Advokaten ljög för polisen för att tala med gripen man

Står i nära kontakt med ett av Sveriges mest kriminella gäng.
Advokat Amir Amdouni.
Foto: Kickan Nikolic/Advokatfirman Devlet
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni har JK-anmälts efter misstankar om att de läckt information till det kriminella Vårbynätverket.

Före jul varnades Amir Amdouni av Advokatsamfundet för att ha ljugit för polisen i syfte att tala med en gripen klient, rapporterar Dagens Juridik.

På onsdagen kunde Expressen avslöja att åklagare anmält de två kända advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni till både JK och Advokatsamfundet, efter misstankar om att de två juristerna läckt information till det kriminella Vårbynätverket.

Nyligen varnades Amir Amdouni av Advokatsamfundets disciplinnämnd, rapporterar Dagens Juridik.

Han anmäldes i somras efter att polisen reagerat på hans beteende efter att ett antal personer gripits i samband med ett mordförsök.

Advokaten ringde polisen, frågade om mannen var häktad och bad sedan att få prata med honom om ett annat, pågående ärende. Men den enda andra utredningen som fanns mot mannen var ett ringa narkotikabrott där han redan erkänt och där han inte hade någon försvarsadvokat.

Tilldelades varning

Polisen uppfattade det som att mannen ”försökt kontakta en frihetsberövad brottsmisstänkt person i ett grovt brott under falska förespeglingar”, skriver Dagens Juridik.

Inför Advokatsamfundet försvarade sig advokaten med att allt handlade om ett skadeståndsärende och att han blivit ombedd av sin kollega Ekrem Güngör att ta kontakt med mannen.

Disciplinnämnden avfärdade den förklaringen, landade i att Amdouni allvarligt brutit mot god advokatsed och tilldelade honom en formell varning.

Se också:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.