Man död efter ingripande i tunnelbanan – ordningsvakter anhållna

Ska ha orsakat tumult på Rådmansgatans perrong.
Perrongen på Rådmansgatan.
Foto: LÄSARBILD

En man har dött efter ett ingripande av ordningsvakter i Stockholms tunnelbana.

Mannen ska först ha attackerat folk på Sveavägen innan han gav sig på flera personer på Rådmansgatans perrong.

Enligt flera vittnesmål till Expressen ska ordningsvakterna ha tagit stryptag på mannen i form av ett nacklås.

De två ordningsvakterna har anhållits på sannolika skäl misstänkta för vållande till annans död – och på måndagen hålls förhör med dem.

Det var vid strax efter klockan 01.30, natten till söndagen som polis larmades till Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm.

Enligt polisen hade ordningsvakter fått larm om en stökig person på perrongen, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

– Han har gått runt och puttat och misshandlat personer på perrongen. Då larmas ordningsvakter dit. När de ska förhindra mer stök blir det tumult vid ingripandet, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

I samband med ingripandet ska mannen ha tappat medvetandet. Livräddande åtgärder påbörjades då innan mannen fördes med ambulans till sjukhus. På sjukhuset konstaterades det att mannen avlidit.

På söndagen meddelade polis och åklagare att de två ordningsvakterna som ingrep mot mannen hade anhållits, misstänkta på den högre misstankegraden.

– Rubriceringen är vållande till annans död, grovt brott, säger kammaråklagare Lucas Eriksson, som leder förundersökningen.

På måndagen hålls förhör med de två ordningsvakterna.

– Det påbörjades förhör med en av de anhållna nu klockan 10. Den andra ska förhöras klockan 13, säger Lucas Eriksson vid lunchtid.

Gick till attack på Sveavägen

Att ordningsvakter frihetsberövas för brottsmisstankar är ovanligt. Om det kan bli aktuellt även med häktning kan åklagaren inte svara på i nuläget.

– Hur utredningen utvecklas får jag ta ställning till när de har hörts. Jag har fått ärendet i dag och har fortfarande en del att sätta mig in i, säger Eriksson.

Mannen, som var i medelåldern, ska enligt uppgifter till Expressen ha attackerat människor på Sveavägen innan han gav sig på flera personer på Rådmansgatans tunnelbaneperrong.

Det var då ordningsvakterna, som var anställda vid väktarbolaget CSG, larmades till perrongen.

Enligt flera vittnesmål till Expressen ska ordningsvakterna i samband med ingripandet ha tagit stryptag, i form av ett nacklås, på mannen. 

CSG: ”Hjärtstopp”

Väktarbolaget Commuter Security Group vd Pelle Johansson sa tidigare under söndagen att han inte hört talas om något stryptag under ingripandet. 

– Utifrån den information vi har nu ska hjärtstoppet handla om hans narkotikapåverkan och inte vara kopplat till ingripandet, säger Pelle Johansson.

Efter att ordningsvakterna gripits säger Johansson att man nu hänvisar utredningsarbetet till polisen.

– Det är viktigt att låta polisen utreda det här, säger han.

VET DU MER?

• Kontakta Expressen på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790643643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen


Se något mer:

Poliser i Richmond, USA, firade när de tilläts använda tårgas mot fredliga demonstranter. Polismyndigheten stäms nu av demonstranterna som menar att de traumatiserades av händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.