Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat sparkad – kaos i gängmål med 23 åtalade

Se hur många brott som begicks under förra året.
Ett av breven.
Rättegången i Södertörns tingsrätt har lagts på is efter advokatens smugglade brev.
Foto: OLLE SPORRONG

Försvarsadvokaten blev påkommen med att smuggla brev till en häktad gängmedlem.

Nu kan tilltaget få enorma konsekvenser i den pågående rättegången – där 23 personer står åtalade för omfattande knarkhandel.

– Det värsta scenariot är att vi måste ta om hela rättegången, säger rådman Sara Rosén.

I onsdags slog Svea hovrätt fast att hon skulle entledigas eftersom hon ”åsidosatt sina plikter som offentlig försvarare.”

Beslutet har lett till stora konsekvenser för den pågående rättegången, som är en av årets största. Sammanlagt står 23 personer åtalade efter att polisen i februari sprängde en liga som misstänks ha sålt omfattande mängder narkotika.

Torsdagens rättegångsdag ställdes in och redan nu står det klart att detsamma gäller måndag och tisdag i början av nästa vecka.

– Vi kan inte fortsätta utan att den här personen har en försvarare, säger Sara Rosén, rådman i målet.

Tio personer häktade

Inom kort kommer en ny försvarsadvokat att utses – men det stora problemet som domstolen nu står inför är hur man ska fortsätta rättegången. Det finns flera alternativ – och viljor som drar åt olika håll.

– Det värsta scenariot är att vi måste ta om hela rättegången, men vi hoppas att vi inte behöver gå så långt, säger rådman Sara Rosén.

Ett alternativ är att pausa rättegången och ge den nya försvarsadvokaten tid att läsa in sig på utredningsmaterialet. Hur lång tid det skulle röra sig om är omöjligt att säga, enligt rådman Rosén.

– Det måste den nya försvararen göra en bedömning av – och i nuläget har vi ingen utsedd försvarare att fråga, säger hon.

I nuläget sitter tio personer häktade i målet. Att de skulle sitta fortsatt häktade under en längre paus i rättegången är ingen självklarhet.

– Man måste ta ställning till om de här personerna ska kvarbli i häkte eller inte. Det kan bli en fråga som vi får fundera över, säger Rosén.

Åklagare: ”Avsevärda merkostnader”

Ett annat alternativ är att fortsätta rättegången mot de övriga åtalade – och att mannen som nu står utan försvarare prövas vid ett senare tillfälle. Under fredagen har flera av de åtalade sagt att de föredrar den lösningen – medan åklagarna motsätter sig den.

I ett yttrande skriver åklagare Lars Ågren:

”Vi har påstått att det är en gemensam brottsplan och att de åtalade har haft olika roller. Dessutom har de åtalade olika inställning i skuldfrågan. Dessa omständigheter gör att det kan medföra betydande svårigheter att pröva målet i sak om det inte görs i ett sammanhang.”

Samtidigt poängterar åklagaren att det skulle innebära ”avsevärda merkostnader” att ta om rättegången från början.

Tre konflikter och 15 gängledare i fokus • Polisens utmaning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.