Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anette samlar bevis mot trion som dödade sonen

Leif GW Persson har tidigare uttalat sig om fallet i Kiruna.
Joakim Durhans mamma, Anette Sturk, samlar bevis mot männen som dödade hennes son. Foto: Privat / Privat
Joakim Durhan misshandlades till döds vid 29 års ålder i juli förra året. Foto: Privat / Privat
Här, ute i ödemarken utanför byn Parakka, hittades Joakim Durhan död.Foto: Polisen
Jord, stenar och stockar hade flyttats till platsen där kroppen hittades. Polisen hittade också bränt material, bland tyg och grenar.Foto: Polisen

Joakim Durhan, 29, lurades till en knarkarkvart i Kiruna där han utsattes för en brutal misshandel av tre män innan han ströps till döds – men männen friades för mord. 

Nu har åklagaren överklagat domen och kräver att trion döms för mord och straffas med 18 års fängelse vardera. 

Joakims mamma Anette Sturk, 52, välkomnar överklagan. 

– Just nu samlar jag bevis mot gärningsmännen genom att lusläsa förundersökningsprotokollet, säger hon. 

Natten till 27 juli förra året dödades 29-årige Joakim Durhan av sin 29-årige barndomsvän, en 38-årig man och en 37-årig man. 

Efter att trion misshandlat och strypt Joakim Durhan till döds i barndomsvännens lägenhet i Kiruna så dumpade de kroppen i skogsmark nära Vittangi där de satte eld på den. 

Huset där Joakim misshandlades till döds av de tre männen. Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll

Anette Sturk: ”Joakim hade gett igen rejält”

Joakim Durhans mamma, Anette Sturk, är övertygad om trion hade planerat att ta livet av hennes son – som tidigare suttit i fängelse för våldsbrott.  

– Alla som jag pratar med säger samma sak: Att Joakim hade gett igen rejält. Och det visste gärningsmännen om. Därför håller inte deras historia om att de bara hade tänkt snacka med honom och ge honom lite spö, säger hon. 

Så dödades Joakim Durhan

Med löfte om narkotikaklassade läkemedel lurades 29-årige Joakim Durhan till den jämnårige barndomsvännens lägenhet i Kiruna natten till den 27 juli förra året. 

Sedan slog fällan igen. 

En 38-åring, i sällskap av en 37-åring stormade in i lägenheten och gick till attack mot Joakim Durhan som höjde händerna och förgäves började slåss för sitt liv. Medan 38-åringen matade slag mot Joakim så hoppade 29-åringen runt och slog och sparkade där han kom åt. Han tog, enligt de andra, även upp en termos som han slog Joakim i huvudet med den så att blodet forsade från pannan. När 37-åringen låste fast Joakims kropp i olika grepp så kunde 38-åringen ostört sätta sig grensle över Joakims bröstkorg och slå honom i ansiktet så att näsben och okben knäcktes.

Till slut fattade 37-åringen, enligt de andra gärningsmännen och tingsrättens dom, ett armlås runt Joakims hals tills han tuppade av. När kroppen efter några minuter började rycka till ska 37-åringen på nytt ha tagit ett armlås runt Joakims hals innan han dog. 

Joakim Durhan slutade andas någon gång efter 04, lördagsmorgonen den 27 juli, i barndomsvännens kök i Kiruna. 

Uppgifter från förundersökningen och domen tyder på att den 29-årige barndomskompisen och 38-åringen var de som hade motivbilder för att vilja skada Joakim. 

Barndomskompisen hade känt sig mobbad av Joakim under deras uppväxt. En konflikt om en narkotikaskuld fanns även i bakgrunden, och han ska ha uppfattat sig som hotad av Joakim. 

 38-åringen och Joakim hade i flera omgångar haft ett förhållande med samma kvinna. När 38-åringen och kvinnan till sist blev ett par ska Joakim ha fortsatt ha kontakt med kvinnan, vilket ska ha retat upp 38-åringen. 

Några dagar efter att Joakim Durhan anmäldes försvunnen grep polisen de tre männen med någon dags mellanrum. Den svårt brända kroppen med bakbundna händer och lakan över sig upptäcktes först efter 19 dagars febrilt sökande – nergrävd under stockar och stenar i ett skogsområde – efter att en av de tre frihetsberövade gärningsmännen pekat ut platsen. 

Ingen av männen dömdes dock för mord av Gällivare tingsrätt. 38-åringen och 37-åringen dömdes till åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel, grovt vållande till annans död och brott mot griftefriden den 3 januari.  

Mamman om domen: ”Som ett hån mot familjen”

Den 29-årige barndomsvännen friades för brott mot griftefriden och fick sju års fängelse. 

– Tingsrättsdomen var som en spark i magen och som ett hån mot familjen, säger Anette Sturk, Joakim Durhans mamma.  

Nu har dock en ny åklagare, Henrik Wallin, beslutat sig för att överklaga domen till hovrätten. 

Han kräver att männen döms för mord till 18 års fängelse vardera. 

– Jag är förhoppningsfull. Just nu samlar jag bevis mot gärningsmännen genom att lusläsa förundersökningsprotokollet och hitta karaktärsvittnen för Joakim. Jag har skickat 16 punkter, som jag vill ska granskas närmare, till åklagaren och vårt målsägandebiträde, säger Anette Sturk. 

Mamman hoppas få berätta om sin son Joakim Durhan under hovrättsförhandlingen. Foto: Privat

Hon hoppas även att hon ska få chansen att vittna och berätta om sin son under hovrättsförhandlingen – vilket hon inte fick i tingsrätten. 

– Jag hoppas att jag får bli hörd under hovrättsförhandlingen, säger hon. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Här är unga rånarna som förnedrar barn

Urinerar på offer, tvingar barn att kyssa fötter och filmar

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.