Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Advokaterna anklagas: Läcker hemlig polisinfo till gängkriminella

Advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni anklagas av chefsåklagare för att ha försett Vårbynätverket med hemlig information om polisens arbete, kan Expressen avslöja.
Mordet vid Kungens kurva.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni anklagas av chefsåklagare för att ha försett Vårbynätverket med hemlig information om polisens arbete, kan Expressen avslöja.

Enligt Expressens uppgifter anförs i JK-anmälan att advokaterna – som tjänat mångmiljonbelopp från det offentliga under 2020 – under smeknamnen ”kungen” och ”prinsen” läckt uppgifter och beskrivit ett polistillslag som att de ”gjort horhus”.

Enligt uppgift till Expressen skriver gängledaren för Vårbynätverket till advokaterna:

”Ni hjälper oss och vi hjälper er.”

I tio år har Vårbynätverket varit en våldsam del av Stockholms undre värld med en stor roll i knarkhandeln. Förra året inledde polisen en omfattande offensiv: I uttalanden kopplades gänget till flera skjutningar och snart följde en rad tillslag.

Den utpekade ledaren greps i Spanien i oktober och i november slog polisen till i en uppmärksammad vapenrazzia i Vårby. Två personer med Vårbykoppling är också häktade misstänkta för mordet i Kungens kurva i januari i fjol.

Totalt riskerar runt 20 Vårbymedlemmar att åtalas för grova brott den närmaste tiden.

Flera av dem är häktade i samma mål som artisten Yasin, som misstänks för stämpling till människorov av en annan känd artist. I det målet är en rad andra brottsmisstankar också aktuella, som synnerligen grova narkotikabrott och vapenbrott liksom stämpling till mord, med Vårbymedlemmar som misstänkta.

Ekrem Güngör.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Amir Amdouni.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet

Tjänat mångmiljonbelopp

Debatten om advokatetik och advokaters roll har pågått sedan hösten 2019.

Nu kan Expressen avslöja att två advokater, Ekrem Güngör, 41, och Amir Amdouni, 28, anklagas för att ha hjälpt Vårbynätverket stärka sin position i Stockholms undre värld.

De som anmält är Stefan Bergman och Stefan Creutz – chefsåklagare och vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare.

Ekrem Güngör och Amir Amdouni arbetar båda på advokatfirman Devlet som ofta förekommer i gängmål. De drog i fjol in mångmiljonbelopp i statlig ersättning för sitt arbete som offentliga försvarare.

Under 2018 och 2019 betalade staten ut elva miljoner kronor till Ekrem Güngör för uppdrag som offentlig försvarare, vilket placerade honom på femte plats över landets mest välbetalda, i en granskning som Dagens juridik gjort. I 2020 års genomgång hamnade han på plats sju.

Amir Amdouni sparkades i höstas från sitt uppdrag som försvarare för en misstänkt för mordet i Kungens kurva. Enligt en sekretessbelagd skrivelse som Aftonbladet tog del av handlade det då om ”advokatetiska skäl”.

Debatten om advokatetik

 Debatten om advokaternas etik har pågått sedan hösten 2019 efter en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet.

• Mia Edwall Insulander, generalsekreterare vid Advokatsamfundet, utlovade i en intervju med Dagens Nyheter en förstärkt etiksatsning.

• Nyligen varnades Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson för att ha brutit mot god advokatsed genom att avslöja hemlig information. Justitiekanslern vill där att han utesluts. Processen är pågående.

• I november 2020 sparkades en advokat från ett stort pågående gängmål efter att hon smugglat in ett kärleksbrev till en gängmedlem i häktet.

”Kungen” och ”prinsen”

Enligt Expressens uppgifter har advokaterna nu anmälts till såväl Advokatsamfundets disciplinnämnd som Justitiekanslern.

Anklagelserna rör att advokaterna haft en mobil med den krypterade chattjänsten Encrochat, som fram tills den knäcktes av fransk polis mars 2020 var ett tillhåll för grovt kriminella över hela Europa. Där kunde brott som mord och knarksmuggling diskuteras öppet, till synes utan risk att avslöjas av polisen.

I chattarna har Ekrem Güngör enligt uppgift till Expressen kallat sig för ”kungen” och Amir Amdouni kallats för ”prinsen”. De har haft en omfattande kommunikation med Vårbynätverket och dess gängledare. Kontakten har främst skett med just ledaren, enligt vad Stefan Bergman och Stefan Creutz ska ha anmält.

Kallar fiende ”horungen”

Enligt Expressens uppgifter gäller anmälan brott mot tystnadsplikt. Advokaterna anklagas bland annat för att ha läckt hemlig information från häktningsförhandling och information som erhållits under yppandeförbud.

Anklagelserna rör också att de hjälpt nätverket att lokalisera vapen och att ha bistått med rådgivning i hur gänget ska undvika att ertappas av polis. En av advokaterna kallar, enligt Expressens uppgifter, en fiende till Vårbynätverket för ”horungen” och refererar till ett polistillslag som att de ”gjort horhus”.

Enligt uppgift till Expressen skriver gängledaren för Vårbynätverket till advokaterna:

”Ni hjälper oss och vi hjälper er.”

Ärendet har också anmälts till Advokatsamfundets disciplinnämnd. Processen där kan sluta med allt från ingen åtgärd till att advokaterna varnas eller utesluts.

Justitiekanslern har tillsyn över advokatväsendet och kan överklaga beslut fattade av samfundet. JK kan också själv inleda åtgärder mot en advokat.

”JK ska ta ställning till om brott är begånget”

Chefsåklagare Stefan Bergman förklarar varför de gjort två anmälningar:

– För det första att JK ska ta ställning till om det är brott som är begånget. Två: Den går till Advokatsamfundet för att de ska pröva om de här oegentligheterna, som vi påstår har förekommit, är förenliga med vad som gäller för god advokatsed. 

Han fortsätter:

– Det är viktigt att påpeka att det stora flertalet, majoriteten – jag vågar säga nästan alla advokater – håller sig till regelverket, har ett högt anseende och åtnjuter samhällets förtroende.

De här oegentligheterna som ni sett, kan du ge en beskrivning av om det lett till någon skada i utredningar?

– Jag vill inte gå in på det. Vi kommer säkert kunna föra en värdering av det men för dagen vill jag inte kommentera det. Däremot är det en förtroendeskada som jag ser och det finns andra advokater som säkert lider skada av att det finns de här sakerna som vi nu påstår har förekommit, säger Bergman och tillägger att det råder förundersökningssekretess för uppgifter i anmälningarna.

Enligt uppgift till Expressen har gängledaren i Vårbynätverket skrivit till Ekrem Güngör, i ett meddelande på Encrochat, att han ”hör ditt och prinsens namn i alla brottsfall i orten numera”.

Expressen har varit i kontakt med advokat Ekrem Güngör, som säger:

– Jag har inte sett någon anmälan så jag kan inte ge några kommentarer.

Expressen har sökt den andra advokaten, Amir Amdouni.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander skriver i mejl till Expressen:

”Jag kan bekräfta att det har inkommit en anmälan. Utöver det kan jag i dagsläget inte kommentera ett pågående ärende och därför inte lämna ytterligare information.”

LÄS MER: 

Ledare: Gangsteradvokaterna måste sparkas ut

Kända advokaterna som drog in över tio miljoner

Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.