefter togs ett armlås runt hans hals, varpå han åter förlorade medvetandet och avled. 

”Det är ställt utom rimligt tvivel att Jimmy Larsson, Mattias Sandberg och Markus Isaksson varit medvetna om den avsevärda risken för en dödlig utgång (...) De har därmed gjort sig skyldiga till ett uppsåtligt dödande av Joakim Durhan”, skriver hovrätten, som dömer de tre männen för mord.

Markus Isaksson och Mattias Sandberg, som även fälls för brott mot griftefriden, döms till 17 års fängelse, medan Jimmy Larsson får 16 år. Åklagaren hade yrkat på 18 års fängelse för alla tre. 

Anette Sturk har tidigare beskrivit tingsrättens dom som ett hån mot familjen. Hon välkomnar hovrättens morddom.

– Det var det jag hade kämpat för – att de skulle dömas för mord. Jag visste att de gjorde det med vett och vilja, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Anettes son Joakim, 29, lurad i vännens dödsfälla

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.