Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Advokaten smugglade ”kärleksbrev” – sparkas

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Foto: OLLE SPORRONG

Advokaten smugglade in ”kärleksbrev” till en häktad gängmedlem.

Nu sparkas hon från sitt uppdrag i det stora knarkmålet, efter beslut i Svea hovrätt.

I ett nytt brev skriver den häktade mannen:

”Får se om hon blir av med jobbet o då kan inte nån advokat göra som hon gjorde, att ge och ta brev.”

I den pågående rättegången i Södertörns tingsrätt företräder den kvinnliga advokaten en man som pekas ut som ledande för omfattande organiserad narkotikahandel.

Nyligen krävde både justitiekanslern och åklagaren i målet att hon skulle entledigas från uppdraget – efter att hon blivit påkommen med att smuggla in brev till häktet.

I en skrivelse till domstolen medgav advokaten att hon hade fört in brev, men att det rörde sig om oskyldiga kärleksbrev från mannens flickvän.

Nu står det klart att hon sparkas från sitt uppdrag, efter ett beslut från Svea hovrätt på onsdagen.

”Hon har ingen som helst sådan rätt”

I beslutet står:

”Hovrätten anser att uppgifterna i breven inte är uppenbart harmlösa och att det inte går att utesluta att brottsutredningen försvåras. (Advokaten) har genom att vidareförmedla breven därmed åsidosatt sina plikter som offentlig försvarare. Hon ska därför entledigas från uppdraget som offentlig försvarare[...]”

Därmed går hovrätten på åklagare Lars Ågrens linje. Förra veckan sa han:

– Det är inte upp till henne att fatta beslut om vad hon anser är oskyldiga meddelanden eller inte. Hon har ingen som helst sådan rätt.

På Advokatsamfundet har man inlett ett ärende efter hovrättsbeslutet:

– Jag har tillskrivit advokaten och baserat på vad hon svarar tar vi sedan ärendet vidare, säger generalsekreteraren Mia Edwall Insulander.

”Väldigt allvarligt beteende”

Åklagare Paulina Brandberg – som leder knarkärendet tillsammans med kollegan Lars Ågren – säger:

– Det här är ett väldigt allvarligt beteende från en advokat. Hennes klient har suttit häktad med restriktioner och både vi åklagare och domstolen har bedömt att det finns risk att han kan påverka utredningen utifrån om han kan kommunicera med omvärlden. Det har advokaten känt till, och trots det har hon medverkat till otillåten kommunikation, säger hon.

Kan rättegången behöva tas om helt?

– Det kommer bli tingsrätten som till slut får besluta om det. Men givetvis är det inte bra att det blir så här, och det kan påverka människors förtroende för rättsväsendet.

Flickvännens brev hittades

Brevsmugglingen uppdagades i samband med ett brev som gick enligt ordinarie regelverk. När polis granskade brevet från mannens flickvän såg man att det inleddes med orden:

”Jag fick ditt brev i går av din advokat efter rättegången.”

Efter vidare utredning fann man breven från flickvännen som advokaten smugglat in till häktet. 

Breven fördes in samtidigt som mannen satt häktad med restriktioner, vilket innebär att all kontakt med omvärlden först måste godkännas av åklagaren.

Detta trots att han suttit häktad med restriktioner, vilket innebär att åklagare måste godkänna all kontakt mannen har med omvärlden.

Efter att polis och åklagare fick kännedom om breven skrev mannen i nästkommande brev, till sin flickvän:

”Hur kan du skriva på brev som går till åklagaren att du fått brevet som jag gav till min advokat efter rättegången? Du vet själv att hon inte får göra det men du tänkte inte klart det är lallish men får se om hon blir av med jobbet o då kan inte nån advokat göra som hon gjorde, att ge och ta brev.”

Expressen har varit i kontakt med advokaten som avböjt att kommentera.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.