Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anettes son Joakim, 29, lurad i vännens dödsfälla

Leif GW Persson om fallet i Kiruna.
Foto: Privat / Privat

Anette Sturks son Joakim Durhan, 29, lurades i döden av en barndomskompis.

När han kom till vännens lägenhet i Kiruna stormade två män in i och trion slog, sparkade och ströp Joakim till döds innan de dumpade hans kropp i skogen och tände eld på den.

Ingen av dem dömdes för mord – nu kräver mamman att rättegången tas om.

– Jag vet att det var planerat. För om de hade misshandlat Joakim och låtit honom överleva hade de fått se sig bakom ryggen för resten av sina liv, säger Anette Sturk, 52.

Han slutade andas någon gång efter 04, lördagsmorgonen den 27 juli, i barndomsvännens kök i Kiruna.

Joakim Durhan blev slagen med knytnävar och tillhygge, sparkad och strypt av sin 29-årige barndomskompis, en 38-årig tidigare kärleksrival och en bekant 37-åring som han inte hade träffat på 18 år.

Kroppen hittades 19 dagar efter försvinnandet. Nergrävd under stockar och stenar i skogsmark nära Vittangi, svårt bränd med bakbundna händer och ett lakan över sig.

– Min son var inte någon ängel. Han har suttit inne flera gånger, även för misshandel. Jag säger inte att min son inte var bråkig och stökig. Visst var han det. Och det är därför jag vet att det här var planerat, säger Anette Sturk, 52, Joakims mamma.

Anette Sturk, Joakim Durhans mamma, är kritisk till domen mot trion.Foto: Privat / Privat

Joakims mamma: ”Deras plan var att döda honom”

Hon är övertygad om att sonens död inte handlar om en urspårad misshandel.

– De visste att man inte spöar Joakim ostraffat, för han hade gett tio gånger mer tillbaka. Därför vet jag att deras plan var att döda honom.

Den 3 januari meddelade Gällivare tingsrätt sin dom. 38-åringen och 37-åringen fick åtta års fängelse vardera för synnerligen grov misshandel, grovt vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Joakims 29-årige barndomskompis friades för brott mot griftefriden. Tingsrätten anser det inte vara utrett att han hanterat den döda kroppen på samma sätt som de andra, och han fick sju års fängelse.

Ingen av det dömdes för mord, som åklagaren hade yrkat på. Detta eftersom att tingsrätten varken ansåg att trion hade haft uppsåt att ta livet av Joakim eller att de hade varit likgiltiga inför om misshandeln skulle orsaka hans död, så kallat likgiltighetsuppsåt.

Polisprofessor Leif GW Persson kommenterade nyligen fallet i TV4:s Brottsjournalen.

– Jag tycker att tingsrätten har tagit lite lätt på likgiltighetsuppsåtet.

– De (tilltalade) borde ha räknat ut att gör man så här med en människa så kommer han att dö. Man kan inte utesluta att hovrätten intar en mer formell hållning och då blir det 18 års fängelse i stället för åtta respektive sju år.

Joakim Durhan lurades i en dödsfälla av sin barndomskompis. Foto: Privat / Privat

Anette Sturk om domen: ”Som en spark i magen”

Anette Sturk hade upplevt sin första jul och nyårsafton sedan sonen dödades då hon fick beskedet. 

– Jag blev chockad. Jag blev så fruktansvärt arg, ledsen och besviken. Det kändes som att någon hade sparkat mig i magen. Jag hade i alla fall räknat med mellan 14 och 18 års fängelse, minst. Åklagaren yrkade på 18 år, säger hon.

Hon har framfört till vice chefsåklagare, Anna Bergström, att hon vill att domen överklagas. Åklagaren har inte bestämt sig än.

Uppgifter från förundersökningen och domen tyder på att den 29-årige barndomskompisen och 38-åringen var de som hade motivbilder för att vilja skada Joakim. 

Barndomskompisen hade känt sig mobbad av Joakim under deras uppväxt. En konflikt om en narkotikaskuld fanns även i bakgrunden, och han ska ha uppfattat sig som hotad av Joakim. 

38-åringen och Joakim hade i flera omgångar haft ett förhållande med samma kvinna. När 38-åringen och kvinnan till sist blev ett par ska Joakim ha fortsatt ha kontakt med kvinnan, vilket ska ha retat upp 38-åringen. 

Männens motiv: Mobbning och svartsjuka

Tillsammans ska de ha kommit överens om att lura Joakim till barndomskompisens lägenhet för att hämnas på honom, genom löften om narkotikaklassade läkemedel.

37-åringen, som inte hade något otalt med Joakim och inte träffat honom sedan han var barn, gick med på att hjälpa till. 

De äldre männen stormade in någon minut efter att Joakim kommit in i 29-åringens lägenhet. 

Medan 38-åringen matade slag mot Joakim så hoppade 29-åringen runt och slog och sparkade där han kom åt. Han tog, enligt de andra, även upp en termos som han slog Joakim i huvudet med den så att blodet forsade från hans panna.

Männen har vittnat om att Joakim från början höjde knytnävarna och försvarade sig – men det var lönlöst. 

Huset där Joakim Durhan misshandlades till döds av de tre männen.Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll

Anette om rättegången: ”Fruktansvärt att se dem”

När 37-åringen låste fast Joakims kropp i olika grepp så kunde 38-åringen ostört sätta sig grensle över Joakims bröstkorg och slå honom i ansiktet.

Till slut fattade 37-åringen, enligt de andra gärningsmännen och tingsrättens dom, ett armlås runt Joakims hals tills han tuppade av. När kroppen efter några minuter började rycka till ska 37-åringen på nytt ha tagit ett armlås runt Joakims hals innan han dog. 

Rättegången hölls i december, hur var det att sitta i salen och se männen som tagit livet av din son? 

– Hemskt. Det kändes fruktansvärt att se dem och behöva höra den ena lögnen efter den andra och hur de försökte förminska sin egen aktivitet i misshandeln och dödandet, säger Anette Sturk.

Tingsrätten delar uppfattningen. I domen står:

Samtliga tilltalades berättelser om händelseförloppet i köket har till viss del präglats av att de varit vaga och sökt tona ned sin egen roll i våldsutövningen mot Joakim Durhan, vilket gäller framför allt sådant våld som kan ha orsakat och/eller bidragit till döden. Samtliga tilltalade har också i dessa avseenden i mer eller mindre utsträckning ändrat sina uppgifter om vad var och en har gjort.

Joakim försvann i 19 dagar – sedan hittades han död

Du har berättat om din sons död och en tråkig del av hans liv. Men hur kommer du minnas Joakim? 

– Jag kommer minnas honom som den jättefina, omtänksamma kille som han var mot familjen och dem som han tyckte om. De vänner han hade. Det fanns inget som stoppade honom från att ställa upp. Han var jämt omtänksam och hjälpsam. Han hade en så fin sida. Han var på väg att starta ett nytt liv. Han hade träffat en flickvän och startat ett företag under våren så att han skulle kunna hyra ut sig som hantverkare till företag, så att de inte skulle behöva anställa honom. Eftersom hans namn var belastat.

Polisens telefonsamtal till mamman: ”Då försvann allt hopp”

Joakims bil hittades samma dag som försvinnandet, parkerad utanför barndomsvännens lägenhet. Den 2 augusti greps barndomsvännen och dagen därpå greps 38-åringen och 37-åringen. 

Det dröjde till den 15 augusti innan 38-åringen berättade var Joakims kropp fanns nergrävd. Polisen ringde till Anette Sturks mobiltelefon och bad henne att ta sig hem. 

De hade något att berätta.

– De kom och jag såg på deras miner. De sa att de hade hittat en kropp och att det till 100 procent var Joakim. Jag rasade ihop i en hög och skrek. Det sista som överger en är hoppet, jag hade hoppats att han skulle ta sig hem levande. Men då försvann allt hopp, berättar Anette Sturk.

– Jag har ett foto på honom här på bordet och tänder ett ljus för honom. Varje dag brinner ljuset och jag pratar med honom. Jag säger god morgon och god natt. Men det är som att det inte går att ta in att han är borta för alltid. För evigt.

Expressen har sökt vice chefsåklagare Anna Bergström.

På sitt bord har Anette Sturk en bild på sin dödade son och ett ljus som hon låter brinna varje dag. Foto: Privat / Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.