Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: ”Det springer runt massor av skyldiga på gatorna”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
”Jag vänder mig mot att man kallar 15-17-åringar som är yrkeskriminella för barn. I min värld är de inte barn utan begår man vuxenbrott ska man behandlas som en vuxen”, säger Stefan Lundberg till Kvartal.Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN / ANDERS WIKLUND
I den närmare en timme långa intervjun diskuterar Stefan Lundberg flera aspekter av rättsväsendet.Foto: Anders Wiklund/TT / ANDERS WIKLUND

Det springer runt ”massor” av skyldiga brottslingar på Sveriges gator – som har friats på felaktiga grunder.

Det säger den mångåriga åklagaren Stefan Lundberg i Kvartals fredagsintervju:

– Min känsla är att domstolen omedvetet höjer bevisribban i publika mål.

Stefan Lundberg har över 30 års erfarenhet som åklagare. I dag är han chefsåklagare och strategisk samordnare för det brottsförebyggande arbetet vid Ekobrottsmyndigheten.

I en närmare timslång fredagsintervju med Kvartals journalist Steffan Dopping berör Lundberg en rad frågor inom rättsväsendet. Chefsåklagaren säger bland annat att bevisbördan för att få någon fälld i dag har blivit orimligt tung, i vissa fall.

– Min uppfattning är att det har blivit så i publika mål i Sverige.

”Domstolen höjer bevisribban”

Publika mål kan till exempel vara när kända eller högt uppsatta personer åtalas, eller uppmärksammade våldsbrott inom gängmiljön.

– Min känsla är att domstolen ofta omedvetet – absolut inte medvetet – kanske höjer bevisribban jämfört med den vanliga bulken av mål. Är man domare krävs det mer mod, anser jag, för att fälla i ett stort uppmärksammat rubrikmål.

Åklagaren säger att han grundar denna teori på ”lång erfarenhet” och ”oändliga diskussioner med kolleger”.

Vill ha debatt om bevisvärdering

Han menar också att bevisvärderingen har förändrats.

– I dag pratar vi ofta om teknisk bevisning, det sägs från visst håll att finns inte teknisk bevisning ska domstolarna fria. Det håller jag inte alls med om, säger Lundberg till Kvartal.

– Det talas också ofta om alternativa hypoteser. Allt det här gör att åklagarna har en mycket större uppförsbacke i de publika målen.

Enligt Stefan Lundberg existerade inte begreppen teknisk bevisning och alternativa hypoteser förr. Han saknar en ny debatt kring bevisvärdering.

På Staffan Doppings fråga om vi då verkligen har självständiga och oberoende domstolar svarar åklagaren:

– Ja, det kan man fråga sig.

– Tidigare gjorde man ofta en helhetsbedömning av bevisningen. Numera, i den här typen av mål, styckar domstolen ofta upp de olika bevispunkterna och prövar dem en och en.

”Springer runt massa skyldiga”

Det innebär att en svag länk i beviskedjan kan bidra till att en person frias, enligt Lundberg – även om det i övrigt finns tung bevisning.

– Den här typen av bevisvärdering är inte rättssäker, säger han till Kvartal.

Åklagaren säger också:

– Min uppfattning är att det springer runt massor av skyldiga på Sveriges gator, som har prövats i domstol och blivit friade på felaktiga grunder.

Han slår även ett slag för att ungdomar i åldern 15-17 år som är yrkeskriminella bör behandlas som vuxna av rättsväsendet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.