Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokatens rädsla för toppjuristen

Mannen ska ha känt sig hotad av kvinnan i flera år.
Polisens tekniker arbetar på platsen där advokaten sköts på fredagsförmiddagen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ungefär en timme efter skjutningen greps en kvinna – som nu är anhållen misstänkt för anstiftan till försök till mord.Foto: Janne Åkesson/Swepix
Någon skytt har ännu inte gripits för mordförsöket.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Advokaten Henrik Olsson Lilja har känt rädsla för den högt uppsatta juristen i flera års tid. 

Under lördagen har kvinnan suttit i polisförhör – misstänkt för att ha skickat en torped att mörda honom. 

Enligt uppgifter till både Aftonbladet och Expressen har kvinnan tidigare försökt att anlita en torped för att skada Olsson Lilja, vilket också bekräftas av polisprofessor Leif GW Persson. 

– Hon har varit ute efter honom i flera år, säger Leif GW Persson. 

Det var i fredags morse som den advokaten Henrik Olsson Lilja sköts i ett trapphus på Kungsholmen i centrala Stockholm. Skotten träffade i överkroppen och i huvudet. Tillståndet beskrivs på lördagsförmiddagen som stabilt. 

Innan Olsson Lilja fördes till sjukhus lämnade han information till polisen om vad som hänt, enligt uppgifter till Expressen. 

Polisen är närvarande på Norr Mälarstrand efter skjutningen

Cirka en timme efter skjutningen greps en kvinna - som nu är anhållen misstänkt för anstiftan till försök till mord. 

Kvinnan har under lördagen suttit i polisför och även Olsson Lilja ska ha hörts av polis på sjukhuset, enligt nyhetsbyrån TT. 

– I går kväll och under natten i dag hade vi patruller som rörde sig på Norr Mälarstrand för att svara på frågor och ta emot tips. Det kommer vi fortsätta med i dag lördag. Söndagen den 8 september mellan klockan 10-15 kommer personal från polisens kontaktcenter ha sitt mobila kontor uppställt i närheten av bensinstationen, säger Mattias Andersson, biträdande polisområdeschef, i ett uttalande. 

Någon skytt är ännu inte gripen. 

Inte velat vara själv med kvinnan

Vid en våldsincident som skedde för ett antal år sedan blev kvinnan våldsam och aggressiv - och bet advokatens vän, enligt förhör. En polispatrull kom till bostaden efter larm om bråk. 

Advokaten och kvinnan har varit i tvist med varandra i flera år.Foto: Fredrik Johansson / Fredrik Johansson

Advokatens närmsta vän säger i samma polisutredning att han befarar att kvinnan ”kan ha ihjäl” advokaten ”om det fortsätter så här”. 

Kvinnan är inte dömd för att ha bitit advokatens vän. 

Advokaten ville inte medverka i utredningen.

Leif GW: ”Försökt leja folk att skjuta honom”

Advokaten och kvinnan har varit i tvist med varandra i flera år. Nyligen förlorade kvinnan i ett mål som pågått länge. Leif GW Persson berättar för Expressen att han och polisen har känt till ärendet. 

– Hon har varit ute efter honom i flera år, det är ett känt polisärende som går tio år tillbaka. Hon har tidigare försökt leja folk för att skjuta honom, det är känt hos polisen. Första gången var 2015, tror jag. Men hon fick aldrig tag i någon, säger Leif GW Persson. 

Advokaten och kvinnan har varit i tvist med varandra i flera år.Foto: Privat

Uppgifter: Utreddes 2015 

Aftonbladet har publicerat uppgifter att toppjuristen utreddes för anstiftan runt 2015. Det var efter det som kvinnan meddelades kontaktförbud. Utredningen handlade om att kvinnan misstänktes för att ha försökt anlita en torped som skulle skjuta advokaten.

Expressens uppgifter bekräftar detta.

En källa säger till tidningen att den tilltänkta torpeden i stället vände sig till polisen och berättade om erbjudandet. Förundersökningen lades dock ned i brist på bevis. 

Expressen har sökt kvinnans advokat som inte gått att nå för en kommentar. 

Aetmat blev vittne till skjutningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.